Annonce:
Annonce:

Rigmands fond indberettet til Bagmandspolitiet

Rigmand og velgører Djaffar Shalchis fond Human Act er blevet indberettet til Hvidvasksekretariatet hos SØIK. I foråret donerede fonden 600.000 kroner til Sikandar Siddique, leder af partiet Frie Grønne

Explainer og konfrontation: Djaffar Shalchis skattegæld og konkurser
Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget? Så skriv fortroligt til Ekstra Bladets journalist på MR@eb.dk, eller krypteret til Ryrso@protonmail.com

Private lån for et tocifret millionbeløb og store summer til Iran.

Civilstyrelsen, der fører tilsyn med fonde, har indberettet den politiske pengemand Djaffar Shalchis fond Human Act til Hvidvasksekretariatet under SØIK - også kaldet Bagmandspolitiet.

Det fremgår af dokumenter, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Styrelsens indberetning kom, få dage efter at Ekstra Bladet kunne afsløre, at rigmanden Djaffar Shalchi på vej mod sin erklærede formue på flere hundrede millioner kroner har flere konkurser med opsigtsvækkende forhold og skattegæld bag sig.

Men der er altså også flere opsigtsvækkende ting i måden, rigmanden driver fonden Human Act på, mener Civilstyrelsen.

Annonce:

- Der er blandt andet nogle store mellemregninger mellem bestyrelsesformanden (Djaffar Shalchi, red.) og fonden, og mellemregninger ønsker man normalt så få af som muligt i fonde. Her ser vi modsat mange mellemregninger og samtidig nogle relativt store beløb.

- Samtidig er der nogle personer omkring fonden, hvis rolle vi ikke rigtig forstår. De sidder i hvert fald ikke i bestyrelsen, siger Erich Erichsen, kontorchef i Civilstyrelsen med ansvar for kontrol med ikke-erhvervsdrivende fonde.

Civilstyrelsen har undersøgt sagen siden foråret, men råber altså nu vagt i gevær over fonden, der kontrolleres af Shalchi og hans kone, Ané Shalchi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Djaffar Shalchi er både direktør og bestyrelsesformand i fonden Human Act, der i foråret donerede 600.000 kroner til Sikandar Siddique (tv.), leder af partiet Frie Grønne.
Djaffar Shalchi er både direktør og bestyrelsesformand i fonden Human Act, der i foråret donerede 600.000 kroner til Sikandar Siddique (tv.), leder af partiet Frie Grønne.
 

Djaffar Shalchi donerede i foråret over 600.000 kroner gennem sin fond til Sikandar Siddique, leder af partiet Frie Grønne. Siden Human Act-fondens stiftelse i 2016 har Djaffar Shalchi også turneret medier i ind- og udland rundt og talt for, at velhavere som ham selv bør betale mere i skat. Et arbejde, han i 2019 blev belønnet med 3F's Fællesskabspris for.

Annonce:

Frem og tilbage
Mellemregningerne mellem fonden og Shalchi og hans kone betyder, at fonden skylder parret penge, og at millioner flyder mellem dem og fonden.

I et brev, som Civilstyrelsen har sendt til Human Act, beder styrelsen for eksempel fonden redegøre for nogle af de store millionbeløb, som cirkulerer frem og tilbage.

'Civilstyrelsen skal på baggrund af specifikationen anmode om en nærmere redegørelse for baggrunden for mellemregningens opståen, herunder hvorfor Djaffar Shalchi og Ané Maro Shalchi lånte fonden 8 mio. kr. i maj 2018 og yderligere 7.219.740 kr. i december 2018, og hvorfor Djaffar Shalchi lånte fonden 5,4 mio. kr. i december 2018,' lyder det blandt andet i brevet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Sagen kort: De rige skal betale mere i skat

Djaffar Shalchi kom som otteårig til Danmark fra Iran med sin mor og fire søskende. Den i dag 60-årige Shalchi begyndte ifølge eget udsagn at handle med ejendomme i 1999.

Ejendomseventyret, der ifølge rigmanden har gjort ham god for et tre-cifret millionbeløb, har dog på vejen været et dyrt bekendtskab for hans kreditorer og skattekassen, har Ekstra Bladet kunne afsløre. Mellem 2012 og 2014 gik Djaffar Shalchi således konkurs med fire selskaber, hvor han var direktør, men var ejet af hans kone Ané Shalchi.

Kreditorer krævede 30 millioner kroner i konkursboerne, heraf var mindst 780.000 moms- og skattegæld. Derudover fandt kuratorer i to af konkursboerne forholdene så graverende, at de kontaktede politiet. Djaffar Shalchi slap ifølge eget udsagn med en bøde i et tilfælde, mens der i den anden sag ikke kom nogen sanktion.

I 2016 stiftede han så den velgørende fond Human Act, hvortil han og hans hustru donerede en række af deres ejendomme.

Disse havde ifølge Djaffar Shalchi en værdi på 200 millioner kroner på det tidspunkt, og fonden donerer ifølge stifteren et tocifret millionbeløb til velgørenhed om året.

Djaffar Shalchi er direktør i fonden og arbejder her blandt andet for, at de rigeste i verden skal beskattes med én procent af deres formue. Han bor med sin kone Ané Shalchi i Brønshøj i København.

Millioner til Iran
Djaffar Shalchi kom til Danmark fra Iran, da han var barn, og landet spillede en afgørende rolle i byggeselskabet Omnicon Projektudviklings konkurs i 2012.

Annonce:

Selskabet, der var ejet af Ané Shalchi og havde hendes mand i direktørstolen, efterlod krav fra kreditorer på 25 millioner kroner, og fatalt for konkursen var et lån på 20 millioner kroner til et selskab i Iran, konkluderede kurator.

Kurator kunne samtidig heller ikke finde nogen dokumentation for lånet, og der var tilsyneladende heller ikke stillet sikkerhed for de mange millioner. Han indberettede det og andre forhold omkring konkursen til politiet.

Og Iran spiller stadig en afgørende rolle for Shalchi-parret.

Den klart største modtager af donationer fra fonden er nemlig en iransk fond ved navn Engineer Shalchi Charity Foundation, hvor rigmanden sidder i bestyrelsen, og som han selv har taget initiativ til at stifte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Som Ekstra Bladet for nylig kunne afsløre, var der flere opsigtsvækkende forhold i forbindelse med, at Djaffar Shalchi og hans kone gik konkurs med fire selskaber mellem 2012 og 2014. For eksempel forsvandt størstedelen af bogholderiet i to af selskaberne, og kuratorerne gik til politiet. Foto: Jonas Olufson
Som Ekstra Bladet for nylig kunne afsløre, var der flere opsigtsvækkende forhold i forbindelse med, at Djaffar Shalchi og hans kone gik konkurs med fire selskaber mellem 2012 og 2014. For eksempel forsvandt størstedelen af bogholderiet i to af selskaberne, og kuratorerne gik til politiet. Foto: Jonas Olufson
 

Donerer til sig selv
Fra 2017 til 2020 har den iranske fond således været den største modtager af donationer fra Human Act med mindst 11,2 millioner kroner, viser årsregnskaber. Den næststørste modtager af donationer fra fonden er initiativet Move Humanity med 6,3 millioner.

Også noget, som Shalchi har været medstifter af, og som har tråde til FN.

Annonce:

Aktiviteterne i den iranske fond er også noget, som Civilstyrelsen kigger nærmere på, fortæller Erich Erichsen fra Civilstyrelsen.

- Der bliver det komplekst. For man skal sikre sig, at det, som den iranske fond uddeler til, stemmer overens med formålet for den oprindelige fond.

- Har I bedt om at se dokumentation fra den danske fond for, præcis hvad det er for projekter, som er blevet støttet i Iran?

- Det er klart, at det har vores interesse, hvordan pengene fra fonden bliver uddelt, og herunder hvordan det er blevet uddelt til den iranske fond og videre derfra, siger Erich Erichsen.

Ekstra Bladet har ikke adgang til Human Acts første årsregnskab for året 2016/2017, hvorfor det er uvist, hvilke projekter der her modtog penge. Dog fremgår det af et regnskab, at fonden i regnskabsåret i alt donerede 2,4 millioner kroner.

Kunne ikke følge med
Og det er ikke kun Civilstyrelsen, der har svært ved at følge millionerne fra Danmark til Iran og ud til modtagerne.

Fondens revisorer fra BDO har også haft problemer.

Annonce:

'Vi har fået oplyst af fondens ledelse, at en direkte betaling til fonden i Iran ikke er mulig grundet internationale sanktioner mod Iran. Uddelingerne er derfor overført via bankkonti i Tyrkiet. Vi har ikke kunnet følge overførslerne fra Tyrkiet til Iran,' lød det i et revisionsprotokollat fra årsregnskabet for 2017/2018.

Det år sendte fonden ifølge regnskabet 2,2 millioner kroner til Iran.

Revisorerne slår også år efter år ned på forhold i økonomistyringen, der giver øget risiko for svig, fremgår det af materialet.

Rigmand: - Vi hilser enhver indberetning velkommen

Udover at være stifter, direktør og bestyrelsesformand i fonden Human Act, er Djaffar Shalchi også direktør og har sammen med sin kone stemmerettighederne i de ejendomsselskaber, som fonden ejer.
Udover at være stifter, direktør og bestyrelsesformand i fonden Human Act, er Djaffar Shalchi også direktør og har sammen med sin kone stemmerettighederne i de ejendomsselskaber, som fonden ejer.
 

- Hvad tænker du som stifter, direktør og bestyrelsesformand i Human Act om, at Civilstyrelsen har valgt at indberette fonden til Hvidvasksekretariatet i Bagmandspolitiet?

'Human Act har, som både vores revisor, bank og myndighederne ved, haft aktiviteter i udlandet, som har krævet, at vi foretager udenlandske overførsler. Vi står til enhver tid på mål for det arbejde, Human Act udfører i udlandet, og det er heller ikke første gang, der er sket en indberetning.'

'Vi hilser enhver indberetning velkommen, da det øgede fokus netop kan bidrage til en større kontrol med overførelser til udlandet på et overordnet plan. Når Human Act arbejder på at forbedre verden gennem vores projekter i udlandet, er der naturligvis større mulighed for indberetninger, end hvis vi udelukkende havde projekter i Danmark og Europa,' skriver Djaffar Shalchi i en mail.

- Har Human Act overhovedet nogen dokumentation for, hvad de mange millioner i donationer til fonden i Iran er gået til?

'Naturligvis. Human Acts medarbejder har som en del af fondens kontrolfunktion fysisk besøgt Iran og har her fulgt, superviseret og kontrolleret børnehjem, skoler mv., som donationerne er gået til.'

Ekstra Bladet havde bedt om dokumentation for, hvordan millionerne sendt til Iran er brugt, men det har ikke været muligt at nå inden deadline, oplyser Djaffar Shalchi. Dog har han fremsendt to pdf-filer med billeder, hvor fondens logo bl.a. optræder, som ifølge rigmanden er af projekter udført af fonden i Iran.

Lånte til donationer
- Civilstyrelsen undrer sig over, at der flyder mange penge ind og ud af Human Act mellem dig og Ané samt Arca Holding N. Hvorfor låner I fonden så mange penge, når den ifølge dig er god for 200 millioner kroner?

'Human Act og BDO (fondens revisor, red.) har tidligere gjort Ekstra Bladet bekendt med, at langt størstedelen af fondens formue (p.t. ca. 240 millioner jf. regnskaber) er investeret i ejendomme. Dette genererer et årligt overskud, som fonden donerer til sit velgørende arbejde. Grundet denne konstruktion har der været situationer, hvor fonden ikke har haft nok frigjort likviditet til store initiativer og donationer.'

'Derfor har min hustru og jeg samt vores private holdingselskab lånt fonden penge, så disse initiativer og donationer kunne foretages på de givne tidspunkter. Disse lån fra os bliver så efter gældende regler løbende tilbagebetalt i takt med frigørelse af likviditet i fonden,' skriver Djaffar Shalchi.

- Hvorfor donerer I så mange penge til fonde, som I har indflydelse på og er medstiftere af?

'Der fandtes dengang ikke andre initiativer, der beskæftigede sig direkte med finansiering af verdensmålene. Derfor skabte vi dette initiativ (Move Humanity, red.), der både sætter fokus på den ekstreme ulighed i verden samt kommer med forslag til finansiering af verdensmålene.'

'Efter min viden fandtes der ikke øvrige fonde, der beskæftigede sig med den ekstreme ulighed i Iran eller udfordrede eliten i Iran, da dette er et betændt emne. Derfor valgte vi at støtte etableringen af en fond, der kunne arbejde hen imod lignende mål og sager, vi tager op her fra vores danske kontor,' skriver rigmanden.

- Hvordan kan det være, at der tilsyneladende, i lighed med (dine, red.) tidligere konkursramte selskaber som Omnicon Projektudvikling og Sushi House DK, ikke er tilstrækkeligt styr på bogholderiet i fonden?

'Det er et internt eftersyn, der refereres til, som blev foretaget af vores egen revisor, og dette blev straks bragt i orden. Dette var et mindre forhold og er ikke sammenligneligt med virksomheder, der gik konkurs efter en finanskrise, som i øvrigt bragte et historisk antal konkurser med sig.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: