På årsdagen: Flere end 100 sigtede for snyd med hjælpepakker

Justitsministeren glæder sig over politiets indsats, men erkender, at nogle kriminelle slipper uden straf. Eksperter frygter, vi kun ser toppen af isbjerget

På 1 års fødseldagen for Danmarkshistoriens største hjælpepakke, er flere end 100 personer sigtet for at have fusket sig adgang til statens corona-bistand.

Tallet fremgår af et skriftligt svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg, skriver Fagbladet 3F.

Camilla Hesselby, faglig direktør i Danske Revisorer, FSR, glæder sig over, at politiet tager efterforskningen af snyd med hjælpepakkerne alvorligt og sigter mulige kriminelle. Men hun frygter, at omkring 100 sigtelser ikke måler sig med antallet af forbrydelser, fordi politiets efterforskning ikke kan følge med.

- De her sager, kan være komplicerede. Vi frygter, at trænede kriminelle flyver under radaren, fordi de er bedre til at gemme forbrydelserne af vejen, siger hun.

Siden hjælpepakkernes begyndelse er mere end 30 milliarder skattekroner flyttet ind på danske virksomheders konti. Mere end halvdelen er uddelt i form af en lønkompensation, som netop blev aftalt 15. marts sidste år.

Camilla Hesselby begrunder sin frygt for, at antallet af kriminelle kan være langt højere med, at Hvidvasksekretariatet det seneste år har modtaget flere end 3.000 underretninger om misbrug. Og at spændet mellem underretninger og sigtelser fortsat vokser.

Samme melding lyder fra Morten Bjerregaard, advokat med speciale i konkursret og medlem af Gældsstyrelsens advokatpanel i København og Odense.

- Jeg frygter, vi kun ser toppen af isbjerget, siger han til Fagbladet 3F.

Københavns Politi, den politikreds med flest sager om snyd med hjælpepakkerne, bekræfter overfor Fagbladet 3F, at sagerne ofte er komplicerede og kræver grundig dokumentation, før de kan sendes videre til retten.

- Derfor behandles mange af sagerne i Københavns Politi fortsat. Og da de behandles samtidig, har det også indflydelse på, hvor hurtigt de enkelte sager kan sendes i retten, skriver Københavns Politi.

Camilla Hesselby forkarer, at hvis efterforskningen er meget tidskrævende eller begynder sent, så er det langt fra sikkert, at pengene kommer tilbage i statskassen.

- Vi risikerer, at de kriminelle og pengene er forsvundet, siger hun.

Justitsminister Nick Hækkerup mener, at politiet gør et godt arbejde i efterforskningen.

- Men som med alt andet politiarbejde, så er vi afhængige af anmeldelser, eller at politiet selv opdager, at der foregår noget kriminelt, siger han.

Samtidig håber Nick Hækkerup, at de firedobbelte straffe for snyd med hjælpepakkerne, som Folketinget har vedtaget, kan få potentielle svindlere til at tænke sig ekstra om, før de prøver at snyde

Omvendt medgiver justitsministeren, at der kan være personer, som ikke bliver dømt, fordi svindlen ikke opdages.

- Jeg ville ønske, at alle kriminelle blev sigtet, men så god er verden nok ikke, siger Nick Hækkerup.

Han understreger dog, at sagerne prioriteres højt af både SØIK - i daglig tale bagmandspolitiet - og de enkelte politikredse.

Fagbladet 3F har spurgt Rigspolitiet, om de forventer, at antallet af sigtelser vil stige i fremtiden, men de har ikke ønsket at svare.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær