Manden der fældede Danske Bank anklager nu Nordea for hvidvask

En hedgefond anklager Nordea for at overtræde reglerne for hvidvask. Anklagen er sendt til bagmandspoliti.

William Brower er chef for hedgefonden Hermitage Capital Markets og stod også bag politianmeldelsen af Danske Bank for hvidvask. Foto: AP
William Brower er chef for hedgefonden Hermitage Capital Markets og stod også bag politianmeldelsen af Danske Bank for hvidvask. Foto: AP

Det svenske bagmandspoliti har modtaget dokumenter om mulig hvidvask i Nordea fra hedgefonden Hermitage Capital Markets.

Det bekræfter Sveriges bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, over for nyhedsbureauet TT.

Fonden spillede også en central rolle i oprulningen af hvidvasksagen i Danske Bank. Det var nemlig fondens chef, William Browder, der meldte Danske Bank til Bagmandspolitiet i Danmark, Søik.

Og dokumenerne viser angiveligt, at Nordea kan have overtrådt reglerne om hvidvask af penge.

- Vi kan bekræfte, at vi har modtaget dokumenter, og vi ser på dem sammen med anklagemyndigheden, siger Niklas Ahlgren, der er pressemedarbejder ved Ekobrottsmyndigheten, til TT og fortsætter:

- Dokumenterne skal først og fremmest evalueres for at se, hvilken myndighed som skal kigge videre på det.

Ifølge dagbladet Børsen mener fonden, at have identificeret mistænkelige overførsler for 1,1 milliard kroner til 365 forskellige konti i Nordeas svenske, danske, finske og norske afdelinger.

Børsen skriver, at dagbladet er i besiddelse af rapporten.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er ingen formelle undersøgelser igangsat.

I en mail til TT skriver Nordea, at banken er opmærksom på de anklager, som hedgefonden fremsætter.

Banken forsikrer også om, at man samarbejder med myndighederne i alle de lande, hvor Nordea driver bankforretning.

- For at modvirke økonomisk kriminalitet er det en del af vores daglige forretning at løbende gennemgå kundeaktiviteter, skriver Jenny Wickman, der er pressemedarbejder i Nordea, til TT.

- I alle tilfælde, hvor vi vurderer mistænkelige transaktioner, rapporterer vi til myndighederne, sådan de kan tage det videre, skriver hun.

I 2015 fik Nordea en bøde på 50 millioner svenske kroner - svarende til 36 millioner kroner - for overtrædelser af reglerne om hvidvask og finansiering af terrorisme, skriver Reuters.

William Bowder har også meldt 26 tidligere ansatte i Danske Banks afdeling i Estland til det estiske politi.