Annonce:
Annonce:

Medier: Kina bruger Carlsbergs øl til at undertrykke uighurerne

Eksperter kritiserer Carlsberg for at deltage i den kinesiske undertrykkelse af uighurer i Xinjiang-provinsen, hvor Carlsberg ejer et kinesisk bryggeri, der sidder på 85 procent af markedet

Uighurer tvinges til at drikke øl som en del af undertrykkelsen i Xinjiang. Foto: Illustration: Ditte Lander Ahlgren/ Danwatch
Uighurer tvinges til at drikke øl som en del af undertrykkelsen i Xinjiang. Foto: Illustration: Ditte Lander Ahlgren/ Danwatch
Annonce:
Følg Erhverv

I den kinesiske Xinjiang-provins er den muslimske minoritet uighurerne de seneste ti år blevet forfulgt og undertrykt i en grad, så Kina bliver beskyldt af flere lande for at begå folkemord.

Nu kan Danwatch og TV 2 afsløre, at øl fra Carlsbergs kinesiske ølmærke Wusu Beer er blevet brugt i forbindelse med undertrykkelsen.

Tæt ved en million interneret
Den kinesiske regering har siden 2014 interneret i nærheden af en million uighurer, tvangssteriliseret kvinder og masseovervåget Xinjiang-provinsen for at fjerne uighurernes kultur og tro.

For at få uighurer til at fralægge sig deres tro er de blevet tvunget til at drikke alkohol. Hvis de har sagt nej til at drikke alkohol, er de blevet betragtet som ekstremister med risiko for at blive interneret, viser læk og vidneudsagn.

Annonce:

Bruger øl til at undertrykke, mener ekspert
Ifølge kinesiske medier sidder Wusu Beer, som Carlsberg har ejet siden 2015, på 85 procent af markedet i Xinjiang. Flere eksperter vurderer over for Danwatch og TV 2, at den kinesiske regering har brugt Wusu Beer og dermed Carlsberg til at undertrykke uighurerne.

Det gør de på baggrund af en omfattende research af åbne kinesiske medier og lækkede dokumenter, som Danwatch og TV 2 har foretaget, samt udsagn fra flygtede uighurer, hvor et øjenvidne fortæller til Danwatch og TV 2, at han har set uighurer blive tvunget til at drikke Wusu Beer.

Carlsberg medsponsor af ølfestival
Eksperterne kritiserer ikke mindst, at Carlsberg er med til at sponsorere en ølfestival i Xinjiang:

- Carlsberg har gjort sig selv til redskab for den kinesiske regering i deres undertrykkelse i Xinjiang, siger Rune Steenberg, der er en af Europas førende uighur-forskere og har boet og forsket i Xinjiang.

Mailsvar fra Carlsberg
Carlsberg vil ikke stille op til interview. I et mailsvar skriver kommunikationsdirektør Tanja Frederiksen, at Wusus rolle er 'begrænset til sponsorering, herunder levering af smagninger, reklame og salg af øl under festivalen'.

Annonce:

Carlsberg kommunikationsdirektør skriver også, at det ikke er dokumenteret, at deres sponsorering af ølfestivalen er med til 'at undertrykke den oprindelige uyguriske kultur'.

Ølfestivalen finder sted i Wusu by, hvor Carlsberg har et af sine i alt frem bryggerier i Xinjiang-provinsen. Danwatch og TV 2 har fundet programmer og billeder fra festivalen, hvor Wusu Beers logo tydeligt indgår.

Flytter folk væk fra deres religion
Ifølge antropolog Adrian Zenz, der var med til at lække 'Xinjiang Police Files', som afslørede den kinesiske stats undertrykkelse af provinsens uighurer, er festivalen en del af undertrykkelsen i Xinjiang.

- En aktivitet som en ølfestival er designet til at flytte folk væk fra deres religion, regler og levevis, siger Adrian Zenz.

Festivalen blander traditionel uigurisk dans og dragter, der klart kommer fra en muslimsk tradition, der er imod alkohol, med øl. Det er problematisk, forklarer Rune Steenberg.

- Det svarer til, at en dansk slagtervirksomhed var med til at lave baconreklamer med ortodokse jøder, der danser og gumler flæsk, i Israel, siger Rune Steenberg.

Annonce:

Frygter internering
Ifølge Adrian Zenz og Rune Steenberg frygter uighurer at ende i interneringslejre eller blive fængslet, hvis de nægter at deltage i drikkekonkurrencer eller ølfestivaler som Wusu Beer Festival.

- De ved, at de kan stemples som religiøse ekstremister. Sådan fungerer systemet. Det er en politistat, siger Adrian Zenz.

Det bekræftes af et lækket datasæt over personer, der var interneret fra 2010’erne op til 2018 i Konasheher-området i Xinjiang, som Danwatch og TV 2 har fået adgang til dele af.

Datasættet, som kun dækker en brøkdel af alle internerede i Xinjiang, viser, at 175 mennesker var i interneringslejr med den begrundelse, at alkohol var en del af deres forbrydelse.

Tvangsdruk
Over for Danwatch og TV 2 forklarer den uighurske flygtning Abduweli Ayup, hvordan det foregår med tvangsdruk i Xinjiang.

I 2015 så han omkring 20 uighurer blive tvunget til offentligt at drikke øl fra Wusu Beer midt på dagen under den muslimske fastemåned, ramadanen. Mens uighurerne drak, blev de instrueret af en kinesisk kvinde, der var flankeret af bevæbnet politi og paramilitære styrker.

Annonce:

- De så virkelig bange ud. Mange prøvede at skjule deres ansigter, og nogle af dem kunne næsten ikke holde ordentligt på deres krus, fordi deres hænder rystede så meget. Det så ud, som om de torturerede sig selv, siger øjenvidnet Abduweli Ayup, der er flygtet fra Xinjiang og nu bor i Norge.

Carlsberg afviser
Carlsberg afviser problemerne og skriver, at de har undersøgt alle beskyldninger uden at finde bevis for påstandene.

'Ingen af historierne indeholder nogen beviser for specifikke handlinger, som vores lokale virksomhed angiveligt skulle have foretaget', skriver kommunikationsdirektør Tanja Frederiksen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: