Tobaksenke taber sag mod Melodi Grand Prix-sanger: - Nu om stunder kan svindlere gøre, hvad de vil

Østre Landsret har onsdag omstødt byretsdom i sag mellem Tineke Færch og Michael Teschl

Tobaksenke taber sag mod Melodi Grand Prix-sanger: - Nu om stunder kan svindlere gøre, hvad de vil

Forvirret? Få et overblik over sagen her.

Onsdag er der faldet dom i den bizarre sag mellem den stenrige tobakenke, Tineke Færch, og den tidligere Melodi Grand Prix-vinder Michael Teschl.

Sagen har i stort omfang været omtalt i medierne, fordi den har været fyldt med beskyldninger samt en politianmeldelse.

Lydfiler afspilles i retten: Tobaksenkes søn i vildt skænderi med Melodi Grand Prix-vinder

Østre Landsret har besluttet at give Michael Teschl medhold. Det betyder, at Tineke Færch og hendes selskab, SF-Gruppen, skal punge ud. De skal både betale et beløb til Michael Teschl på lige knap en million kroner samt sagens samlede omkostninger på omtrent 350.000 kroner.

Sagens sejrsmand, Michael Teschl, er mere end lettet over landsrettens dom:

- Jeg er simpelthen så lettet. Det har været 2,5 år i en tågetilstand, siger han til Ekstra Bladet.

Sagens 'taber', Tineke Færch, accepterer rettens afgørelse, men hun er ikke enig med den.

- Forbløffende. Nu om stunder kan svindlere gøre, hvad de vil i dette land. Det er trist. Det er beklageligt, siger hun til Ekstra Bladet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tineke Færchs advokat, Tyge Trier, da han ikke er vendt tilbage på vores henvendelser.

'Sorte' tjenestefolk droppet: I dag taler tobaksenken

Artiklen fortsætter under billedet..

Tobanksenken, Tineke Færch, kommer nu til at punge ud, efter Østre Landsret torsdag gav Michael Teschl medhold. Foto: Tariq Mikkel Khan
Tobanksenken, Tineke Færch, kommer nu til at punge ud, efter Østre Landsret torsdag gav Michael Teschl medhold. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Store omkostninger
Selv om Michael Teschl nu kan se frem til at få en ordentlig slat penge, har sagen ikke været uden omkostninger for ham. Han fortæller, at han undervejs var ved at miste troen på retssystemet, efter han i byretten blev dømt.

Særligt hårdt har det været for ham at blive beskyldt for at have haft fingrene uberettiget i tobaksenkens pengetank.

- Det kom jo efter, at jeg gik ned med stress i efteråret 2014, og det her hjalp bestemt ikke. Det har været hårdt at sidde på sidelinjen og følge med i den ene ubehagelige anklage efter den anden, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet..

Her ses Michael Teschl sammen med sin advokat Karoly Nemeth en af de dage, hvor sagen kørte i Østre Landsret i marts måned. Foto: Tariq Mikkel Khan
Her ses Michael Teschl sammen med sin advokat Karoly Nemeth en af de dage, hvor sagen kørte i Østre Landsret i marts måned. Foto: Tariq Mikkel Khan

Han fortæller også, at han mener, at det, der startede med at være en ganske banal sag om manglende udbetaling, endte i en decideret hævnaktion.

- Jeg synes, jeg er blevet sindssygt dårligt behandlet. Jeg synes, det har været en meget ufin kamp, siger han.

Her henviser han blandt andet til Tyge Triers 'manipulation af en uvildig ekspert', som blev brugt i forbindelse med nogle lydoptagelser. En hændelse, som Michael Teschl i øvrigt valgte at politianmelde advokaten for.

Melodi Grand Prix-vinder politianmelder tobaksenkes advokat

Artiklen fortsætter under billedet..

Tineke Færchs advokat, Tyge Trier, spillede en hovedrolle i striden mellem tobaksenken og Melodi Grand Prix-stjernen. Foto: Tariq Mikkel Khan
Tineke Færchs advokat, Tyge Trier, spillede en hovedrolle i striden mellem tobaksenken og Melodi Grand Prix-stjernen. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Venskab ødelagt
De to parter i sagen har tidligere været tætte både professionelt og privat, men det er ovre nu. Til Ekstra Bladet fortæller Michael Teschl, at han er ked af, at det er endt, som det er, da han mener, det i virkeligheden er tobaksenkens søn, Erik Færch, og advokat Tyge Trier, der bærer skylden.

- Jeg har stor medfølelse for, at Tineke har skulle udsættes for det her. Jeg synes, det er synd for hende, men man skal huske på, at hun ikke er en senil gammel dame. Hun har bare valgt at lytte rimelig ukritisk til sin søn og advokat, siger han.

Voldsdømt tobaksarving kræves fængslet

Depression drev tobaksarving til svindel

På den anden banehalvdel lader Tineke Færch ikke til at have lige så megen sympati for modparten:

- Jeg håber ikke, han gør andre ligeså stor skade, som han har gjort mig, siger hun.

Ikke desto mindre er sagen nu ovre, og en meget lettet Michael Teschl ved præcis, hvad han nu skal bruge sin tid og energi på:

- Næste punkt på dagsordenen er et glas champagne og et påskeæg, og så vil jeg glæde mig over, at jeg kan bruge min tid på at skrive bøger og gøre det, jeg elsker.

Sagens forløb

Den noget komplekse og lettere bizarre strid starter for alvor i 2015, hvor Michael Teschl i makkerskab med sin fagforening, 2B, hiver Tineke Færch og SF-Gruppen i retten, fordi han mener, de skylder ham knap en million kroner i manglende løn, fratrædelsesgodtgørelse og feriepenge.

Michael Tesch har i mange år arbejdet som rådgiver og direktør i Tineke Færchs selskab, SF-Gruppen, men han bliver i efteråret 2014 bortvist.

I byretten tager sagen en drejning, da det ender med, at Michael Teschl selv bliver dømt for uberettiget at have brugt Tineke Færch og SF-Gruppens penge.

Dette er ifølge byrettens dom sket, i forbindelse med Michael Teschls involvering i Borgerretsfonden og Etikportalerne. Her skulle han uberettiget have brugt SF-Gruppens penge til at finansiere projekterne.

Michael Teschl er absolut ikke enig i byrettens afgørelse, og han vælger derfor at anke.

I marts 2017 kommer sagen for Østre Landsret, og det går ikke stille for sig. Blot to dage inde i retssagen vælger Michael Teschl at politianmelde Tineke Færchs advokat, Tyge Trier, for procesbedrageri i forbindelse med uvildig ekspert.

I alt bliver der afsat tre dage til ankesagen, og den 12. april 2017 nåede retten til en afgørelse om, at Michael Teschl fik medhold.

Dermed skal SF-Gruppen og Tinene Færch betale ham i alt 948.750 kroner. Sagens omkostninger skal de også betale. De er i alt løbet op i 346.160 kroner.