Annonce:
Annonce:

Medieboss i modvind: Vores omdømme har det ikke godt

Adskillige historier om Jørgen Ejbøl, tidligere formand og nuværende næstformand for JP/Politikens Hus, har sendt mediehuset ud i stormvejr - alligevel bakker nuværende formand Lars Munch op om næstformanden

Lars Munch står fortsat bag sin næstformand, Jørgen Ejbøl, på trods af den seneste tids mange historier med beskyldninger om magtmisbrug og begrænsning af ytringsfriheden for en journalist på Jyllands-Posten. Foto: Tariq Mikkel Khan
Lars Munch står fortsat bag sin næstformand, Jørgen Ejbøl, på trods af den seneste tids mange historier med beskyldninger om magtmisbrug og begrænsning af ytringsfriheden for en journalist på Jyllands-Posten. Foto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Erhverv

Medievirksomheden JP/Politikens Hus har i den seneste tid prøvet noget, som aviserne i huset, Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten, ellers normalt er med til at udsætte andre virksomheder for.

JP/Politikens Hus er endt i en sand mediestorm.

Baggrunden er en række sager med koncernens næstformand, Jørgen Ejbøl, i centrum.

Blandt andet avisen Information og radiostationen Radio24syv har bragt historier om næstformanden, der blandt andet bliver beskyldt for magtmisbrug overfor ledelsen på Bispebjerg Hospital, at begrænse ytringsfriheden for den nu tidligere Jyllands-Posten-redaktør Flemming Rose samt at smide en flok PET-agenter uden for døren til et arrangement i JP/Politikens Hus.

Ked af medieblæst
Sagerne har samlet set givet JP/Politikens Hus en ordentlig bule i forskærmen, som bestyrelsesformand Lars Munch formulerer det.

Annonce:

- Jeg tror, at det er ret indlysende for enhver, at vi har fået en bule i forskærmen. Vores omdømme har det ikke godt på grund af det stormvejr, som vi er i nu. For os gælder det nu om at være troværdige, kommunikere - som jeg gør nu - og have den ærlighed, som bliver efterspurgt, og så komme videre, siger han i et fælles-interview, hvor journalister fra seks større medier - herunder Ekstra Bladet - var til stede.

Megabonus til medieboss: Så mange millioner fik Pansergeneralen

Lars Munch er tidligere administrerende direktør og nuværende bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus A/S. Foto: Tariq Mikkel Khan
Lars Munch er tidligere administrerende direktør og nuværende bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus A/S. Foto: Tariq Mikkel Khan

- Alle sagerne kredser om én person, Jørgen Ejbøl. Hvordan kan du som formand støtte op om en næstformand, som har været med til at skade virksomhedens omdømme?

- Jørgen Ejbøl og jeg er to meget forskellige personer. Vi har forskellige synspunkter, og vi har forskellige måder at optræde på. Men vi er sammen i formandskabet, og jeg har altid haft et virkelig godt, konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde med Jørgen Ejbøl i alle årene. Ejbøl er et stort mediemenneske. Han er også en meget udtryksfuld person og lægger sjældent låg på sig selv. Sådan er han. Så længe vi enige om, hvordan virksomheden skal udvikles, og hvordan vi understøtter vores medier og udgivelsen af frie medier, så synes jeg, at det er, som det skal være.

Annonce:

- Også selvom en stor del af den her mediestorm kunne være undgået, hvis Jørgen Ejbøl havde været en smule mindre bramfri?

- Jeg er ked af den blæst, vi er i nu. Den må vi komme over.

'Kommer til at savne ham'
- Kommer det her til at ændre noget fremadrettet for Jørgen Ejbøls rolle og den måde, han agerer på?

- Det ved jeg ikke. Jørgen Ejbøl går af som næstformand til februar og fortsætter som fondsformand for Jyllands-Postens fond, hvor han vil få en mere tilbagetrukken rolle.

- Er du glad for det?

- Jeg kommer til at savne ham.

- Men er du glad for at historier om Ejbøls person i medierne måske kommer til at stoppe med hans afgang?

- Jeg har været her i huset i 18 år og brugt en væsentlig del af den tid på, at det skulle gå huset godt også i omverdenen. Og det er klart, at det blæsevejr, vi har nu, det er jeg ked af.

Hospital anklager medieboss: Truede med dårlig omtale

Flere historier om nuværende næstformand Jørgen Ejbøl har bragt søgelyset mod JP/Politikens Hus. Foto: Linda Johansen
Flere historier om nuværende næstformand Jørgen Ejbøl har bragt søgelyset mod JP/Politikens Hus. Foto: Linda Johansen

 

***

Her er lortesagerne:

Bortviste PET-agenter fra arrangement i JP/Politikens Hus

Naser Khader (K) har i mange år levet under beskyttelse fra PET. Men til et arrangement i JP/Politiekns Hus blev de sendt uden for døren af Jørgen Ejbøl. Foto: Tariq Mikkel Khan
Naser Khader (K) har i mange år levet under beskyttelse fra PET. Men til et arrangement i JP/Politiekns Hus blev de sendt uden for døren af Jørgen Ejbøl. Foto: Tariq Mikkel Khan

Annonce:

Ved uddelingen af en pris for ytringsfriheden på Jyllands-Posten i september 2015 smed Jørgen Ejbøl ifølge Flemming Roses bog 'De Besatte' både Flemming Roses og Naser Khaders PET-livvagter ud.

Naser Khader bekræfter over for flere medier historien.

Bestyrelsesformand Lars Munch var ikke til stede ved arrangementet, men siger nu, at han ikke selv ville have opført sig på samme måde.

- Jeg ville ikke selv have gjort det, siger han om episoden og tilføjer, at det afgørende for ham er, at hverken Flemming Roses eller Naser Khaders liv blev bragt i fare, da arrangementet foregik i JP/Politikens Hus, hvor sikkerheden siden Muhammed-sagen har været ekstra høj.

- Kan koncernen leve med en næstformand, der opfører sig på den måde?

- Det kan vi godt. Forudsat at det ikke har sikkerhedsmæssige aspekter, så opfører Jørgen Ejbøl sig, som han vil.

 

Gav håndfæstning til Flemming Rose

Flemming Rose stod som kulturredaktør på Jyllands-Posten i 2005 bag Muhammed-tegningerne, som efter offentliggørelsen førte til voldsomme protester både i Danmark og i de arabiske lande.

Annonce:

I fem år efter udgivelsen af tegningerne fortsatte Flemming Rose med at skrive om islam, ytringsfrihed og demokrati. Samtidig fortsatte truslerne med at rulle ind mod både Flemming Rose personligt og JP/Politikens adresser i både København og Aarhus.

I 2010 præsenterede Jørgen Ejbøl, der på det tidspunkt var bestyrelsesformand, mens Lars Munch var administrerende direktør, Flemming Rose for en håndfæstning, der forbød ham at beskæftige sig mere med stof-området samt at optræde i tv og radio.

Medarbejdernes sikkerhed vigtigst
Dermed gik bestyrelsen stik mod gængse principper og blandede sig i redaktionelle processer, samtidig med at en ansats ytringsfrihed blev indskrænket.

- Har vi ytringsfrihed i huset her? Ja, det, mener jeg, bestemt vi har. Flemming Rose og Jyllands-Posten skrev om Muhammed-sagen i sin bredeste forstand i fem år, siger Lars Munch og tilføjer:

Annonce:

- På et tidspunkt skete der så det, at hensynet til medarbejdernes sikkerhed overtrumfede det at kunne blive ved med at dække sagen, som vi gjorde. I tæt kontakt med Jørn Mikkelsen (daværende chefredaktør på Jyllands-Posten, red.) sagde vi, at 'det her bliver ikke ved med at gå. Vi har nu skrevet nok om det, men trusselsbilledet er nu så alvorligt, at vi bliver nødt til at bede Flemming Rose beskæftige sig med noget andet.'

Blot et udkast
Samtidig afviser Lars Munch, at der var tale om en decideret håndfæstning til Flemming Rose.

- Det er et udkast. Det er ikke en håndfæstning, som Flemming Rose bliver pålagt. Det var et udgangspunkt til den diskussion, vi skulle have om, hvad vi skulle gøre, siger han og understreger, at koncernen på grund af de mange terrortrusler var i en form for undtagelsestilstand.

- Det var en balance, hvor vi kom i den ulykkelige situation, at vi måtte afgøre, hvad der vejede tungest. Hensynet til medarbejdernes sikkerhed eller hensynet til, at aviserne skriver nøjagtigt, hvad de synes. Det er Muhammed-sagen i en nøddeskal.

 

Beskyldt for magtmisbrug

Ledelsen på Bispebjerg Hospital beskylder Jørgen Ejbøl for magtmisbrug. Foto: Rumle Skafte
Ledelsen på Bispebjerg Hospital beskylder Jørgen Ejbøl for magtmisbrug. Foto: Rumle Skafte

Annonce:

Jørgen Ejbøl har hjulpet en bekendt af familien, som var ph.d-studerende på Bispebjerg Hospital, hvor hun på et tidspunkt bliver anklaget for videnskabelig uredelighed. Ledelsen på Bispebjerg Hospital anklager efterfølgende Jørgen Ejbøl for magtmisbrug, fordi de føler, at han har truet med dårlig presseomtale for at hjælpe den bekendte ud af sagen.

Efterfølgende kontakter en journalist fra Jyllands-Posten hospitalet om sagen.

Ledelsen på Bispebjerg Hospital har nævnt truslerne i et notat skrevet halvandet år efter mødet, hvor de skulle være blevet fremsat. Over for Ekstra Bladet har Jørgen Ejbøl tidligere afvist alle anklager.

Lars Munch erkender, at det er alvorlige anklager, men at det er påstand mod påstand, og at ingen har det afgørende bevis, der viser, hvem der har ret.

Ikke skrevet noget
Bestyrelsesformanden hæfter sig ved, at der ikke er skrevet noget om historien i Jyllands-Posten.

- Jeg må konstatere, at der ikke blev skrevet en linje om det, så hvad det angår, så viser det, at vi har 100 procent redaktionel beslutningskraft, siger han og tilføjer:

Annonce:

- Der blev ikke skrevet noget, plus der er forskellige versioner af historien. Jeg har hørt den ene side, og jeg har hørt den anden side, og jeg ved ikke, hvad der er op og ned, men jeg har ingen grund til at tvivle på Jørgen Ejbøl.

- Kan der ikke være beskyldninger af en karakter, som huset ikke kan leve med, og så må huset undersøge det?

- Det ville være svært for os at undersøge det.

 

Blev siddende i bestyrelsen og fik millionbonus

Jørgen Ejbøl har i 11 år siddet som formand for bestyrelsen i JP/Politikens Hus A/S. Foto: Mogens Flindt
Jørgen Ejbøl har i 11 år siddet som formand for bestyrelsen i JP/Politikens Hus A/S. Foto: Mogens Flindt

I 2014 gik Jørgen Ejbøl af som formand for bestyrelsen i JP/Politikens Hus, men stik mod tidligere aftaler fortsatte han som næstformand, samtidig med at han blev indsat som formand for Jyllands-Postens Fond. Sammen med Politiken-Fonden ejer Jyllands-Postens Fond JP/Politikens Hus A/S, og ifølge en en gammel aftale skulle ingen af fondsbestyrelsernes medlemmer være repræsenteret i bestyrelsen for JP/Politikens Hus.

Men med Jørgen Ejbøl som næstformand i den ene bestyrelse og formand i den anden var der pludselig tale om dobbeltrepræsentation - noget, der for det første gjorde den nye formand, Lars Munch, godt og grundigt vred, og desuden skabte splid mellem de to fonde.

Annonce:

Siden er Lars Munchs vrede aftaget, mens de to fondsbestyrelsers 'violiner fortsat ikke stemmer helt', som bestyrelsesformanden siger.

Million-bonus
Samtidig fik Jørgen Ejbøl udbetalt en bonus på tre millioner kroner for i mere end ti år at have været formand.

- Hvilket signal synes du, at det sender til de ansatte, at den afgående formand får en millionbonus, når der samtidig spares på redaktionerne,?

- Jeg har ingen kommentarer til, hvad mine overordnede har taget af beslutninger i den henseende.

- Ville du tage en lignende beslutning i dag?

- Det er for hypotetisk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: