Annonce:
Annonce:

Nedlukning gav stort fald i husholdningers CO2-udledning

Fra 2019 til 2020 er udledningen af drivhusgasser fra husholdninger faldet 12 procent, viser nye tal fredag

Sagen kort: FN's slår alarm i ny klimarapport
Annonce:
Følg Erhverv

Danskerne har arbejdet meget hjemme under coronanedlukningen, og det kan ses på udledningen af drivhusgasser fra de danske husholdninger.

Sidste år var den på 6,9 millioner ton CO2-ækvivalenter. Det er 12 procent mindre end i 2019 og det største årlige fald siden 1990.

Det skriver Danmarks Statistik (DST) i en pressemeddelelse.

- Det store fald i udledningen af drivhusgasser i 2020 er en direkte konsekvens af reduceret forbrug af benzin og diesel til transport som følge af øget hjemmearbejde, skriver DST.

Der udledes også andre drivhusgasser end CO2. Det omregnes dog til, hvor meget det svarer til i CO2 - de såkaldte CO2-ækvivalenter. Omregningen sker for at få en fælles betegnelse for alle drivhusgasser, så det er sammenligneligt.

Annonce:

Faldet i udledningen er langt fra opsigtsvækkende set i lyset af pandemien, mener Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og prorektor på Syddansk Universitet.

- Man skal passe på med at konkludere for meget ud fra et enkelt år, der har været lidt unormalt sammenlignet med de omkringliggende år, siger han.

- Forventeligt vil vi i 2021, 2022 og 2023, når vi kommer tilbage til en mere normaliseret verden, se stigende udledninger af CO2 på nationalt plan igen.

Man skal samtidig passe på med at konkludere for meget, hvis man vil drage en parallel til regeringens mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, siger han.

At husholdningernes udledning er faldet, mens mange danskere har øget andelen af hjemmearbejde, kan virke underligt. Men ifølge Merling er der en god forklaring på det.

- Når nu brugen af diesel og benzin er en del af opgørelsen, så betyder det, at vores forbrug i hjemmet ikke har opvejet faldet i brugen af benzin og diesel, siger han.

DST's opgørelse viser også et fald i udledningen af CO2 blandt danske virksomheder.

Annonce:

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har virksomhederne sænket deres såkaldte drivhusgasintensitet med 4,5 procent i 2020.

Drivhusgasintensiteten er et mål for, hvor mange drivhusgasser virksomhederne udleder, i forhold til hvor meget værdi de skaber. Det skriver AE i en kommentar.

- At udledningerne falder, når produktionen falder, er næsten naturgivent, siger senioranalytiker i AE, Sofie Holme Andersen.

- Det vigtige for dansk økonomi er, om produktionen bliver mindre drivhusgastung, så udledningerne ikke bare følger med op igen, når produktionen vender tilbage, lyder det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: