Annonce:
Annonce:

Tjekker sig selv: Kommune tigger om mere åbenhed

Mangemillionæren Finn Bach er kastet ud i en monumental krise, og hans firmas samarbejde med Københavns Kommune begynder nu også at knage

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om BG Beton eller Bach Gruppens byggerier, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

Selvom mangemillionæren Finn Bachs firma Bach Gruppen efterforskes for dokumentfalsk i forbindelse med hans byggeri af et knap 90 meters højhus på Amager, så står firmaet selv for at undersøge skandalehøjhuset, kunne Ekstra Bladet søndag fortælle.

Mails og mødereferater tegner endvidere et billede af, at samarbejdet mellem kommunen og Bach Gruppen om netop betonprøverne er anstrengt.

Frygter storm vælter højhus

At Bach Gruppen selv står for at undersøge betonen i højhuset falder helt overordnet ikke i god jord hos Jakob Næsager, gruppeformand for de konservative i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

- Jeg vil ikke lægge nogen som helst værdi i de prøver, der måtte være håndteret af Bach Gruppen.

Annonce:

- Hvis kommunen før har været udsat for dokumentfalsk af Bach Gruppen, har jeg ingen tillid til, at prøver, som selskabet håndterer, er korrekte, siger Jakob Næsager.

Artiklen fortsætter under billedet.

Højhuset er del af prestigebyggeriet Bryggens Bastion på Amager. Højhusets fundament har en langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. I fundamentet er der blandt andet fundet genbrugsbeton og byggeaffald. Foto: Jonas Olufson
Højhuset er del af prestigebyggeriet Bryggens Bastion på Amager. Højhusets fundament har en langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. I fundamentet er der blandt andet fundet genbrugsbeton og byggeaffald. Foto: Jonas Olufson
 

Samarbejde knager
Bach Gruppen har hyret sin rådgiver Norconsult, der har været med på byggeriet fra start, og firmaet Pelcon til at forestå arbejdet med prøverne. Norconsults Viborg-afdeling har til huse i en ejendom ejet af Bach Gruppen.

Men ud over det ifølge Jakob Næsager problematiske i, at Bach Gruppen er sat til at undersøge sig selv, så er samarbejdet med Københavns Kommune tilsyneladende heller ikke i top, fremgår det af mails og mødereferater fra kommunen.

Multimillionærs byggekoks lukker køkkenfirma

Kommunen ser gerne
Københavns Kommune og dens rådgivere har for eksempel flere gange rykket Bach Gruppen for, at det går for langsomt med at dokumentere betonkvaliteten højere oppe i højhuset.

Annonce:

Kommunens hyrede rådgiver Cowi har også givet udtryk for, at de gerne vil have bedre indblik i arbejdet med prøverne, hvilket kommunen også har understreget.

Tonsvis af ulovlig beton spredt ud i kæmpe byggeri

'Forvaltningen ser gerne, at BG (Bach Gruppen, red.) sørger for, at vores eksterne rådgivere bliver mere inddraget, herunder orienteret, i prøvetagningsprogrammet,' lød det i en mail fra kommunen 27. november til blandt andre direktøren i Bach Gruppen, Lene Christensen.

Har sikkert travlt
To uger tidligere havde der lydt en nærmest identisk bøn fra kommunen:

'Tak for samtalen hvor jeg oplyste et behov for, at vores eksterne rådgiver fra COWI, Kirsten Eriksen, som aftalt bliver indlogeret i planlægningen for jeres foranstående prøveprogram vedr. søjlestyrken i bygning G (højhuset).

Annonce:

'Pelcon har sikkert meget travlt værende jeres rådgiver, men det er meget vigtigt at Pelcon får bragt Københavns Kommunes rådgivere med ind i planlægningen fra start. Specielt med henblik på, at søjlerne nu er vores primære fokus da vi hurtigst muligt skal have udredt deres konstruktive beskaffenhed,' skrev samme chef fra Københavns Kommune til Bach Gruppens direktør.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Ministerium: Kommunen må godt selv

Konflikten mellem kommunen, Jakob Næsager og Bach Gruppen kunne måske være undgået helt. Ifølge Transport- og Boligministeriet kan kommunen nemlig forlange selv at stå for undersøgelserne.

'Der kan være situationer, hvor kommunen vurderer det nødvendigt selv at udtage prøverne (af betonen, red.). I disse tilfælde kan kommunalbestyrelsen med hjemmel i byggelovens § 19 forestå undersøgelsen.

'Det kan være relevant i situationer, hvor kommunen fx har mistanke om dokumentfalsk eller lignende. I forbindelse med undersøgelsen kan kommunen bistås af en person, som besidder relevant teknisk indsigt, hvis der skal foretages en undersøgelse af et teknisk forhold.

'Det vil således i den situation være muligt for kommunen selv at bestemme, hvilket firma der skal bistå kommunen,' oplyser ministeriet.

Kommunen tavs
Ekstra Bladet har i flere uger afventet svar fra Københavns Kommune på, hvorfor den ikke gør brug af byggelovens mulighed for at overtage kontrollen med prøveprogrammet af højhuset samt de andre bygninger, der ligger på grunden.

Andre bygninger, hvor Ekstra Bladet for nylig kunne afsløre, også indeholder ulovlig beton.

Rigmand tog røven på kommune: - Totalt til grin

Københavns Kommune har trods gentagne rykkere dog ikke svaret.

I skrivende stund er det ikke meldt ud, om betonkvaliteten over fundamentet i højhuset eller andre bygninger på grunden lever op til kravene eller ej.

Multimillionær undersøges for byggesjusk i baghaven

I stedet arbejder Københavns Kommune med at godkende Bach Gruppens planer om at sikre højhusets fundament.

Annonce:

Af de senest udleverede dokumenter fra Københavns Kommune, fremgår det, at kommunen ikke ønsker, at det nuværende fundament skal spille nogen rolle i bygningens sikkerhed fremover. Altså skal der etableres en ny form for fundament, der bærer huset uafhængigt af det eksisterende, dårlige fundament.

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Direktør: Vi er i tæt dialog

Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen, der i øjeblikket arbejder på en plan for at forstærke fundamentet under et 23-etagers højhus på Amager. Af de senest udleverede dokumenter fra Københavns Kommune, fremgår det, at kommunen ikke ønsker, at det nuværende fundament skal spille nogen rolle i bygningens sikkerhed fremover. Foto: PR
Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen, der i øjeblikket arbejder på en plan for at forstærke fundamentet under et 23-etagers højhus på Amager. Af de senest udleverede dokumenter fra Københavns Kommune, fremgår det, at kommunen ikke ønsker, at det nuværende fundament skal spille nogen rolle i bygningens sikkerhed fremover. Foto: PR
 

Ekstra Bladet har de seneste måneder flere gange bedt om et interview med Finn Bach, der er stifter og formand i Bach Gruppen. Men det ønsker han fortsat ikke at stille op til.

I stedet har Bach Gruppens PR-bureau Geelmuyden Kiese som ved tidligere henvendelser fra Ekstra Bladet sendt en mail med kommentarer fra direktør Lene Christensen.

'Bach Gruppen har i tæt dialog med Københavns Kommune og eksterne rådgivere fastlagt et prøveprogram for Njals Tårnet og resten af byggerierne på Bryggens Bastion,' skriver hun.

'Alle prøveudtagninger og analyser bliver foretaget af eksterne ingeniørvirksomheder og eksperter fra Pelcon og Norconsult og bliver delt i sin helhed med Københavns Kommune og kommunens rådgivere i COWI og Statens Byggeforskningsinstitut.'

Betonskandale vokser: Mystik om hastelukning

Annonce:

Ifølge hende er Bach Gruppen åben for at diskutere ændringer af, hvordan prøveprogrammet udformes.

'Skulle forvaltningen eller Teknik- og Miljøudvalget have ønsker til ændringer i prøveprogrammet eller valget af eksterne eksperter og rådgivere er vi selvfølgelig åbne for en dialog om det. Det har dog ikke været vores opfattelse, at det har været et ønske fra kommunen tidligere, da både Pelcon og Norconsult er anerkendte, uafhængige rådgivere på deres respektive felter.'

'Hovedfokus fra alles side har indtil videre været på at få analyseret og fundet den rigtige løsning for udfordringerne med Njals Tårnet. De foreløbige prøver fra de øvrige byggerier viser ifølge eksperterne på nuværende tidspunkt ikke tegn på svindel med betonkvaliteten,' lyder det videre fra Lene Christensen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: