Annonce:
Annonce:

Piloter scorer lønforhøjelse på 14 procent

14.000 piloter hos den amerikanske flygigant United Airlines kan over de næste 18 måneder se frem til, at deres løn stiger med 14 procent

Foto: Brendan Mcdermid/Ritzau Scanpix
Foto: Brendan Mcdermid/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Erhverv

Piloterne fra United Airlines har netop sat deres underskrift på en overenskomst, der sikrer dem en lønforhøjelse på 14 procent over de næste 18 måneder, mens de samtidig også får otte ugers betalt barselsorlov.

Det skriver CNBC.

Aftalen er den første efter coronakrisen blandt de toneangivende amerikanske flyselskaber. Derfor kan United Airlines handel også danne præcedens, når de andre amerikanske giganter som Delta Air Lines, American Ailines og Southwest Airlines skal sætte sig rundt om forhandlingsbordet med deres piloter.

Aftalen kommer i kølvandet på, at en række flyselskaber mangler piloter i sådan grad, der har gjort det nødvendigt at aflyse flyvninger til en række mindre byer.

Samtidig meldte den tyske flymastodont Lufthansa, at de også har aflyst 3000 flyvninger som følge af mangel på mandskab.

Annonce:

SAS-piloter forhandler
I Danmark kæmper SAS-piloterne også med at få bakset en lønpakke sammen, som både SAS og piloterne er tilfredse med.

Derfor vil SAS-ansatte strejke:

For at redde selskabets dårlige økonomi, fremlagde SAS i februar en spareplan på 5,2 millarder danske kroner årligt.

SAS får nye overenskomster for sine 1.000 fastansatte piloter, fordi besparelsen blandt andet skal findes i lønudgifter.

Der har i løbet af foråret været en række forhandlinger mellem SAS og Dansk Pilotforening, men parterne er ikke kommet frem til enighed.

Den 15. juni varslede SAS-piloterne strejke fra 29. juni, hvis ikke der blev fundet en løsning inden. Her blev strejken en realitet.

Ved midnat natten til torsdag slutter 200 mekanikere under Dansk Metal sig til de piloter i SAS, der strejker. Mekanikerne vil sympatistrejke og ikke servicere SAS-fly.

Imidlertid er striden en anden, fordi det for SAS' piloter handler om at begrænse lønnedgangen, der skal være med til at hjælpe den synkende skude.

- Det er svært at sige, om de når til enighed i sidste sekund, men det ser ud til at parterne er meget langt fra hinanden, siger fly- og lufthavnsekspert Ole Kirchert Christensen til Ekstra Bladet

- Det er det værst tænkelige tidspunkt for SAS, hvor alle selskaber forsøger at stjæle markedsandele fra hinanden efter coronanedlukningen.

Piloterne i SAS har tilbudt en besparelse på 25 procent, der svarer til knap 350 millioner kroner. Piloterne har, hvis der ikke findes en løsning, varslet strejke fra 29. juni.

Ifølge Norske Borsen kan strejken i SAS koste 250 daglige flyvninger og berøre 45.000 passagerer i norden.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Hvis ikke SAS når til enighed om en ny overenskomst med sine piloter, vil 1000 piloter gå i strejke fra den 29. juni. Kommer din sommerferie i klemme på grund af strejken, kan du få styr på dine rettigheder om kompensation her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: