Præsident lokker EU-sparelande med mere lån og mindre tilskud

Den for Danmark skæve fordeling mellem lån og tilskud i EU's genopretningsfond er mindre skæv i nyt kompromis

Danmarks ønske om en mindre andel tilskud og mere lån til coronaramte lande og sektorer i EU's genopretningsfond imødekommes med et frisk forslag fra EU-præsident Charles Michel lørdag formiddag. Foto: François Lenoir/Reuters
Danmarks ønske om en mindre andel tilskud og mere lån til coronaramte lande og sektorer i EU's genopretningsfond imødekommes med et frisk forslag fra EU-præsident Charles Michel lørdag formiddag. Foto: François Lenoir/Reuters
Følg Erhverv

EU-præsident Charles Michel sendte lørdag et nyt kompromisudspil på bordet, som har skabt skred i forhandlingerne om EU's næste syvårsbudget og en stor milliardpulje til økonomisk genopretning efter coronakrisen.

Belgieren er kommet EU's fire sparelande - herunder Danmark - i møde på flere centrale punkter. Genopretningsfonden har fået en større andel af lån og en mindre andel tilskud. Og sparebandens medlemmer har fået mere rabat.

Omvendt har præsidenten lagt op til at dele gaver ud i Østeuropa ved at øge puljen med struktur- og samhørighedsmidler med godt fire milliarder euro.

Der er blandt andet fundet en betydelig pose penge til Ungarn, som skal få premierminister Viktor Orbán til at acceptere et stærkt ønske fra flertallet om, at udbetalinger af EU-midler betinges af, at man efterlever retsstatsprincipper.

Michel forsøger desuden med et forslag om en form for nødbremse på udbetalinger fra genopretningsfonden at komme Hollands premierminister, Mark Rutte, i møde.

Efter EU-topmødets første dag - fredag - erkendte hollænderen at have 'irriteret' sine EU-kolleger med et stædigt krav om skrappere betingelser for udbetaling af hjælp fra genopretningspuljen.

Målet er gennemtvingelse af reformer og øget økonomisk robusthed i de lande, der er værst ramt af krisen.

Under tungt parlamentarisk pres fra hjemlandet har Rutte stået fast på, at et medlemsland skal kunne stoppe disse udbetalinger, hvis ikke modtagerlandet lever op til krav om reformer. Altså en form for veto.

Præcis hvor effektiv den nødbremse, som Michel foreslår, vil være, står ikke helt klart.

Ifølge en diplomat udløste forslaget en vred opsang fra den italienske premierminister, Giuseppe Conte. Han kaldte denne ret til veto for uacceptabel både juridisk og politisk. Det skriver den italienske avis La Repubblica.

Michel har desuden skruet på en meget omstridt fordeling mellem lån og tilskud i genopretningspuljen på 750 milliarder euro. Han har øget andelen af lån med 50 milliarder euro.

Det medfører, at 300 milliarder euro skal være lån, og 450 milliarder skal være tilskud. Et skridt i den rigtige retning for Danmark og de andre sparelande: Holland, Østrig og Sverige.

De fire vil have et lille budget. De holdt lørdag møde med Finland, som på flere områder har samme mål.

Sparelandene vil have betingelser for udbetaling af fælles EU-midler, hvilket landene i Sydeuropa er modstandere af. Og de vil have rabatter, hvilket de også har fået.

Østrig får i det justerede forslag 50 millioner euro mere, mens Danmark og Sverige hver får yderligere 25 millioner euro i årlig rabat.

For Danmark vil det, hvis det går igennem, betyde yderligere 186 millioner kroner i rabat. Samlet står Danmarks årlige rabat nu til 1,65 milliarder kroner.

Holland får en anden form for stor godbid.

Holland kan, hedder det i udspillet, beholde en større andel - 20 procent - af toldopkrævningen på EU's vegne.

Topmødet begyndte fredag formiddag, hvor det ifølge diplomater stod meget stille.

Charles Michel har foreslået en samlet budgetramme for perioden 2021 til 2027 på 1074 milliarder euro. Det svarer til knap 8000 milliarder danske kroner.

Dertil kommer genopretningsfonden på 750 milliarder euro, hvilket er 5580 milliarder danske kroner.

For at kunne øge størrelsen på den i forvejen store post med strukturfondsmidler, har Michel blandt andet valgt at skære fem milliarder euro fra puljen med uforudsete udgifter og nye prioriteter.

Den er nu på 20,1 milliarder euro. Han har fastholdt en særlig brexitpulje på fem milliarder euro, som første gang formelt blev introduceret i sidste uge.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+