Annonce:
Annonce:

Multimillionær undersøges for byggesjusk i baghaven

Viborg-rigmand hævder, at enkeltpersoner i hans betonfirma i København snød ham - nu åbenbares muligt byggesjusk i hans egen baghave

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen, eller hvor BG Beton Nordhavn leverede beton til fra 2013-2015, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

Betonen i kælderen under et nybyggeri, som multimillionæren Finn Back står bag i hjembyen, Viborg, ser så alvorligt ud, at det bør undersøges med det samme.

Det mener Michael Havbro Faber, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, efter han har fået forelagt billeder fra kælderen, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

- Jeg har set flere hundreder bygninger i mit liv rundt omkring i verden, og det her er nok blandt de fem værste, jeg nogensinde har set.

- Det er langt under standarden, siger Michael Havbro Faber, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Fundamentet skælver under multimillionær

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sådan ser en af betonsøjlerne i parkeringskælderen i Viborg ud. Privatfoto
Sådan ser en af betonsøjlerne i parkeringskælderen i Viborg ud. Privatfoto
 

Annonce:

Betonfusk i højhusbyggeri
Billederne fra nybyggeriet i Viborg viser blandt andet store afskalninger i toppen af de søjler, der holder loftet, rester af træ, der stikker ud af betonen og store revner.

Dermed sås der tvivl om Finn Bachs og hans selskab Bach Gruppens hidtidige forklaring i en stor skandale-sag om fusk med fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager.

Multimillionæren fra Viborgs forklaring har nemlig været, at problemerne med dårlig beton var isoleret til selskabet BG Betons værk i København, hvor ansatte havde ført Bach-ledelsen bag lyset.

Men betonen til byggeriet i Viborg kan ikke være blevet leveret fra BG Betons værk i København. BG Beton har til gengæld værker i blandt andet Viborg, Randers og Herning. Hvor betonen til dette byggeri er kommet fra, har Bach Gruppen ikke villet oplyse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Endnu et eksempel på byggekvaliteten i kælderen. Privatfoto
Endnu et eksempel på byggekvaliteten i kælderen. Privatfoto
 

Annonce:

'Tvingende nødvendigt'
Byggeriet gik i gang i andet halvår af 2017, fremgår det af luftfotos og understøtter i dag lejlighedsblokke på op til fem etager, og der er ifølge professor Michael Havbro Faber tegn på skader på konstruktionen.

- Bygningens ejer skal gøres opmærksom på, at det er tvingende nødvendigt, at der kommer en rådgiver ud og kigger på, om konstruktionen er sikker.

- Der er tegn på skader i konstruktionen, hvor der er store kraftoverførsler, og det er i en størrelsesorden, hvor det kan have betydning for bygningens sikkerhed, siger Michael Havbro Faber.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er byggemetoder som disse, der nu udløser ny kritik af multimillionæren Finn Bach. Privatfoto
Det er byggemetoder som disse, der nu udløser ny kritik af multimillionæren Finn Bach. Privatfoto
 

Bygningerne ligger i det nybyggede område i Viborg kaldet Banebyen, hvor Bach Gruppen i øjeblikket lejer boliger ud i.

En aktindsigt hos Viborg Kommune viser, at Bach Gruppen til byggeriet har benyttet sig af rådgivning fra firmaet Norconsult.

Det er samme selskab, der har været rådgiver på Bach Gruppens projekt med det 23-etagers højhus på Amager.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Bykongens tidligere forklaring

Bach Gruppen med grundlægger Finn Bach som formand fortalte i en pressemeddelelse 21. august, at selskabet startede en 'omfattende undersøgelse og ekstern efterforskning'.

Det skyldtes ifølge Viborg-selskabet, at der var afdækket 'grove uoverensstemmelser', hos datterselskabet BG Beton på Sjælland.

- At skulle opleve den her adfærd fra et selskab i koncernen går ud over min vildeste fantasi, og jeg er, personligt, dybt skuffet over, at noget sådan kan ske. Derfor gør vi naturligvis alt, hvad vi kan, for at rydde op i de uregelmæssigheder, som åbenbart har været til stede hos BG Beton på Sjælland i den pågældende periode, udtalte Finn Bach i pressemeddelelsen.

Ledelsen i Bach Gruppen var formentlig blevet ført bag lyset under byggeriet af det knap 90 meters højhus på Amager, hvor der er konstateret groft fusk med fundamentet, fortsatte mangemillionæren fra Viborg.

- Vi er rystede over, at en leverandør angiveligt systematisk har ført os bag lyset, og derfor har vi valgt at iværksætte en omfattende, intern undersøgelse og engageret eksterne, professionelle efterforskere samt vores rådgivende ingeniører, for at få dem til at undersøge sagen til bunds. Hver en sten i den her sag skal vendes, og de ansvarlige skal stilles til ansvar, udtalte Finn Bach.

Kendt for kvalitet
Samtidig slog han fast, at man kan stole på kvaliteten af de byggerier, der er og bliver opført af det store selskab.

- Bach Gruppen er kendt og respekteret for kvalitetsbyggeri, og vi kan på ingen måde have beskyldninger om noget andet hængende over os. Derfor er det os magtpåliggende at få sagen undersøgt til bunds og udrydde enhver tvivl om kvaliteten af byggeriet og den beton, vi har brugt, lød det videre.

De seneste mange uger har Finn Bach eller repræsentanter for Bach Gruppen ikke ønsket at stille op til interview. I stedet er der blevet sendt svar på mail, som sjældent har givet svar på det, der blev spurgt om, ligesom der sjældent er svaret på opfølgende spørgsmål.

Fælles for mange af svarene er dog, at Bach Gruppen har understreget, at problemerne med højhusbyggeriet på Amager, mener de kan henføres til en tidligere ledelse i BG Beton på Sjælland.

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk og fik tre af sine adresser ransaget af politiet i september.

Annonce:

Mærkværdigt
Det undrer Michael Havbro Faber, at ingen undervejs har råbt vagt i gevær.

- Billederne peger på en meget tydelig grad af svigt i de processer, der har ført frem til bygningen, som den står nu. Man kan se afskalninger, man ser vederlag fra søjler, hvor der er markante revner og afskalninger. Det vil jeg sige er kvalitetssvigt i en størrelsesorden, som vi slet ikke ser normalt.

- Det er efter min mening ganske mærkværdigt, hvordan det her er gået udenom den almindelige kvalitetskontrol. Det forstår jeg ikke, siger han.

Det er uvist, præcis hvem der har været involveret i byggeriet, for det har Bach Gruppen ikke villet svare på. Dog har BG Beton et værk i Viborg, ligesom det af dokumenter fra Viborg Kommune fremgår, at selskabet SHT i Herning har været involveret.

Privatfoto
Privatfoto
 

Entreprenør starter intern efterforskning af prestigebyggeri

SHT i Herning er ligeledes et selskab ejet af Bach Gruppen, der blandt andet producerer betonelementer til byggeri.

Annonce:

- Det forekommer mig urealistisk, at ingen andre end Bach Gruppen, der har set det her byggeri, og at ingen tilsyneladende har sagt fra her, det tyder på en brist i systemet, siger han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Det er stadig gang i byggeriet på grunden i Viborg. Foto: Anita Graversen
Det er stadig gang i byggeriet på grunden i Viborg. Foto: Anita Graversen
 

Bach Gruppen: Slet ikke færdigt

Lene Christensen, der er direktør hos Bach Gruppen A/S, ønsker ikke at stille op til et interview om sagen. I stedet har hun fremsendt en skriftlig udtalelse via pr-firmaet Geelmuyden Kiese:

'Billederne dokumenterer ikke andet end et byggeri, som endnu ikke er afsluttet og først forventes endelig færdigt i maj 2021.'

'Der er altså tale om et igangværende projekt og dermed kan billederne på ingen måde bruges som dokumentation for byggeriets generelle kvalitet. Når byggeriet er færdigt, står Bach Gruppen naturligvis fuldt og helt inde for byggeriets kvalitet i alle henseender.'

'Billederne stammer fra en byggeplads som er lukket for offentligheden af hensyn til sikkerheden, fordi byggeriet endnu ikke er færdigt.'

'Vi henstiller naturligvis til, at offentligheden respekterer de sikkerhedsprocedurer, vi har på alle vores byggepladser.'

'De konklusioner som professor Michael Faber kommer med, må stå helt for hans egen regning.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: