Revisor: Ilse Jacobsen har taget ulovlige million-lån

Ligesom Peter Warnøe fra 'Løvens hule' har også gummistøvledronningen Ilse Jacobsen taget ulovlige lån på flere millioner ifølge revisor

Ilse Jacobsens selskab har fået flere revisor-anmærkninger de seneste år. Foto: Ritzau Scanpix
Ilse Jacobsens selskab har fået flere revisor-anmærkninger de seneste år. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen, så tip Ekstra Bladets journalister her.

I tre ud af de seneste fire år har Ilse Jacobsen og hendes mand Jesper Bo Jacobsen fået alvorlig revisor-kritik i deres selskab IJH A/S.

Det viser en gennemgang af regnskaberne, som Ekstra Bladet har foretaget.

Mens det seneste regnskab fra 2018 bød på en overtrædelse af både moms- og bogføringsloven, så har man to gange tidligere ifølge revisoren også taget ulovlige lån på flere millioner kroner. 

Første gang var i 2015, hvor der ifølge regnskabet var et lån på 4,5 millioner kroner, som revisoren mente var i strid med loven. 

Og den seneste gang var i 2017, hvor beløbet denne gang var på 2,7 millioner kroner.

Politiet involveret
Det fik Erhvervsstyrelsen til at sende et brev til selskabet i slutningen af januar 2019, fordi man var gjort opmærksom på det seneste ulovlige lån.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i brevet, hvor det fremgår, at styrelsen grundet det store beløb har sendt sagen videre til Nordsjællands Politi. 

’Bl.a. henset til størrelsen på lånet, der fremgik af årsrapporten for 2017 oversendes sagen imidlertid til den politikreds, hvortil virksomheden hører, med henblik på en vurdering af, om der bør rejses tiltale mod virksomhedens ledelse for overtrædelse af selskabsloven og/eller straffeloven, står der i brevet.

Overfor Ekstra Bladet vil Nordsjællands Politi dog ikke kommentere sagen.

Hvad er et ulovligt aktionærlån?

Et ulovligt aktionærlån er, når ejeren af en virksomhed trækker penge ud af selskabet uden at betale skat.

Som udgangspunkt må ejeren af et selskab kun trække penge ud én gang om året i forbindelse med regnskabsårets afslutning. Det kaldes at udlodde udbytte, altså at dele ud af virksomhedens overskud eller egenkapital til ejerne.

Udbytte beskattes, men ved de ulovlige aktionærlån kan penge trækkes ud af selskabet når som helst, og derved kan man undgå at betale skat.

Udover at undgå skattesnyd, er det også ulovligt for at sikre kreditorerne i et selskab. På den måde kan pengene i et selskab ikke forsvinde ud i den blå luft, hvis det pludselig går konkurs.

Mens nogle tager ulovlige aktionærlån ved en fejl, så er der naturligvis også andre, som gør det helt bevidst.

’Loven må ændres’
Ifølge Jesper Bo Jacobsen, der er direktør i firmet, skyldes revisorens forbehold, at Ilse Jacobsen har handlet varer mellem IJH A/S og tre af sine butikker, der drives af hendes personligt ejede virksomhed.

– Det ulovlige aktionærlån er mellemregningen fra de tre butikker, som køber varer hos IJH A/S. Det er de 2,6 millioner kroner. Hun har kredit på 30 dage. Hvis man ikke må drive virksomhed i virksomhedsordningen og købe varer i selskaber - som man også er medejer af - så er der jo noget galt i lovgivningen, som skal ændres, siger han til Ekstra Bladet og tilføjer, at de endnu ikke har hørt noget fra politiet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ilse Jacobsen har flere butikker, som indgår i hendes personlig ejede virksomhed. Foto: Ole Steen
Ilse Jacobsen har flere butikker, som indgår i hendes personlig ejede virksomhed. Foto: Ole Steen
 

Statsautoriseret revisor, partner i BDO Stefan Bjerregaard, forklarer dog generelt, at loven allerede tager hensyn til, at man godt må købe varer på kredit til sine private butikker i sit eget selskab. Men så skal kreditten – altså lånet – ydes som et led i en sædvanlig forretningsmæssig disposition.

– Så i det aktuelle tilfælde må revisoren altså have vurderet, at lånet ikke er ydet som led i en sædvanlig forretningsmæssig disposition, siger han.

I forhold til moms- og bogføringsloven vedkender Jesper Bo Jacobsen dog fejlen.

– Bør en stor virksomhed ikke have styr på den slags ting?

– Jo. Men vi fusionerede tre selskaber og indførte nyt ERP-system. Der var en enkelt registrering, som var forkert

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind