Annonce:
Annonce:

Mystisk dansker-firma afsløret: Vi bliver misbrugt

En gruppe af umage danskere har ført sig frem med hæderkronede selskaber som partnere til at sikre sig kontrakt på at bygge kraftværk til 7,7 milliarder kroner. Men selskaberne tager afstand fra danskerne

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen eller de involverede? Så skriv fortroligt til Ekstra Bladets journalist på MR@eb.dk, eller krypteret til Ryrso@protonmail.com

En gruppe af danskere bag selskabet Hybrid Power System Group (HPSG) har fusket med sine partnerskaber med hæderkronede industrivirksomheder.

Det har Ekstra Bladet i samarbejde med Danwatch kunne afsløre.

Danskerne har på ryggen af industrigiganter som tyske Deutz og svensk-schweiziske ABB sikret sig en kontrakt om at opføre et banebrydende grønt kraftværk i U-landet Surinam i Sydamerika til 7,7 milliarder kroner.

Men det er lodret løgn, oplyser firmaerne.

- Vi har undersøgt sagen internt og vi har intet at gøre med et dansk selskab, der hedder HPSG. De misbruger vores navn og vi kontakter dem for at bede dem om at fjerne vores navn fra hjemmesiden, siger Christian Ludwig, kommunikationschef i Deutz.

Annonce:

Efter Ekstra Bladet og Danwatch henvendte sig til Deutz, kontaktede selskabet ifølge kommunikationschefen HPSG og bad dem om at fjerne logoet fra deres hjemmeside. Men der kom aldrig svar fra danskerne, oplyste Christian Ludwig senere.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Lover kraftværk til 7,7 milliarder kroner

I foråret 2021 præsenterede regeringen i Surinam sammen med Benny Falk, direktør i HPSG, og Jesper Nielsen, opfinder og grundlægger, på et pressemøde aftalen om, at danskerne skal opføre et banebrydende kraftværk.

Aftalen med danskerne var tydeligt noget, som Surinams regering var stolte af, og hele tre ministrer fra det lille land deltog i pressemødet.

Ud fra danskernes beskrivelse af projektet, forstår man da også godt, hvorfor regeringen i det fattige land var begejstrede.

Det banebrydende anlæg kombinerer ifølge danskerne både vind-, vand- og solenergi til at lave strøm, men også rent drikkevand, ilt og brint. Og det koster ikke landet noget at få det opført. Det forpligter sig blot til efterfølgende at købe strømmen af HPSG.

På Surinam-projektets hjemmeside fremgår det samtidig, at danskernes partnere tæller nogle yderst respekterede selskaber inden for feltet i verden. Ifølge danskerne er det blandt andre tyske Deutz, kinesiske Mingyang Windpower, danske Deif og Rootzone samt svensk-schweiziske ABB.

Men alle selskaberne har over for Ekstra Bladet og Danwatch afvist at have noget med danskerne at gøre.

Bag HPSG står et umage udsnit af personer, der tilsyneladende ingen erfaring har med grøn energi.

En murer og tidligere Robinson-deltager ved navn Benny Falk er direktør. Et tidligere medlem af Folketinget, Niels Jørgen Langkilde er pressedirektør. En midaldrende mand med 10 konkurser bag sig er som grundlægger og opfinder, og en tidligere topchef ved navn Jesper Carvalho Andersen med base i Portugal er medstifter og pengemand.

Artiklen fortsætter under galleriet - klik gennem billederne og se mændene bag.

Her er mændene bag mystisk firma

Opfinderen: Jesper Nielsen har ifølge CVR-registeret 10 konkurser bag sig og er opfinder af den banebrydende teknologi. Han er uddannet skibsbygger og medstifter af HPSG. Foto: Privat
Pengemanden: Jesper Carvalho Andersen er ifølge direktør i HPSG Benny Falk rådgiver for HPSG, der hjælper med finansieringen. Men ifølge Carvalhos egen hjemmeside er han medstifter af selskabet tilbage i 2014. Carvalho Andersen var direktør for den skandinaviske del af tøjmærket Zara i 00'erne. Foto: Rune Johansen / Ritzau Scanpix
Direktøren: Benny Falk var i 2001 med i Robinson-ekspeditionen og har tidligere haft et murerfirma. De senere år, har han haft selskaber i Storbritannien. Hvor han bor i dag, vil han ikke fortælle, men det er ikke i Danmark. Foto: Ekstra Bladet
Eks-politikeren: Niels Jørgen Langkilde har siddet i Folketinget for Konservative fra 1994-1998. Ved kommunalvalget, stillede han op for samme parti i Faaborg-Midtfyn Kommune. Han har en lille ejerandel af HPSG. Ved siden af erhvervseventyret er han formand for Patientforeningen. Foto: Privat
Cannabis-direktøren:Michael Lumby er ifølge HPSG's hjemmeside driftsdirektør i selskabet. Lumby er tidligere medejer af cannabis-selskabet Cibid Group og var indtil i sommer direktør i samme. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Misbrugt
Også den danske teknologivirksomhed Deif er uforstående over for, at HPSG hævder at have underskrevne partnerskaber med dem.

Annonce:

- Vi har ingen relation til HPSG og vi kender ikke noget til dem. De har bare snuppet vores logo og sat det på deres hjemmeside, lyder det fra Vibeke Trærup, Global Marketing Manager hos Deif.

Deif kontaktede derefter på vegne af Ekstra Bladet og Danwatch den store kinesiske vindmølleproducent Mingyang Windpower, som danskerne også bryster sig af at være partnere med. Her var afvisningen også klar: Intet samarbejde med danskerne.

Jørgen Løgstrup er direktør i firmaet Rootzone optræder også på HPSG's hjemmeside.

- Siger de, at de også har en aftale med os? For så kan jeg roligt sige, at det passer i hvert fald ikke, siger han og griner.

Han blev dog kontaktet af HPSG vedrørende projektet i Surinam, men den krævede dokumentation nåede aldrig frem, fortæller Jørgen Løgstrup.

- De kom i foråret med det her Surinam-projekt, hvor de ville have os til at rense det vand, der skal bruges til at spalte brint ud (i kraftværket, red.). Og der skal bruges store mængder vand. Det sagde vi, at det kan vi godt, men vi skal lige vide lidt mere.

Annonce:

- Og når vi så beder om dokumentation, så kommer der aldrig noget, siger han.

Fastholder samarbejde
På trods af selskabernes store utilfredshed med at være annonceret på HPSG's hjemmeside, fastholder HPSG, at der er underskrevne kontrakter. De er blot så hemmelige, at firmaerne ikke engang må sige, at de findes, lyder det.

Hvorfor HPSG så selv bryder de meget hemmelige aftaler ved at offentliggøre selskaberne på deres hjemmeside, er der ikke kommet noget godt svar på.

Trods knap to ugers frist, har HPSG da heller ikke kunne fremvise nogen som helst form for dokumentation for de påståede samarbejder.

Det er da også en forklaring, som de nævnte partnere, på nær MIngyang Windpower som ikke har svaret inden deadline, efterfølgende har afvist over for Danwatch og Ekstra Bladet: Der findes ingen hemmelige aftaler med danskerne.

Annonce:

'Meget suspekt'
Sammenholdt med hemmelighedskræmmeri om, hvem de krævede million-investorer til projektet i Surinam skulle være og en selskabsstruktur uden åbenlys logik, får det alarmklokkerne til at ringe hos eksperter, som er blevet forelagt sagen.

- Det ser meget suspekt ud. Sandsynligheden for, at det er en legitim forretning, vil jeg vurdere som værende meget lav, siger Tom Kirchmaier, professor og forsker ved CBS og London School of Economics med speciale i økonomisk kriminalitet.

- Spørgsmålet for mig at se er, om der er tale om hvidvask i stor skala, eller om de har gang i noget andet. Men på nuværende tidspunkt er der ikke en rygende pistol, siger han videre.

Ekstra Bladet og Danwatch har fået afslag på aktindsigt hos Udenrigsministeriet i korrespondance om HPSG med henvisning til, at nogle dokumenter 'indgår i en sag inden for strafferetsplejen'.

Hvad det dækker over er imidlertid uvist, og folkene bag HPSG afviser da også at være blevet kontaktet af politiet, samt at der skulle foregå noget problematisk eller ulovligt.

Direktør: Jeg ved ikke, hvorfor de svarer sådan

Benny Falk er direktør i HPSG i Surinam. Foto: Ekstra Bladet
Benny Falk er direktør i HPSG i Surinam. Foto: Ekstra Bladet
 

Vi har talt med Deutz og Deif og ABB og vi har også gennem et af selskaberne fået svar fra Mingyang Wind Power og Rootzone. De siger sammenstemmende, at de aldrig nogensinde har hørt om HPSG og de har ikke noget samarbejde med jer. Så både I og dem kan vel ikke have ret?

- Nej, men jeg kan kun sige, at vi har en aftale og hvad de svarer, det kan jeg jo ikke stå på mål for, siger Benny Falk, direktør i HPSG i Surinam, og henviser til, at HPSG har såkaldte fortrolighedsaftaler med samarbejdspartnerne.

Hvis det er sådan, at den NDA (fortrolighedsaftale, red.) forbyder dem at omtale jer, hvorfor bryder I så selv den NDA ved at offentliggøre dem på jeres hjemmeside?

- Fordi vi siger: Helt sikkert, vi sender et signal om, at vi samarbejder med nogen, der har været i markedet i mange år. Så den hardware vi bruger, er velkendt teknologi, siger Benny Falk.

Hvis man var djævlens advokat, ville man jo sige, at I nævner de her selskaber for at få noget legitimitet, men I har rent faktisk ikke nogen aftaler med dem.

- Det kan jeg så mane til jorden fuldstændigt. Der ligger aftaler. Jeg kan ikke svare på vegne af dem, hvorfor de svarer som de gør. Jeg ved bare, at vi har en NDA.

Vibeke Trærup, som er Global Marketing Manager i Deif, skriver til os: 'Vi har ingen relation til HPSG og vi kender ikke noget til dem, de har bare snuppet vores logo og sat det på deres hjemmeside'.

- Jeg ved ikke, hvorfor de svarer som de gør. Jeg kan ikke svare på det. Men jeg kan garantere, at der ligger grundige kontrakter og samarbejdsaftaler med dem, siger Benny Falk.

Professor Tom Kirchmaier siger bl.a. til os: "Spørgsmålet er for mig at se, om der er tale om hvidvask i stor skala, eller om de har gang i noget andet." Men han anerkender, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen rygende pistol i forhold til at påvise, at der skulle foregå noget ulovligt. Hvad er din kommentar til det?

- At alt er en åben bog. Vores aftaler, vores økonomi, alt. Der er ikke nogen rygende pistol her. Det er helt by the book. Jeg tror, vi har verdens største advokatvirksomhed som partner i det her. Det kan man være helt rolig omkring. Der foregår ikke noget lusk i krogene, siger Benny Falk.

Vi kan se, at der tidligere er skrevet om HPSG-projekter, bl.a. på Rhodos , i Ghana og nogle opladestationer til brint-køretøjer rundt omkring i Europa. Hvor mange af de ting er blevet til noget den dag i dag?

- I Ghana har der været indgået PPA (forhåndsaftale om at købe strøm, red.), men det er før min tid. Og vedrørende Rhodos er der blevet arbejdet i mange år på en løsning. Og det var egentlig der, Jesper (Nielsen red.) startede hele sit eventyr med HPSG. Det startede med en vindmølleløsning, han skulle levere, og så har det udviklet sig derfra, siger Benny Falk.

Han fortæller videre, at der i dag står en vindmølle rejst af Jesper Nielsen, og at der arbejdes på en større løsning. I et interview med Jesper Nielsen om historierne om et HPSG-projekt på Rhodos, få dage tidligere, var opfinderen ellers ganske afvisende:

- Vi har aldrig bygget noget anlæg på Rhodos. Der er aldrig bygget noget på Rhodos. Jeg ved ikke, hvem der har skrevet det? Aldrig nogensinde. Jeg har aldrig nogensinde bygget noget på Rhodos. Hvor i alverden har du den slags oplysninger fra? Det er da hinsides vanvittigt, det du fortæller mig, sagde Jesper Nielsen.

Så du foretog dig ikke noget på Rhodos?

- Jeg har aldrig foretaget mig noget på Rhodos. Aldrig, sagde han videre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: