Topadvokat får kæmpebøde

Advokat Nima Nabipour skal betale en stor bøde for at have forbrudt sig mod god advokatskik. Det er ikke første gang, at god advokatskik volder ham problemer

Nima Nabipour blev for alvor kendt i offentligheden, da han forsvarede Britta Nielsen. Hun blev idømt 6,5 års fængsel for at have overført 117 millioner kroner fra Socialstyrelsen til sig selv. Foto: Andreas Merrald
Nima Nabipour blev for alvor kendt i offentligheden, da han forsvarede Britta Nielsen. Hun blev idømt 6,5 års fængsel for at have overført 117 millioner kroner fra Socialstyrelsen til sig selv. Foto: Andreas Merrald
Følg Erhverv

Advokat Nima Nabipour, der nok bedst er kendt for at repræsentere svindeldømte Britta Nielsen, skal af med hele 60.000 kroner i bøde.

Det fremgår af en kendelse fra Advokatnævnet.

Nævnet konkluderer, at en paragraf i den ansættelseskontrakt, som Nima Nabipours advokatfirma har udarbejdet, strider mod god advokatskik, fordi den gav advokatfirmaet ret til at kontakte en ansat advokats klienter. Men advokater må ikke uopfordret kontakte kollegers klienter.

'Advokatnævnet finder, at advokat Nima Nabipour groft har handlet i strid med god advokatskik ved over for en anden advokat at tilegne sig eller forsøge at tilegne sig en rettighed, som efter nævnets vurdering er i strid med den personlige beskikkelse, og som potentielt kan føre til fortrængning af advokat [klager],' lyder det i kendelsen.

Nævnet tog sagen op på baggrund af en klage fra en nu tidligere ansat kvinde i Nabipours advokatvirksomhed, Nima N Advokatfirma.

Advokater må ikke kontakte andre advokaters klienter, fordi man ikke må kunne 'fortrænge' en advokat.

'Advokater må alene påtage sig en sag for en klient efter direkte anmodning fra klienten, fra en anden advokat på klientens vegne eller efter anmodning fra en offentlig myndighed eller andet kompetent organ. Hensynet bag bestemmelsen er at beskytte klienter mod unødigt at blive forstyrret af advokater, som forsøger at skaffe sager,' lyder det videre i kendelsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

U dover at være advokat er Nabipour også uddannet skuespiller. Han har blandt andet spillet med i filmen 'Far til fires vilde ferie' fra 2015. Foto: Jens Dresling
U dover at være advokat er Nabipour også uddannet skuespiller. Han har blandt andet spillet med i filmen 'Far til fires vilde ferie' fra 2015. Foto: Jens Dresling
 

Benægter
Ifølge den tidligere advokat hos Nima N Advokatfirma fortrængte den celebre advokat hende fra sager med i hvert fald fem klienter.

'Advokat [klager] har endvidere anført, at advokat Nima Nabipour/hans sekretær henholdsvis har undladt at give [klager] numrene eller givet [klager] forkerte/forældede numre på en række klienter, således at klienterne har været nødsaget til at kontakte hans kontor for at få fat i [klager]. Herefter har advokat Nima Nabipour fortrængt [klager] fra sagerne,' fremgår det af kendelsen.

Nima Nabipour benægter, at han har fortrængt advokaten, og nævnet giver da heller ikke den kvindelige advokat medhold heri. Advokatnævnet konkluderer i stedet, at parterne har forskellige syn på sagen, og at Advokatnævnet ikke kan træffe afgørelse om det.

Bøden falder altså alene på grundlag af paragraffen i ansættelseskontrakten. Nima Nabipour er også blevet frifundet i andre klagepunkter, fremgår det af kendelsen.

Ikke første gang
Nima Nabipour har siden april 2020 indkasseret intet mindre end fire bøder for brud på god advokatskik, hvilket Advokatnævnet blandt andet lægger til grund for, at bøden i denne omgang skal op på 60.000 kroner.

Den ene af de fire bødesager har Nima Nabipour valgt at gå videre med ved domstolene, og den er derfor ikke endeligt afgjort.

Den kendte advokat har før taget sager mod sig  videre i retten. I 2020 fik han for eksempel en økonomisk lussing af Østre Landsret, der ligesom byretten mente, at Nabipours krav om knap en million kroner i advokatsalær for hans arbejde for Britta Nielsen var alt for meget.

Nabipour var kun berettiget til omkring halvdelen af de 934.608 kroner, han havde krævet, afgjorde retten.

Nabipour: Jeg gør alt hvad jeg kan

Nævnet skriver blandt andet, at klager har påstået, at du har fortrængt hende fra en række sager, herunder vedr. klienterne D, E, F, K og H, og at du i øvrigt har udvist en adfærd, der har haft til formål at fortrænge klager fra en række sager. Hvordan forholder du dig til det?

- Der er her tale om en medarbejder, der er ansat hos mig i få uger, som så bliver afskediget (i kendelsen fremgår det, at medarbejderen ophævede sin ansættelse, red.), og det er i lyset af det, at man skal se denne her omfangsrige klage. Og Advokatnævnet har afvist det her med fortrængning, så bøden knytter sig alene til paragraffen i ansættelseskontrakten, som sådan set har været sat ind for at sikre klienterne, hvis en advokat stopper, siger Nima Nabipour.

Han anerkender, at flere af den kvindelige advokats klienter, efter at hun stoppede i Nima N Advokatfirma, er overgået til ham eller andre i hans advokatfirma, men det er ifølge Nabipour sket efter klienternes eget ønske og initiativ.

- Jeg ringer ikke rundt til folk og siger, 'hør nu her, nu skal I have mig som advokat'. Det kunne jeg aldrig finde på, siger Nima Nabipour.

Nævnet fremhæver også de tidligere kendelser om brud på god advokatskik mod dig, blandt andet en bøde på 40.000 kroner i  april 2020 og siden to bøder af 10.000 kroner. Hvorfor er det så svært for dig at overholde god advokatskik?

- Jeg synes ikke, det er svært at overholde god advokatskik, men jeg har været jurist i 11 år, advokat i seks år, og jeg har rigtig mange sager. Og det er, som om advokatbranchen de seneste år er blevet omfattet af en nulfejlskultur. Så når vi træder ved siden af, også selvom det er en beklagelig fejl, så kan det ende i nævnet og en bøde, siger Nima Nabipour.

Samme nidkærhed er der ifølge advokaten langtfra, når det kommer til myndighederne og domstolene, når de for eksempel begår fejl eller aflyser sager i sidste øjeblik.

- Jeg prøver efter bedste evne at overholde de regler, der er. Og denne her ansættelseskontrakt er blandt andet set igennem af Djøf, der ikke havde nogen bemærkninger, og selvfølgelig af den tidligere ansatte, der jo selv er advokat, siger Nima Nabipour.

Men siden april 2020 er det jo fire kendelser, der er gået imod dig i nævnet. Vil du mene, at det er repræsentativt for dine advokatkolleger?

- Det ved jeg faktisk ikke.

Men det lyder jo af meget?

- Fire af tusind sager, man har haft gennem årene, er jo ikke meget. Men jeg vil naturligvis helst slet ikke have nogen. Jeg synes ikke, det er rart at have sager i Advokatnævnet, og jeg gør alt, hvad jeg kan, for at overholde reglerne, siger Nima Nabipour, der ikke har besluttet, om han vil indbringe nævnets seneste afgørelse for retten.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU