Legoland gav sine ejere et gyldent år i 2015

Det halter for flere af parkerne hos Merlin Entertainment, men Legoland-parkerne er en pengemaskine

Det er gået ualmindeligt godt for Legoland-parkerne verden over. Så godt, at parkerne er den ubestridte øjesten for ejerne, Merlin Entertainment. Det viser selskabets regnskab for 2015, der også beretter, at fire nye Legoland-parker er på vej.

For hele Merlin Entertainment blev 2015 et fladt år, hvor omsætningen landede på 1,3 milliarder pund og resultatet på 180 millioner pund.

- På trods af et udfordrende år leverede vi robuste resultater. Vi ser stadig en stærk udvikling i Legoland-parkerne.

- Men 2015 var et svært år efter ulykken i Alton Towers i sommeren, skriver administrerende direktør Nick Varney.

I juni skete der en voldsom ulykke i en rutsjebane i den britiske forlystelsespark Alton Towers, der endte med, at to teenagere måtte have amputeret benene.

Det fik kunderne til at holde sig væk og i den del af Merlin Entertainment, der dækker parken, faldt omsætningen med 14 procent og resultatet blev halveret.

- Ulykken gav et markant faldende antal besøgende i hovedsæsonen. Effekten var mest følt i Alton Towers, men det skabte også faldende besøgstal i andre forlystelsesparker i Storbritannien, skriver Merlin Entertainment.

De seks Legolandparker omsatte i 2015 for 429 millioner pund eller 4,1 milliarder kroner. Det var en stigning på markant 11,2 procent. Driftsresultatet blev samtidig øget med en femtedel til 146 millioner pund.

- Den stærke udvikling var hovedsageligt drevet af væksten i omsætningen per kunde, hvor vi fik lukket hullet til konkurrenterne i markedet i Nordamerika.

- Samtidig var der færre marketingomkostninger sammenlignet med 2014, hvor Lego-filmen kom ud, skriver Merlin Entertainment i regnskabet.

Med succesen for Legoland vil flere komme til. Merlin Entertainment vil åbne fire nye parker frem mod 2020.

Den første vil åbne i Dubai i 2016, Japan og Korea får hver en i 2017 og 2018 og inden slutningen af 2020, vil selskabet åbne endnu en i Nordamerika eller Kina.