Annonce:
Annonce:

Rigmand afsløret: Kuratorer gik til politiet

Politiet blev af kuratorer anbefalet at se nærmere på millionær og velgører Djaffar Shalchis ageren som direktør i selskaber, der gik konkurs

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget? Så skriv fortroligt til Ekstra Bladets journalister på MR@eb.dk, eller krypteret til Ryrso@protonmail.com

To gange inden for kort tid rettede kuratorer henvendelse til politiet om rigmanden og velgøreren Djaffar Shalchi.

Det fremgår af dokumenter fra to konkursboer efter selskaber, der gik konkurs med Djaffar Shalchi i direktørstolen mellem 2012 og 2014, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. Selskaberne var ejet af Djaffar Shalchis kone.

Som Ekstra Bladet for nylig kunne afsløre, så gik Djaffar Shalchi konkurs med fire selskaber inden for to år og efterlod store krav fra kreditorer og skattekassen.

Shalchi har ellers de senere år turneret medier i Danmark og verden rundt med budskabet om, at velhavere som ham selv burde betale mere i skat, ligesom han har brystet sig af at have doneret 200 millioner af sin formue til velgørenhed.

Annonce:

I et af de konkursboer, der førte til en politianmeldelse af rigmanden, kunne kurator ikke opgøre, hvor stort et tilgodehavende, som Skat formentlig havde, fordi det fysiske bogholderi var forsvundet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Vil hæve skatten for de rige

Djaffar Shalchi kom som otteårig til Danmark fra Iran med sin mor og fire søskende. Den i dag 60-årige Shalchi begyndte ifølge eget udsagn at handle med ejendomme i 1999.

I 2016 stiftede han den velgørende fond Human Act, hvortil han og hans hustru donerede en række af deres ejendomme.

Disse havde ifølge Djaffar Shalchi en værdi på 200 millioner kroner på det tidspunkt, og fonden donerer ifølge stifteren et tocifret millionbeløb til velgørenhed om året.

Djaffar Shalchi er direktør i fonden og arbejder her blandt andet for, at de rigeste i verden skal beskattes med én procent af deres formue. Han bor med sin kone Ané Shalchi i Brønshøj i København.

Moms kunne ikke fastslås
Djaffar Shalchi fortalte ifølge kurator, at sushi-restauranten ejet af selskabet Sushi-House.dk Aps var i drift fra omkring maj 2012 til omkring maj 2013. Der var dog ikke indbetalt nogen moms i 2013.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Djaffar Shalchi stiftede i 2016 fonden Human Act, hvor han i dag er direktør. Han donerede sammen med sin kone i den forbindelse ejendomme for, ifølge ham, et trecifret millionbeløb til fonden. Human Act arbejder blandt andet for, at de rigeste skal betale mere i skat. Foto: Jonas Olufson
Djaffar Shalchi stiftede i 2016 fonden Human Act, hvor han i dag er direktør. Han donerede sammen med sin kone i den forbindelse ejendomme for, ifølge ham, et trecifret millionbeløb til fonden. Human Act arbejder blandt andet for, at de rigeste skal betale mere i skat. Foto: Jonas Olufson
 

Men grundet den manglende bogføring kunne kurator ikke fastslå, hvor meget moms selskabet formentlig skyldte.

'På baggrund af den afgivne forklaring (fra Djaffar Shalchi, red.), posteringerne på bankkontoen og lønudbetalinger måtte det konkluderes, at der havde været momspligtige aktiviteter i regi af selskabet i 2013. Skattestyrelsen måtte således konstateres at have et krav mod selskabet relateret til første kvartal, af 2012 og den periode af 2013, hvor der var drift i regi af selskabet.

Annonce:

'Som følge af manglende udlevering af regnskabsmateriale kunne omsætningens størrelse ikke opgøres. Tilsvarende var gældende for momstilsvaret,' skrev kurator i en redegørelse fra juni 2015.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Fire konkurser på tre år

1. Sushi Saiko Aps - erklæret konkurs 13. april 2012

Krav fra kreditorer: Cirka 2,8 millioner kroner

Heraf eventuel skattegæld: 780.000 kroner erkendte Djaffar Schalchi i Skifteretten, fremgår det af retsbog fra 14. august 2012. Skat begærede selskabet konkurs.

2. Omnicon projektudvikling A/S - erklæret konkurs 8. august 2012

Krav fra kreditorerne: 25,7 millioner kroner.

Heraf eventuel skattegæld: Uvist.

Kurator rettede henvendelse til politiet.

3. Sanshin Aps - erklæret konkurs 17. august 2012

Krav fra kreditorer: 2,3 millioner kroner

Heraf eventuel skattegæld: Uvist. Men ifølge kurator var der som følge af forkert indberetning af moms opstået 'betydelige restancer til Skat'.

4. Sushi-House.dk Aps - erklæret konkurs 18. marts 2014

Krav fra kreditorer: Ingen kendte krav.

Heraf eventuel skattegæld: Uvist.

Kurator kunne ikke få adgang til selskabets bogføring. Men ifølge kurator indberettede selskabet ikke moms i 2013, hvorfor kurator mener, at Skattestyrelsen måtte have krav mod selskabet. Kurator rettede henvendelse til politiet.

Kilder: Retsbøger og kurator-redegørelser fra konkursboerne.

Bogføring væk igen
Cirka to år tidligere, havde kurator også rettet henvendelse til politiet om Djaffar Shalchi i en lignende sag vedrørende byggeselskabet Omnicon Projektudvikling.

Her var han også direktør, og selskabet var ligesom sushi-restauranten ejet af hans kone gennem selskabet Arca Holding.

I byggeselskabet blev langt størstedelen af bogholderiet også væk i forbindelse med konkursen. Her opgjorde kurator krav fra kreditorer for svimlende 25,7 millioner kroner.

80 procent af Omnicon Projektudviklings aktivitet bestod ifølge kurator i arbejde på andre af koncernens ejendomme. Samme ejendomme, der har dannet grundlag for Djaffar Shalchi og hans kones formue på, ifølge dem, flere hundrede millioner kroner.

Annonce:

Blandt andet var byggefirmaet involveret i opførelsen af Egeparkhusene i Kokkedal. Egeparkhusene er i regnskaber vurderet til over 300 millioner kroner og formentlig parrets bedste investering.

Shalchi-parret donerede i 2016 adskillige ejendomme, heriblandt Egeparkhusene, til deres egen fond Human Act, der arbejder med velgørende formål.

Djaffar Shalchi: Det kan jeg ikke mindes

- Kurator skriver videre, at han i forbindelse med Omnicon Projektudvikling indgiver en politianmeldelse (kontakter politiet, red.). Er det noget, du nogensinde har hørt noget for?

- Næ, det kan jeg ikke mindes. Det kan da godt være, at jeg har fået en bøde, fordi der manglede noget materiale eller et eller andet. Jeg kan ikke huske det 12 år tilbage. Men hvis det står der, så er det sgu nok rigtigt, siger Djaffar Shalchi.

Senere i interviewet kunne han dog udmærket erindre, at han talte med politiet vedrørende Omnicon Projektudvikling, men der kom ikke yderligere ud af sagen, fortæller han.

- Og det er derfor, jeg nævnte for dig i forhold til det andet selskab, der fik jeg snakket med politiet, og der skete ikke mere. Men denne her gang (sushi-restauranten, red.), der kunne jeg slet ikke svare på noget, fordi jeg ikke havde haft noget med det at gøre. Og det var uforsvarligt selvfølgelig.

- Jeg fik en bøde af politiet for det, og jeg betalte den med glæde. For det var mit ansvar som direktør. Jeg tror, jeg fik en bøde på omkring 10.00 kroner, kan jeg huske.

- Spekulerede du i, at bogføringen skulle forsvinde?

- Absolut ikke. Som jeg sagde flere gange, så drejer det sig om to selskaber. En restaurantkæde med flere selskaber og et byggeselskab ud af 30 selskaber i løbet af mine 30 år i branchen. Det har ikke været spekulation eller noget som helst, siger Djaffar Shalchi og understreger, at han ikke ønskede, at selskaberne skulle gå konkurs.

Intet er skjult
- Ret kort tid efter, at selskaberne går konkurs, laver du fonden Human Act, hvor du lægger værdier for 200 millioner kroner. Har du ønsket at gemme de penge for nogen?

- Nej, jeg kan bevise, at vi har givet mange, mange penge væk til velgørenhed. Ekstra Bladet har fået indsigt i det hele. Der er ikke noget, der er skjult, og der ryger tocifrede millionbeløb ud af kassen til velgørende formål hvert år. Det er helt åbent, og vi bliver kontrolleret ligesom alle mulige andre.

- Kan du forstå, hvis folk på baggrund af konkurserne med krav fra Skattestyrelsen og bogholderi, der forsvinder, tænker, at du er lidt en hykler, når du taler om, at de rige skal betale mere i skat?

- Når man går ud og tager store chancer og har haft over 30 selskaber, så kan du ikke have succes med dem allesammen, og så kan der være nogle af dem, der går konkurs, og det er sket i mit tilfælde. Havde det været sådan generelt, at alle mine selskaber systematisk havde gået konkurs, var det noget andet. Men det er det ikke. Så det synes jeg ikke er sandfærdigt og fair.

- Jeg har ikke nogen dårlig samvittighed, og det har ikke være systematisk svindel med noget som helst. Hvorfor skulle jeg så bruge syv år af mit liv på at drøne rundt i alle de lande og lave velgørenhed, hvis der skulle være kreditorer efter mig. Det giver jo heller ikke nogen mening, siger Djaffar Shalchi.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: