Markant fald i boligsalget

Salget af boliger i juli var på det laveste niveau i 15 måneder

Efter et år med rekord på rekord på boligmarkedet er der udsigt til mere normale tilstande. Salget af boliger er således faldet markant og var i juli på det laveste niveau i 15 måneder.

Det viser tal fra Boligsiden

Der blev solgt 7811 huse, lejligheder og sommerhuse i juli, hvilket er et fald på 20 procent sammenlignet med samme måned sidste år. I sidste måned var salget også markant højere med 10.180 solgte boliger.

Årets gang spiller atter ind
- De traditionelle sæsonudsving på boligmarkedet har i en lang periode under corona været sat ud af spil. Men nu ser vi igen, at årets gang spiller ind, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

- Det var derfor også forventeligt, at vi ville se et fald i antal bolighandler i juli, hvor mange holder sommerferie, fortsætter hun.

Det kan snart blive dyrere at købe bolig

Alligevel er faldet i antallet markant, når man ser tilbage på det seneste år på boligmarkedet, påpeger hun.

- Det er et stort fald, og det er værd at bemærke, at med de cirka 7800 solgte boliger i juli er vi nu på det niveau, som vi traditionelt har set i tilsvarende måned i årene inden corona.

I juli 2019 - før coronakrisen af uransagelige årsager gav boligmarkedet et kæmpe løft - blev der solgt 7684 boliger.

Markant fald i boligsalget

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt det vil være nødvendigt at lave indgreb på boligmarkedet for at få priserne under kontrol. Det mener Det Økonomisk Råd ikke, det er. Hør rapportens konklusioner her

Stort fald i sommerhussalg
Det er både huse, lejligheder og sommerhuse, der bliver solgt færre af, men især på sommerhusområdet er udviklingen interessant.

Her er der nemlig sket det største fald med hele 38 procent færre huse solgt i forhold til juli sidste år. For ejerlejligheder er tallet 26 procent, mens der er solgt 12 procent færre villaer og rækkehuse.

Og opbremsningen på boligmarkedet er slået igennem i langt de fleste af landets 98 kommuner, oplyser Boligsiden. Sidste år var der således fremgang i hussalget i 76 kommuner, mens der i år er tilbagegang i 63 kommuner.

- Det hænger selvfølgelig sammen med sidste års stigning, men det er samtidig udtryk for, at salget er bremset ekstra op i denne sommer, siger Birgit Daetz.

Boligpriserne fortsætter op - men tempoet er det laveste i år