Annonce:
Annonce:

Skandaleramt betonfirma sættes under skærpet tilsyn

Firmaet Bureau Veritas vil i den kommende tid holde ekstra godt øje med Bach Gruppens betonfirma BG Beton

Værket her i Nordhavn meldte BG Beton for nylig ud skal lukkes 'øjeblikkeligt.' Foto: Henning Hjort
Værket her i Nordhavn meldte BG Beton for nylig ud skal lukkes 'øjeblikkeligt.' Foto: Henning Hjort
Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen, eller hvor BG Beton Nordhavn leverede beton til fra 2013-2015, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk.

BG Beton vil i en periode blive holdt i ekstra kort snor, efter alvorligt byggefusk er blevet afsløret ved byggeriet af et 86 meters højhus på Amager.

Det oplyser certificeringsvirksomheden Bureau Veritas i en pressemeddelelse.

'Vi opretholder certificeringerne på de øvrige enheder i Bach Gruppen. Det fremtidige samarbejde er betinget af øget og intensiveret overvågning på de øvrige BVC-certificerede enheder i Bach Gruppen. Under den intensiverede overvågning vil BVC ikke udstede nye certifikater til enheder i Bach Gruppen,' skriver Bureau Veritas i pressemeddelelsen.

Betonskandale vokser: Mystik om hastelukning

Bureau Veritas har siden 2015 certificeret BG Betons værk I Nordhavn, som blandt andet har leveret beton til højhusbyggeriet på Njalsgade.

Annonce:

I fundamentet under højhuset er der blandt andet fundet gammel beton og byggeaffald, ligesom styrken er langt under, hvad der blev godkendt til byggeriet. Støbningen af fundamentet fandt sted i sommeren 2018.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Sagen kort: Efterforskes af politiet

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk, efter det er blevet bevist, at fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager indeholder gammel beton og byggeaffald.

Fundamentet har samtidig en langt, langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. Betonen til fundamentet er blandt andet leveret af BG Beton i Nordhavn.

Senest er det kommet frem, at betonen brugt til søjlerne op gennem højhuset også har en markant lavere styrke end godkendt.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med multimillionæren Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på svimlende 1,7 milliarder kroner, og er på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

Ført bag lyset
Men selvom Bach Gruppen altså har kontrol med BG Beton, og Finn Bach er formand for BG Beton, meldte rigmanden i august ud, at Bach Gruppen mener at være blevet svindlet af en afdød direktør i BG Beton ved navn Henrik Steffensen.

Ingen i ledelsen af Bach Gruppen vidste noget om, at der blev hældt gammelt beton, samt metal og plast i fundamentet under højhuset, lyder det fra Finn Bach.

En del af søjlerne i højhuset, er dog støbt, efter at Henrik Steffensen omkom. Skylden for den dårlige kvalitet her, skal ifølge Bach Gruppen findes hos en underleverandør.

Følgesedler stemte ikke
Bach Gruppen fremsendte i foråret via sin rådgiver Norconsult en redegørelse til Københavns Kommune om, hvilken beton der var blevet brugt til højhusets fundament.

Prøverne fra fundamentet skød dog den forklaring i sænk.

Københavns Politi foretog ransagninger på tre adresser tilhørende Bach Gruppen niende september. Bach Gruppen har for nylig meldt en nu afdød direktør for BG Beton samt fire tidligere medarbejdere til politiet.

Anmeldelsen lyder ifølge selskabet på, at medarbejderne blandt andet har bedraget kunder af BG Beton og moderselskabet for et millionbeløb.

Så det i avisen
Bureau Veritas, der har blåstemplet betonkvaliteten på BG Betons værk i Nordhavn siden 2015, fik først mistanke om urent trav, da de læste i 'dagspressen.'

'Sidst i august erfarer vi i dagspressen, at der er konstateret for svag beton i fundamentet til et byggeri på Amager, og at denne beton delvist er leveret af et betonværk under vores certificering.

'Vi udbeder os straks en redegørelse fra BG Beton. Redegørelsen bekræfter, at BG Beton i 2018 har leveret fejlbehæftet beton fra BG Beton i Nordhavn til fundamentet til byggeriet på Amager,' lyder det videre i pressemeddelelsen.

Multimillionærs betonfirma afsløret

Smidt ud
Ekstra Bladet kunne for nylig fortælle, at netop BG Beton i Nordhavn fik frataget sit certifikat med tilbagevirkende kraft på to år tilbage i 2015.

Annonce:

Dengang var det Teknologisk Instituts certificeringsorgan Dancert, der certificerede anlægget i Nordhavn. Mindre end fire måneder senere, havde selskabet et nyt certifikat hos Bureau Veritas, og kunne dermed igen lovligt levere beton til byggerier i Danmark.

Udskældt betonfirma leverede til hospital: Fundament skal undersøges

Mystik om lukning
I pressemeddelelsen fra Bureau Veritas fremgår det også, at selskabet i lyset af skandalen på Amager valgte at trække BG Beton i Nordhavns certifikat ved 'middagstid' 5. oktober.

Cirka klokken 14.30 samme dage, meddelte BG Beton, at det lukkede sin afdeling i Nordhavn med øjeblikkelig virkning. Pressemeddelelsen nævnte behændigt ingenting om, at værket havde mistet sit certifikat.

Betonfirma mistede certifikat: Få måneder efter havde de et nyt

Over for Ekstra Bladet fortalte direktøren i BG Beton, Mikael Nielsen, at lukningen skete efter aftale med Bureau Veritas.

Annonce:

- Vi lukker værket ned for at kunne se vores kunder i øjnene. Vi har aftalt med Bureau Veritas, at vi lukker fabrikken i Nordhavn ned, og så kan de trække certifikatet. På den måde kan vi få noget ro til at få styr på, hvad der er foregået, sagde Mikael Nielsen.

'Misforståelse'
Ekstra Bladet forelagde efterfølgende hans udsagn for Bureau Veritas' direktør Jacob Færgemand. Han ville ikke svare på spørgsmål, men kort herefter tikkede der en mail ind fra Mikael Nielsen, hvor han trak i land.

'Det er desværre en misforståelse. Lukningen af BG Beton værket i Nordhavnen er en beslutning foretaget udelukkende af BG Beton. Baggrunden er, at vi oven på den seneste tids grove afsløringer vurderer det som værende et nødvendigt skridt for at genetablere tilliden til BG Beton,' skrev han.

Heller ikke i pressemeddelelsen svarer Bureau Veritas på, hvorvidt man rent faktisk indgik en aftale med BG Beton om, at begge parter kunne få en mindelig afslutning på sagen ved, at BG Beton lukkede værket i Nordhavn.

Annonce:

Når et værk lukkes, så trækkes certifikatet nemlig automatisk. Bureau Veritas' direktør i Danmark Jacob Færgemand har på intet tidspunkt ønsket at stille op til interview.

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Jacob Færgemand, men han er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: