Ølkongen taber stort millionbeløb

Formanden i Harboes Bryggeri, Bernd Griese, taber for 11. år i træk penge i sit private selskab

Bernd Griese har de seneste 11 år tabt mere end 100 millioner kroner i sit private selskab. Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix
Bernd Griese har de seneste 11 år tabt mere end 100 millioner kroner i sit private selskab. Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix

Det kører ikke ligefrem for 78-årige Bernd Griese.

Han er magtfuld formand og aktionær i kriseramte Harboes Bryggeri, som den seneste tid har kæmpet med store underskud og en række kritiske historier.

Og det er endda ikke kun i Harboe, at Bernd Griese har problemer: Hans private selskab, Bernd Griese Holding, har netop præsenteret årsregnskab for 2019 med et underskud på 9,5 millioner kroner.

'Ledelsen finder årets resultat utilfredsstillende,' skriver ejeren i regnskabets ledelsesberetning.

Ølkongens fede fidus: Tørrede private villaer af på aktionærerne

Tab på frugtplantage
Aktiviteterne i Bernd Grieses private selskab dækker bl.a. en stor frugtplantage og andet landbrug.

Og det er tilsyneladende særligt førstnævnte, som har givet problemer.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bernd Griese stod i spidsen for Harboe i over 30 år, indtil han i 2019 gav stafetten videre til sin datter. Tre måneder senere var hun ude igen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Bernd Griese stod i spidsen for Harboe i over 30 år, indtil han i 2019 gav stafetten videre til sin datter. Tre måneder senere var hun ude igen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
 

'Årets resultat kan bl.a. henføres til en dårligere høst af kirsebær i 2019 end ventet, som primært skyldes, at foråret 2019 var præget af meget nedbør og mindre solskinstimer end tidligere år,' står der i regnskabet.

Her står også, at selskabet forventer et bedre resultatet i 2020 - men dog fortsat et underskud.

Aktionær: Ølboss lefler for kongehuset

Underskud 11 år i træk
Og røde tal har der været rigeligt af i Bernd Grieses private selskab.

En gennemgang af regnskaberne viser, at der har været underskud hvert år siden 2009. I den periode løber det samlede tab op i hele 110 millioner kroner.

Det store tab har betydet, at egenkapitalen - selskabets værdi - nu er negativ med 41,5 millioner kroner. Men det ser ud til, at Bernd Griese er villig til at gribe til lommerne for at holde liv i foretagendet.

'Ledelsen arbejder på at reetablere kapitalen blandt andet gennem tilskud fra ejerkredsen', står der således i regnskabet.

Hård kritik
De seneste mange måneder har 'ølkongen', som Bernd Griese omtales, været ude i noget af et stormvejr.

Ekstra Bladet har således afsløret, at han i sin tid som adm. direktør for Harboe har ladet bryggeriet købe ejendomme af netop Bernd Griese Holding for et millionebeløb.

Samtidig er det kommet frem, at Harboe siden 2001 har købt uspecificerede 'varer' og 'tjenesteydelser' for mere end 300 millioner kroner af hans private selskaber.

Og afsløringerne har fået bl.a. Dansk Aktionærforening til at råbe vagt i gevær.

- Der er så mange røde flag her, at jeg vil råde investorer til at holde fingrene fra Harboes Bryggeri. Det er ikke normalt, at et børsnoteret selskab handler med sin direktør på den her måde, har aktionærformand Ole Søeberg udtalt til Ekstra Bladet.

Samtidig opfordrede han landets tilsynsmyndigheder til at undersøge Harboe.

I grafikken nedenunder kan du se eksempler på sammenblandingen af Bernd Grieses og Harboes interesser.

Total kasketforvirring i Harboes Bryggeri

 

Golf-sponsoratet

Harboe er hovedsponsor for Korsør Golfklub, hvor Bernd Griese (th.) er næstformand. Pr-foto

 

Millionerne

Siden 2001 har Harboe købt bl.a. 'varer', 'tjenesteydelser' og 'materielle aktiver' af Bernd Grieses private selskaber for over 300 millioner kroner.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

 

Sporvognsbanen

I 2011 brugte Harboe næsten syv millioner kroner på at opkøbe en DSB-grund og fjerne en sporvognsbane, som kørte lige forbi Bernd Grieses private villa. Foto: Emil Agerskov

 

Fodboldklubben

FC Vestsjælland var et hjertebarn for Bernd Griese (i midten). Han lod Harboe investere et millionbeløb i klubben, som gik konkurs i 2015.
Foto: Lars Rønbøg/Ritzau Scanpix

 

Ejendomshandlerne

I sommeren 2016 købte Harboe to ejendomme - bl.a. dette hvide hus - for samlet 7,5 mio. kr. af Bernd Griese.
Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Kunstværket

Harboe har købt en 3,5 meter høj skulptur lavet af afdøde prins Henrik, som var en nær ven af Bernd Griese. Bryggeriet vil ikke afsløre prisen.
Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Arvingerne

I 2019 overdrog Bernd Griese direktørstolen til sin egen datter Karina Harboe Laursen. Tre måneder senere blev hun afløst af sin svoger Søren Malling.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

 

 

Café-lånet

Harboe har lånt et millionbeløb til en café i strandbyen Kobæk. Den ligger 400 meter fra Bernd Grieses sommerhus, og ejeren har en relation til hans familie. Foto: Per Rasmussen

 

Gaverne

Harboe har skænket dragebåde til kronprins Frederik og prins Henrik, som var nær ven af Bernd Griese (th.). I 2008 blev bryggeriet udnævnt til kongelig hofleverandør. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix