Ny rekord: Så mange milliarder tjente Lego sidste år

Billund-virksomheden har netop fremlagt årsregnskab for 2015

De små klodser kan noget: Tina og Palle er i et Lego-forhold
Følg Erhverv

Lego er en dansk succeshistorie uden lige.

De små, farverige plastikklodser er populære over hele den vestlige verden, hvor legesyge børn river de firkantede æsker ned fra hylderne i en fart, der gør, at producenten ind i mellem kan have svært ved at følge med efterspørgslen.

Koncernen med administrerende direktør Jørgen Vig Knudstorp i spidsen har her til formiddag fremlagt årsregnskab for 2015.

- Det her har været det bedste år nogensinde for Lego, lød det fra Jørgen Vig Knudstorp, som fortæller, at Lego for første gang når ud til omkring 100 millioner børn verden over.

I løbet af 2015 solgte virksomheden 72 milliarder Lego-klodser.

Se uddrag fra præsentationen her (Video: Ritzau)

Lego og PKA køber halvdelen af ny havmøllepark fra Dong

Samlet set betyder det, at den danske virksomhed i 2015 omsatte for 35,8 milliarder kroner på verdensplan, hvilket har resulteret i et overskud på 9,2 milliarder kroner.

Det er en forøgelse af omsætningen siden 2014 på 7,3 milliarder kroner, mens overskuddet er forøget med lige over to milliarder kroner.

Dermed slår Lego endnu engang sin egen rekord - både omsætningen og overskuddet har aldrig været større.

Alt i alt har Lego ifølge CFO John Goodwin solgt 19 procent mere i 2015 end året før i de 140 lande, hvor det er muligt at købe de små byggeklodser.

Det høje resultat gør, at Lego i 2015 betalte tre milliarder kroner til den danske statskasse i skat.

Legoland gav sine ejere et gyldent år i 2015

Lego kan bruges til mange ting - blandt andet at bygge Yoda fra 'Star Wars'. (Foto: Photoshot)
Lego kan bruges til mange ting - blandt andet at bygge Yoda fra 'Star Wars'. (Foto: Photoshot)

I 2014 præsterede den Billund-baserede verdensvirksomhed en omsætning på 28,5 milliarder kroner. Det resulterede i et resultat efter skat på syv milliarder kroner.

Resultatet dengang var så godt, at Jørgen Vig Knudstorp sidste år både sang og dansede til pressemødet. Spontant sang han lidt af 'Everything Is Awesome' fra Lego-filmen, der havde premiere i 2014.

- Alle har de seneste 24 timer spurgt mig, om jeg også i år vil danse. Nej, det vil jeg ikke. Men hvis jeg kunne, så ville jeg gøre det, for det har været et fantastisk år, sagde den administrerende direktør med et stort grin dagens pressemøde.

Lego-arvingernes luksus-liv: Så rige er de

De seneste år er virksomheden Lego vokset støt. Antallet af ansatte på verdensplan er siden 2010 vokset med godt og vel tusind om året. I 2010 beskæftigede virksomheden 8365 årsværk, mens tallet i 2014 var på 12.582. I 2015 var antallet af årsværk vokset til 13.974.

Det samme er sket for virksomhedens overskud, der i 2010 lød på 3,7 milliarder kroner. I 2015 var overskuddet to en halv gang højere.

Familien bag Lego, Kirk Kristiansen, er Danmarks rigeste familie med en samlet formue ifølge Forbes på 140 milliarder kroner. Pengene er fordelt mellem Kjeld Kirk Kristiansen, der er næstformand i Lego-bestyrelsen, og hans tre børn, Sofie, Agnete og Thomas.

Størstedelen af formuen ligger i pengetank-selskabet Kirkbi A/S, der ejer 75 procent af Lego. De sidste 25 procent ejes af Lego Fonden, der blandt andet uddeler penge til at fremme læring gennem leg.

Klodset velgørenhed: Scientology scorer Lego-kroner

Lego-familien. Fra venstre er det Agnete Kirk Thinggaard, Camilla Kirk Kristiansen, Edith Kirk Christiansen, Kjeld Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Thomas Kirk Kristiansen. Edith Kirk Christiansen døde i en alder af 91 i december. (Foto: Polfoto)
Lego-familien. Fra venstre er det Agnete Kirk Thinggaard, Camilla Kirk Kristiansen, Edith Kirk Christiansen, Kjeld Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Thomas Kirk Kristiansen. Edith Kirk Christiansen døde i en alder af 91 i december. (Foto: Polfoto)

LIGE NU
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+