Spansk-tysk Frankenstein bliver stærk Vestas-konkurrent

Tyske Siemens og spanske Gamesa er tæt på en fusion. Det giver Vestas en enorm konkurrent, siger analytiker

Det er to vindmølleproducenter med hver sine styrker, der går sammen, hvis tyske Siemens og spanske Gamesa gør alvor af planerne for en fusion.

Sammen vil de blive en hård konkurrent til Vestas, men samlet set vil en fusion være en god nyhed for den aarhusianske storspiller på markedet for vindmøller.

Det vurderer Jacob Pedersen, Vestas-analytiker hos Sydbank, efter nyheden, om at Gamesas bestyrelse har godkendt en fusion med Siemens vindmølleforretning.

- Det skaber en meget stærk konkurrent, hvis de to går sammen. Men det spiller også en konkurrent af banen på rigtigt mange markeder. Jeg ser dem ikke tage flere ordrer fra Vestas, end de gør hver for sig i dag.

- Sammen vil de to selskaber få bedre indtjeningsmuligheder, men jeg venter bestemt ikke, at de vil sænke priserne for at tage markedsandele, siger analytikeren.

En fusion giver samtidig virkelig god mening for de to selskaber. Siemens er stærke på havvindmøller, hvor selskabet for længe siden gav Vestas baghjul.

Men Siemens har haltet bagefter, når det kom til vindmøller på land.

Gamesa har til gengæld ingen tilstedeværelsen inden for havvindmøller, men har i stedet en stærkt forretning på land. Ikke mindst på attraktive vækstmarkedet som Sydamerika, Latinamerika, Kina og Indien.

- Rationalet i en fusion mellem Siemens og Gamesa er meget, meget tydeligt. Og der er ingen tvivl om, at de tilsammen vil have en stærk forretning, siger Jacob Pedersen.

Vestas ønsker ikke at kommentere fusionen, skriver kommunikationsdirektør Michael Zarin.

Ifølge statistikportalen Statista er Siemens og Gamesa verdens henholdsvis fjerde- og femtestørste vindmølleproducent med markedsandele på 8,0 og 5,4 procent. Til sammenligning har Vestas en markedsandel på 11,8 procent.

- Det bliver en stor spiller, nok også den største i verden, siger Jacob Pedersen.