To svenske kvinder blander sig i kopikrig mellem iværksætter og Plummer: Det er VORES ide!

Før både Kenneth Plummer og iværksætteren Kenneth Tram begyndte at sælge vindhætter til mobiltelefoner, havde to svenske kvinder startet virksomhed, der solgte det samme

Jessica Brown (tv.) og Stina Grälls (th.) har firmaet Pinocc, som også laver vindhætter til mobiltelefoner. Privatfoto
Jessica Brown (tv.) og Stina Grälls (th.) har firmaet Pinocc, som også laver vindhætter til mobiltelefoner. Privatfoto
Følg Erhverv

Mens iværksætteren Kenneth Tram og direktøren for Ronald A/S Kenneth Plummer offentligt bekriger hinanden og skændes om, hvem der egentlig opfandt de såkaldte vindhætter til headsets, så melder en tredje part sig nu på banen i kopikrigen.

Ekstra Bladet har fundet frem til to svenske kvinder, Stina Grälls og Jessica Brown, som, flere år før de to danske aktører gik i gang med at sælge deres produkter, startede virksomheden Pinocc - der også laver vindhætter til headset.

- Jeg er ikke glad for, at andre mennesker tjener penge på vores ide. Men det sjove er, at de har en diskussion om, hvem der opfandt produktet, når det jo tydeligvis er os, som opfandt det først, siger Jessica Brown til Ekstra Bladet

I 2013 fik de to kvindelige iværksættere ideen til vindhætten, og allerede her fik de godkendt Pinocc-varemærket og designet hos myndighederne i EU, viser et dokument, som Ekstra Bladet har set.

Plummer og iværksætter i krig om 'kopivare': Her er min dokumentation

Sagen kort

Søndag 11. juni anklager iværksætteren Kenneth Tram fra firmaet Phoamy Kenneth Plummer og hans firma Roland A/S for at have kopieret en såkaldt vindhætte til mobiltelefoner, som Phoamy har solgt siden slutningen af 2015.

Det sker i et Facebook-opslag, der senere går viralt. Her påstår Tram, at Plummer har tyvstjålet idéen til vindhætten, efter at de to herrer sad til møde sammen i februar 2017.

Plummer afviser kategorisk og fremviser overfor Ekstra Bladet to ordrebekræftelser på vindhætten fra sommeren 2016. Det skal bevise, at han ikke stjal ideen.

Plummer truer nu Kenneth Tram med en stævning, hvis ikke han trækker sit Facebook-opslag tilbage og kommer med et dementi.

Roland A/S er kendt for at have mange kopi-sager. Ifølge TV2 har der mindst været otte andre lignende sager.

Kendte til Phoamy
Da Kenneth Trams Phoamy i slutningen af 2015 begyndte at sælge vindhætter blev de to svenske kvinder gjort opmærksom på det.

- Da vi hørte om Phoamy, tænkte vi det samme. At han havde stjålet vores ide. Men det er meget vanskeligt at beskytte den slags patenter og design, siger hun og fortsætter:

- Det er præcis den slag sager, som behøver at blive testet i retten, for de ligner hinanden meget. Et cover til en mikrofon er ikke en ny ide i sig selv, men vi kom på en ny måde at bruge den på, og det er et spørgsmål for en europæisk ret, om de overskrider vores rettigheder eller ej.

Artiklen fortsætter under billederne...

Sådan ser en af Pinocc's vindhætter ud.
Sådan ser en af Pinocc's vindhætter ud.

En af Phoamys vindhætter.
En af Phoamys vindhætter.

De to kvinder vil nu derfor overveje, om de vil gå videre med sagen.

Snakker med advokat
- Vi har været i kontakt med en advokat og kigger på muligheden for at gå videre med sagen, siger Jessica Brown, der samtidig 'hilser den generelle debat velkommen'.

- Vi er ikke noget stort firma. Vi er to kvinder, som fik en ide, og vi har arbejdet meget hårdt for at nå hertil.

- Det er meget vanskeligt at komme ud over rampen med en ide, når et stort firma tager den og laver deres egen udgave af den. Det er ikke okay, siger hun.

Plummer og iværksætter i krig om 'kopivare': Her er min dokumentation

Kenneth Tram mener, at Kenneth Plummer har stjålet idéen til vindhætten. Men allerede inden han fik sine produkter på markedet, var to svenske kvinder i gang med den samme ide. Foto: Stine Tidsvilde
Kenneth Tram mener, at Kenneth Plummer har stjålet idéen til vindhætten. Men allerede inden han fik sine produkter på markedet, var to svenske kvinder i gang med den samme ide. Foto: Stine Tidsvilde
 

Tram: Det er ikke det samme
Kenneth Tram kender godt til Pinocc, men han siger, at han ikke kan huske, hvornår han stiftede bekendtskab med dem.

- Men det er ikke det, som jeg harcelerer imod. For jeg er ikke træt af kopier. Pinocc er ikke lavet på samme måde som min. Deres er lavet med velcrobånd og er markant dårligere til at bryde vindstøj på. Den er ikke lavet af 100 procent retikuleret skum, siger han og fortsætter:

- Jo flere produkter på markedet, der fortæller, at vindstøj er et problem, jo bedre er det for vores alle sammens forretning. Det, jeg synes er forkert, er, at når jeg viser mit produkt til Plummer på et netværksmøde, så laver han en udgave af min også.

Hvis du har ret i, at han har taget din ide. Hvordan kan du så være sur, når ideen jo allerede fandtes?

- Det er slet ikke det, jeg siger. Han roser mit produkt og sætter mig op med nogle mennesker. De siger så, at det vil de ikke købe alligevel. Så går der tre måneder, og så har han lavet en kopi, der er meget tæt på min, siger Kenneth Tram, der ikke giver meget for de ordrebekræftelser, som Plummer har vist Ekstra Bladet og som skal dokumentere, at han ikke har stjålet ideen.

- Jeg synes, at det er meget sjovt, at han ikke vil vise dem frem, siger han.

Kopikrig eksploderer: Her er Plummers ultimatum

Den forhenværende DR-generaldirektør Kenneth Plummer. Han afviser at stjålet ideen fra Kenneth Tram. Foto: Sebastian Buur/Polfoto
Den forhenværende DR-generaldirektør Kenneth Plummer. Han afviser at stjålet ideen fra Kenneth Tram. Foto: Sebastian Buur/Polfoto

Tager sag roligt
Med hensyn til de to svenske kvinder ser han roligt på en evt. sag.

- De skal prøve at kigge på Windblocker (et andet lignende mærke red.), som er løst på samme måde som dem. Jeg fik ideen til Phoamy i 2009. Jeg har alt muligt dokumentation på, hvor lang tid jeg har været i gang. Mange har sagt, 'hvor er det en god ide, utroligt ingen har tænkt på det før'. Men der er nogen, der tænker på det før. Vi er ni mia. mennesker - man kan ikke undgå, at folk får ideer på samme tid.

Men det er vel ligemeget, hvornår man får ideen. Det afgørende er vel, hvornår man går videre med det?

- Det kommer an på, hvilken udførelse man vil frem til. Jeg ville ikke stå til tåls med, at det bare var et stykke velcrobånd. Det ville jeg ikke. Jeg ville lave et fedt produkt, der var godt designet.

I forhold til advokaters indblanding, siger han afslutningsvist:

- Alt i de undersøgelser, som jeg har fået lavet af mine advokater, har vist, at der ikke har været noget, der kunne krænke nogen ting, der eksisterede på markedet.

Plummer: Først hørt om dem i dag
Kenneth Plummer kender nu også godt til Pinocc.

- Jeg har først stiftet bekendtskab med firmaet i dag. Der var en af mine medarbejdere, der sendte et link. Så jeg har ikke kendt til dem tidligere, siger han.

De to kvinder overvejer at sætte en advokat på sagen. Hvad siger du til det?

- Det må de bare gøre. Jeg har ikke haft kendskab til dem og tror heller ikke, at der har været nogen andre i min virksomhed, der har haft kendskab til dem. Så de må jo kontakte os, hvis de mener, at vi har krænket deres rettigheder.

I forhold til at Tram ikke tror på hans dokumentation, siger han:

- Jeg ringede tre gange til ham søndag, og en af mine venner forsøgte også at få ham til at ringe, men det afviste han. Så han har haft alle muligheder for at se det, siger han.

Plummer om kopi-sag: Det er groft injurierende

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.