Stuhr, stuhr problemer: Cirkusser i kamp for livet

Cirkus Dannebrog og Arena er i økonomiske problemer ligesom Benneweis, der har trukket tæppet for i 2016

Cirkus Arena er også i store økonomiske problemer og har været det i mange år efterhånden. (Foto: Polhus)
Cirkus Arena er også i store økonomiske problemer og har været det i mange år efterhånden. (Foto: Polhus)
Følg Erhverv

Mens Cirkus Benneweis i weekenden meddelte, at 2016 er suspenderet på grund af faldende indtjening, står også den øvrige danske cirkusbranche med økonomiske teltpløkker, der er banket helt i bund.

Flere er i så store problemer, at deres virksomheder reelt kæmper for overlevelse med regnskaber så blodrøde som manegen, de optræder i.

Tvangsopløst

Cirkus Dannebrog A/S blev 25. november sidste år sat under tvangsopløsning efter en årrække med rod i regnskaber og massive tab.

Værst var det i 2014, hvor selskabet tabte 1,4 millioner kroner, og de eksterne revisorerne end ikke ville godkende regnskabet.

Cirkus Benneweis trækker teltpløkken og dropper 2016

Den traditionsrige Enochcirkusfamilie, der ejer selskabet, har i stedet oprettet nye selskaber, som synes at skulle køre cirkus videre.

- Vi ved ikke, om vi skal køre i det ene eller det andet selskab. Vi har nogle advokater inde for at se, hvilke muligheder vi har, og hvad der vil være bedst for os. Men det er et familiecirkus, så der er mange meninger, og derfor styrer advokaterne det for os, siger Agnete Louise Solveig Enoch, der står som direktør i selskaberne.

Efter 128 år: Benneweis tæt på knock-out

Optræder for banker Selskaberne er endnu ikke kommet med regnskaber, men ifølge cirkusdirektøren er indtjeningen blevet bedre.

Blandt andet fordi der er skåret ned på antallet af byer, som bliver besøgt, og så er store virksomheder i højere grad begyndt at booke særforestillinger, fortæller hun.

- Allerede sidste år fik vi rettet godt op på det - vi havde den bedste sæson nogen sinde. Så vi har ikke tabt modet. Eksempelvis måtte vi lave ekstraforestillinger, da vi lå i Ørestaden i København. Og hele vejen hjem fra København var der mange forestillinger til eksempelvis pengeinstitutter og supermarkeder. Det er der rift om, siger Agnete Louise Solveig Enoch.

Benneweis i hård konkurrence: - Omsætningen er faldet 20 procent om året

Korkprop

Også selskabet bag manegemastodonten Cirkus Arena er i alvorlige økonomiske problemer. Adskillige gange har cirkusdirektør Benny Berdino ladet selskaber gå konkurs for så at starte op i nye.

Senest har han startet Europæisk Cirkus Produktion, hvor driften af hans cirkus ligger. Her er underskuddet i seneste regnskab 3,4 millioner kroner.

- Hver gang, det er helt umuligt, finder jeg en anden vej. Jeg synes, at der skal være cirkus i Danmark. Jeg er korkproppen, som kommer op igen, siger Benny Berdino-Olsen.

- Sidste sommer er det gået bedre, så vi har fået nedbragt nogle af disse ting.Man får jo ikke lov at køre sådan noget videre, hvis der ikke er lys for enden af tunellen. Ellers kunne vi også lige så godt kaste håndklædet i ringen, siger han.

Driftsselskabet ejes af Berdino Holding, som ligeledes fattes penge. Selskabet tabte i seneste regnskab 200.000 kroner. Dermed mangler der nu 7,7 millioner kroner, hvis kassen skal gå i nul.

- Der er ikke nogen af os, der har det godt. Men så længe man har begejstringen og optimismen, vil der komme et cirkustelt op at stå. Vi har altid haft det op og ned. Men så længe det ikke kommer ind i vores hjem, og vi har en god hverdag, så vi kan tænke klart, så er det udmærket.

- Hvis I har værdierne i Berdino Holding, og egenkapitalen er med minus, må der være nogle penge et andet sted. Ellers får I ikke lov at køre videre i så mange år..

- Men det har vi jo... Det behøver jeg jo ikke fortælle dig. Men vi kæmper en kamp, og det er ikke let. Det er ikke sådan, at vi har gemt nogle milliarder væk, men vi har selvfølgelig en vej, som vi kører. Jeg har aldrig foretaget mig noget ulovligt i mit liv, siger cirkusdirektøren.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt