Tyskland sænker momsen i hjælpepakke på 130 milliarder euro

Tysklands regering vil sparke gang i coronaramt økonomi med hjælpepakke på næsten 1000 milliarder kroner

Tyskland forbundskansler, Angela Merkel, og finansminister Olaf Scholz orienterede onsdag aften på et pressemøde i Berlin om de nye tiltag for at stimulere økonomien. Foto: Pool/Reuters
Tyskland forbundskansler, Angela Merkel, og finansminister Olaf Scholz orienterede onsdag aften på et pressemøde i Berlin om de nye tiltag for at stimulere økonomien. Foto: Pool/Reuters
Følg Erhverv

Partierne i Tysklands koalitionsregering er blevet enige om en økonomisk hjælpepakke på 130 milliarder euro.

Det oplyser den tyske forbundskansler, Angela Merkel, onsdag aften ifølge Reuters og andre nyhedsbureauer.

Beløbet svarer til cirka 969 milliarder kroner. Krisepakken er større end forventet. Tidligere er der blevet talt om et beløb på 80 milliarder euro, skriver det tyske dpa.

Hjælpepakken skal bidrage til at få Europas største økonomi på fode igen efter coronakrisen.

Pakken indeholder blandt andet en midlertidig nedsættelse af momsen i håb om, at det kan stimulere borgernes købelyst.

- Vi har prøvet at gøre det bedste, vi kan, i en meget, meget svær situation, siger Angela Merkel ifølge Bloomberg News.

I resten af 2020 vil den højeste og mest almindelige moms blive sat ned med tre procentpoint - til 16 procent fra 19 procent. Den anden og lavere momssats i Tyskland bliver sat ned til 5 fra 7 procent.

Den del af pakken vil koste den tyske statskasse 20 milliarder euro, skriver Bloomberg.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa vil kommuner, der er finansielt hårdt ramt af nedlukningerne under viruspandemien, desuden modtage økonomisk støtte.

Desuden vil alle tyske børnefamilier modtage 300 euro per barn, og købere af elbiler vil få en rabat på 6000 euro, som finansieres af staten. Det er en fordobling sammenlignet med den tidligere præmie.

Angela Merkel bemærker på pressemødet, at millioner af tyske lønmodtagere under nedlukningen er blevet sat ned i arbejdstid.

- Det viser, hvor skrøbeligt det hele er, og hvorfor vi skal lykkes med at give økonomien et skub og sikre arbejdspladser, siger hun.

I marts vedtog den tyske regering en endnu større hjælpepakke rettet mod erhvervslivet og sundhedssektoren, der skulle afbøde de negative konsekvenser af virusudbruddet.

I første kvartal af 2020 trak Tysklands økonomi sig sammen med 2,2 procent i forhold til det foregående kvartal.

Det var den største nedgang siden første kvartal af 2009, hvor den globale finanskrise rasede.

I andet kvartal af 2020 - april, maj og juni - ventes en endnu større nedgang. En række økonomiske tænketanke i Tyskland har tidligere estimeret et fald på næsten ti procent.

Tænketankene forudser dog en hurtig genopretning af tysk økonomi med et skøn på 5,8 procent for bnp-væksten i 2021, har dpa tidligere skrevet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+