Rigmanden Finn Bach afsløret i ulovlig fidus

Finten med at hælde gammelt, knust beton i ny beton blev rigmanden Finn Bach ved med længe efter direktørs død. Direktøren har ellers fået skylden for groft byggefusk med højhus

Følg Erhverv

Ved du noget om sagen eller Bach Gruppens byggerier, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk eller krypteret på ryrso@protonmail.com

Mindst en bygning mere end hidtil antaget på multimillionæren Finn Bachs skandalebyggeri på Amager, har fået hældt genbrugsbeton i fundamentet stik imod loven.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre.

Historien kommer i kølvandet på endnu en alvorlig afsløring for rigmanden om, at der til to nye bygninger på grunden på Amager er brugt ulovlig beton.

Afsløring: Ulovligheder fortsatte længe efter direktørs død

Den ulovlige beton er kommet fra et af Bach Gruppens betonværker i Hvidovre, der ikke havde de lovpligtige certifikater, og det er altså i leverancer fra dette værk, at der ydermere er iblandet knust beton.

Artiklen fortsætter under billedet.

Pilene markerer de to bygninger, hvor der er leveret beton til fra værket i Hvidovre. Ifølge Bach Gruppen er der indtil videre konstateret genbrugsbeton i bygningen tættest på kameraet, mens bygningen i baggrunden fortsat undersøges. Bygningen ligger på byggefelterne med bogstaverne E og F. Foto: Jonas Olufson.
Pilene markerer de to bygninger, hvor der er leveret beton til fra værket i Hvidovre. Ifølge Bach Gruppen er der indtil videre konstateret genbrugsbeton i bygningen tættest på kameraet, mens bygningen i baggrunden fortsat undersøges. Bygningen ligger på byggefelterne med bogstaverne E og F. Foto: Jonas Olufson.

Der er ifølge Bach Gruppen konstateret i fundamentet under en af de to bygninger, mens undersøgelser i den anden bygning fortsat er i gang.

Men ud fra kravene i byggetilladelserne er det ulovligt at blande gammelt beton i fundamentet, oplyser Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

'Det er et krav, både hvad angår bygning E og F, at der skal benyttes en beton af ekstra aggressiv miljøklasse (betonens modstandsdygtighed, red.) i fundamentet. Der må ikke være knust beton i aggressive miljøklasser.

'Indhold af knust beton i fundamentet vil derfor være i strid med byggetilladelserne og derfor være et ulovligt forhold, der skal fysisk eller retligt lovliggøres. Forholdet vil indgå i den anmeldelsessag, Københavns Kommune allerede har oprettet efter at være blevet bekendt med, at der er brugt beton fra et ucertificeret værk til bygning E og F,' lyder det fra forvaltningen i en mail.

Razzia hos multimillionærs underleverandør: Ansatte bor under 'kummerlige forhold'

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Sætter alvorlige spørgsmålstegn ved forklaring

Netop brugen af genbrugsbeton er central i skandalen om fundamentet under det knap 90 meters højhus på grunden, der har vist sig langt, langt svagere, end hvad der var godkendt til byggeriet.

Finn Bach og ledelsen i Bach Gruppen har nemlig fastholdt fra sagens start, at ulovlighederne i forbindelse med betonen brugt til højhuset og andre bygninger på grunden, skyldtes den afdøde direktør i BG Beton Henrik Steffensen.

Ifølge Bach-ledelsen vidste de intet om, at der blandt andet blev hældt genbrugsbeton og byggeaffald i fundamentet.

Henrik Steffensen omkom i april 2019, og leverancerne af den ulovlige beton fra værket i Hvidovre har fundet sted fra foråret 2020 og frem til sensommeren. Brugen af genbrugsbeton til i hvert fald en af de nye bygninger på grunden har dermed fundet sted, længe efter at Henrik Steffensen omkom.

Den afdøde direktør kan altså umuligt have givet ordre til de nye lovbrud i 2020.

Voldede problemer
Ekstra Bladet har været i kontakt med to chauffører, der kørte beton fra værket i Hvidovre og ind til Njalsgade. En af chaufførerne er Hans-Peter Lindgaard, og han husker tydeligt, at den knuste beton voldede de ansatte på betonværket problemer.

- Jeg kan huske, at de kom ud fra betonværket (når han ventede på at få beton i bilen, red.) og skulle ud at banke på siloen, hvor der var knust beton i, fordi det satte sig fast. Blandemesteren fortalte mig, at de prøvede at få det til at virke med genbrugsbeton, siger han.

Multimillionærs byggekoks lukker køkkenfirma

Selvom beton knuses, vil cementen fortsat arbejde, og derfor kan den igen begynde at hærde, hvis det presses sammen i en silo.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Taget igen og igen

Ekstra Bladet har over de seneste måneder kunne afdække en perlerække af problemer med at overholde reglerne og kvaliteten i Bach Gruppens betonfirma BG Beton. Multimillionæren Finn Bach har været bestyrelsesformand i BG Beton siden 2011.

Selskabets værk i Nordhavn, mistede i 2015 sit certifikat med to års tilbagevirkende kraft, hvorfor alt beton fra værket i perioden var ulovlig, hvis det var brugt til en del af bygningen, der havde en sikkerhedsmæssig betydning.

Senest har Ekstra Bladet kunnet afsløre, at et betonværk opstillet på byggepladsen på Njalsgade fra byggeriets start og frem til foråret 2020 heller ikke har haft den lovpligtige certificering på noget tidspunkt.

Dermed er tonsvis af ulovlig beton spredt ud i ikke bare højhuset, men også i de andre bygninger på grunden.

Også i hjembyen Viborg, er kommunen i gang med at undersøge et af Bach Gruppens byggerier. Hvad status er på kommunens undersøgelser, har kommunen imidlertid ikke ønsket at svare på de seneste mange uger.

Ekstra Bladet har været i kontakt med endnu en chauffør, der kørte beton fra værket i Hvidovre og ind til de to bygninger på Njalsgade. Han fortæller, at der blev kørt knust beton fra byggepladsen på Njalsgade og ud til værket i Hvidovre.

Multimillionær undersøges for byggesjusk i baghaven

Underleverandør
Det er også kommet frem, at betonsøjlerne op gennem højhuset har en væsentligt lavere styrke end godkendt til byggeriet. Flere er støbt, efter Henrik Steffensen omkom, men ansvaret for det svigt ligger ifølge Bach Gruppen hos en underleverandør.

Ekstra Bladet har spurgt, hvem denne underleverandør er, men det har Bach Gruppen ikke villet svare på.

Direktør: Meget små mængder

Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen. Foto: PR
Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen. Foto: PR
 

Bach Gruppen har som vanligt ikke ønsket at stille op til interview. I stedet har PR-bureauet Geelmuyden Kiese fremsendt en række svar fra direktør i Bach Gruppen Lene Christensen.

Brugen af den knuste beton var en fejl, fortæller hun.

'Vi har i forbindelse med gennemgangen af værket sidste år konstateret, at en lille mængde knust beton ved en fejl er blevet benyttet som tilslag (hældt i betonen, red.) til en meget lille mængde beton leveret på Njalsgade.

'Derfor har vi taget en række prøver af betonen – og de har ikke givet os nogen bekymring i forhold til kvaliteten og holdbarheden,' skriver Lene Christensen.

Ekstra Bladet har bedt om at se dokumentation for prøverne, men det har Bach Gruppen ikke villet fremvise.

Spørgsmål: Hvad viser prøverne fra fundamentet?

'På byggefelt E (navnet på bygningen, red.) er der fundet spor af 3 procent genbrugsbeton i én af prøverne fra fundamentet, og også her lever styrker op til kravene og til miljøklasse A. Så ja, vi har kunnet konstatere meget små mængder af genbrugsbeton i fundamentet for byggefelt E, og vi afventer fortsat resultater for byggefelt F.'

Lene Christensen skriver videre, at selskabet har foretaget i alt 30 boreprøver i de to bygninger, og de mener, i modsætning til Københavns Kommune, at betonen grundet den lave mængde genbrugsbeton fundet, lever op til kravene.

Sagen uvedkommende
Spørgsmål: Hvem gav ordre til, at der skulle blandes knust beton i fundamentet på i hvert fald byggefelt E?

'Det er i udgangspunktet sagen uvedkommende. Det er sket, og Bach Gruppen påtager sig det fulde ansvar for det,' skriver Lene Christensen.

Ekstra Bladet har også flere gange spurgt Bach Gruppen, hvem der gav ordre til, at der skulle køres ulovlig beton fra selskabet betonværk i Hvidovre, men det er der heller ikke kommet svar på.

Spørgsmål: Hvad vil Bach Gruppen sige til de læsere, der finder det svært at tro på, at Henrik Steffensen handlede på egen hånd og førte Bach Gruppen bag lyset i forhold til de problemer med byggeriet på Njalsgade, der er blevet påvist?

'Det er vigtigt for mig at slå fast, at forholdene omkring bundpladen under Njals Tårn (højhuset, red.) samt det bedrageri og dokumentfalsk, der knytter sig til den og en række tidligere medarbejdere i BG Beton, på ingen måde er at sammenligne med forholdene omkring værket på Kanalholmen og det beton, der stammer derfra,' skriver Lene Christensen.

 

BREAKINGBREAKING
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind