Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Rigmand afsløret: Kunne ikke blive enig med sig selv
Eksperter undrer sig over forklaring om pengeoverførsler fra Djaffar Salchis sushi-restaurant inden konkurs
Djaffar Shalchi har mange forklaringer, når det kommer til det slæb af forsvundet bogholderi, gæld og et mystisk millionlån til et iransk selskab, han har bag sig
Annonce:
Følger ErhvervFølg Erhverv
Ved du noget? Så skriv fortroligt til Ekstra Bladets journalister på MR@eb.dk eller krypteret til Ryrso@protonmail.com
Bogholderi, der forsvinder, et mystisk lån til Iran og to henvendelser til politiet.
Rigmanden blev kendt i offentligheden, da han donerede 200 millioner kroner til sin velgørende fond og samtidig turnerede rundt med budskabet om, at velhavere som ham selv burde betale mere i skat.
Men Djaffar Shalchi har selv en fortid uden stor lyst til at betale sine kreditorer og skattekassen.
Aktindsigt i konkursboernes materiale viser, at kreditorer i fire selskaber krævede 30 millioner kroner, og heraf var mindst 780.000 kroner moms- og skattegæld.
Artiklen fortsætter under billedet.
Djaffar Shalchi stiftede i 2016 fonden Human Act, hvor han i dag er direktør. Han donerede sammen med sin kone i den forbindelse ejendomme for, ifølge ham, et tre-cifret millionbeløb til fonden. Human Act arbejder blandt andet for, at de rigeste skal betale mere i skat. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Den præcise gæld til kreditorer er uvist, da kurator i flere tilfælde ikke undersøgte kravene nærmere, da boerne ikke havde nævneværdige aktiver, ligesom nogle kreditorers krav kan være indfriet.
I to af selskaberne fandt kuratorerne forholdene så graverende, at de kontaktede politiet. Ifølge Djaffar Shalchi fik han i det ene tilfælde en bøde på 10.000 kroner, mens der anden gang ikke kom nogen sanktion.
Ekstra Bladet har siden foråret forsøgt at få indsigt i Københavns Politis arbejde med de to sager uden held.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
Vil hæve skatten for de rige
Djaffar Shalchi kom som otteårig til Danmark fra Iran med sin mor og fire søskende. Den i dag 60-årige Shalchi begyndte ifølge eget udsagn at handle med ejendomme i 1999.
I 2016 stiftede han den velgørende fond Human Act, hvortil han og hans hustru donerede en række af deres ejendomme.
Disse havde ifølge Djaffar Shalchi en værdi på 200 millioner kroner på det tidspunkt, og fonden donerer ifølge stifteren et tocifret millionbeløb til velgørenhed om året.
Djaffar Shalchi er direktør i fonden og arbejder her blandt andet for, at de rigeste i verden skal beskattes med én procent af deres formue. Han bor med sin kone Ané Shalchi i Brønshøj i København.
Sushi-restaurant I den sag, hvor Djaffar Shalchi ifølge sit eget udsagn fik en bøde, var i selskabet Sushi-House.dk Aps, der drev en restaurant på Frederikssundsvej i København.
Ligesom tilfældet havde været to år tidligere, da Djaffar Shalchis byggefirma Omnicon Projektudvikling gik konkurs, forsvandt det meste af bogholderiet. Ifølge rigmanden havde han sendt materialet til kurator, men det var bortkommet undervejs.
Det var dog ikke det eneste, som kurator undrede sig over.
Annonce:
'Som ovenfor nævnt, forklarede den tidligere direktør oprindeligt, at drift af restaurant ophørte "ca. maj 2013". Den 2. april 2013 blev der overført kr. 250.000 og den 29. april 2013 blev overført kr. 62.000 fra selskabets konto. Om begge betalinger fulgte af posteringsteksterne, at de vedrørte aconto leje,' skrev kurator i en redegørelse til kreditorerne i juni 2015.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
Fire konkurser på tre år
1. Sushi Saiko Aps - erklæret konkurs 13. april 2012
Krav fra kreditorer: Cirka 2,8 millioner kroner
Heraf eventuel skattegæld: 780.000 kroner erkendte Djaffar Schalchi i Skifteretten, fremgår det af retsbog fra 14. august 2012. Skat begærede selskabet konkurs.
2. Omnicon projektudvikling A/S - erklæret konkurs 8. august 2012
Krav fra kreditorerne: 25,7 millioner kroner.
Heraf eventuel skattegæld: Uvist.
Kurator rettede henvendelse til politiet.
3. Sanshin Aps - erklæret konkurs 17. august 2012
Krav fra kreditorer: 2,3 millioner kroner
Heraf eventuel skattegæld: Uvist. Men ifølge kurator var der som følge af forkert indberetning af moms opstået 'betydelige restancer til Skat'.
4. Sushi-House.dk Aps - erklæret konkurs 18. marts 2014
Krav fra kreditorer: Ingen kendte krav.
Heraf eventuel skattegæld: Uvist.
Kurator kunne ikke få adgang til selskabets bogføring. Men ifølge kurator indberettede selskabet ikke moms i 2013, hvorfor kurator mener, at Skattestyrelsen måtte have krav mod selskabet. Kurator rettede henvendelse til politiet.
Kilder: Retsbøger og kurator-redegørelser fra konkursboerne.
Lejede af sig selv Ifølge rigmanden var der dog ikke lavet nogen lejekontrakt mellem restauranten og udlejer, da de ikke kunne blive enige om huslejens størrelse. Også det fandt kurator underligt.
Djaffar Shalchi var nemlig både direktør for restauranten og selskabet, der ejede lokalerne.
'De nævnte betalinger (mærket a conto leje, red.) stod i misforhold til de oplysninger, der blev afgivet af direktørerne på vegne af udlejer om, at der ikke blev opnået enighed om lejevilkår, og at der derfor ikke blev indgået en skriftlig lejeaftale om anvendelse af lokalerne.
Annonce:
'Herudover var det usædvanligt, at der efter anvendelse af et lejemål i 1 år (maj 2012 - maj 2013) endnu ikke var opnået enighed om lejevilkår m.m., særligt når Djaffar Davar Dust Shalchi var direktør for såvel selskabet som udlejer,' skrev kurator videre i redegørelsen.
'Det rene sludder' Ekstra Bladet har forelagt sagen for to eksperter, og de undrer sig begge over rigmandens forklaring om, at udlejer og restauranten ikke kunne blive enige om lejevilkår.
'Det lyder som det rene sludder og et forsøg på at tilsløre, at der reelt ikke har været nogen form for armslængde imellem de to selskaber,' lyder det fra Lars Bo Langsted, professor emeritus ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet med speciale i økonomisk kriminalitet.
Jurist Jakob Dedenroth Bernhoft, der ejer selskabet revisorjura.dk, som bl.a. hjælper virksomheder med at undersøge økonomisk kriminalitet, kalder forklaringen 'utroværdig'.
Restauranten indberettede ikke moms i 2013, og Skat måtte dermed have penge til gode, skrev kurator videre i en redegørelse.
Djaffar Shalchi: Min underdirektør kørte det
Du fortæller til kurator, at der var ikke nogen lejekontrakt, fordi ejeren af ejendommen og restauranten ikke kunne blive enige med hinanden om hvad lejen skulle være, og derfor indgik man ikke nogen lejekontrakt?
- Det siger mig slet ingenting det der. Det kan jeg ikke huske noget om. Min underdirektør kørte det. Jeg kan simpelthen ikke bekræfte det der, og hvorfor de har betalt 300.000 kr. for husleje for et år, siger Djaffar Shalchi.
Der fremgår af det materiale, som Ekstra Bladet har adgang til, intet om, hvor lang en periode, betalingen var for.
Men det virker jo mærkeligt, når du både var direktør i restauranten og i det selskab, som ejede lokalerne, hvor restauranten lejede sig ind. Så man har været uenig med sig selv?
- Som jeg nævnte, har jeg aldrig sagt, at vi var uenige med os selv. Men som jeg sagde, så var det en underdirektør, der kørte alle de restauranter. Jeg har ikke haft noget med det at gøre (Djaffar Shalchi var direktør i selskabet fra november 2012 - februar 2014, red.).
Ansvaret er mit Interesserede du dig ikke for de 300.000 kr. der forsvandt ud af selskabet. Hvis det ikke var dig, der førte de 300.000 kroner ud af selskabet, hvem er det så?
- Jeg interesserer mig for hver eneste krone, og ansvaret er mit. Men hvordan og hvorledes kan jeg ikke huske så mange år efter. Jeg siger ikke, at jeg er ligeglad med det. Jeg siger bare, at jeg tog ikke mit ansvar som direktør alvorligt nok, siger Djaffar Shalchi.
Ekstra Bladet forelagde også udsagnene fra bl.a. Lars Bo Langsted for Djaffar Shalchi.
- Det er noget sludder, han (Lars Bo Langsted, red.) siger. For det første ved han jo slet ikke, om der findes en lejekontrakt eller slet ikke. En husleje på 25.000 kr om måneden er samtidig helt normalt. Det er simpelthen fuldstændig gætteri og helt ude i hampen. Det passer ingen steder.
- Og havde der været problemer, havde Skifteretten jo trukket pengene tilbage. Men eftersom den ikke har gjort det, må tingene jo have været okay.