Annonce:
Annonce:

Udskældt betonfirma leverede til hospital: Fundament skal undersøges

BG Beton i Nordhavn mistede i 2015 sin certificering til at producere beton med tilbagevirkende kraft

Herlev Hospital er i øjeblikket i gang med en stor udbygning blandt andet af deres servicebygning. Her skal betonen nu undersøges. Foto: Skraafoto.dk
Herlev Hospital er i øjeblikket i gang med en stor udbygning blandt andet af deres servicebygning. Her skal betonen nu undersøges. Foto: Skraafoto.dk
Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen, eller hvor BG Beton i Nordhavn leverede beton i perioden, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

Da Herlev Hospital i 2014 begyndte udvidelsen af sin servicebygning, skete det blandt andet med beton leveret fra BG Beton i Nordhavn.

Men betonfirmaet i Nordhavn, hvor multimillionæren Finn Bach er formand, mistede i 2015 certificeringen af sin beton to år tilbage i tid, kunne Ekstra Bladet onsdag fortælle. Dermed lever betonen officielt ikke op til reglerne.

Herlev Hospital vil derfor undersøge servicebygningens fundament, lyder det efter Ekstra Bladets henvendelse.

'Der er sat nogle boreprøver i gang, og resultatet af dem kender vi p.t. ikke tidshorisonten for,' oplyser Region Hovedstadens Center for Ejendomme i en mail.

Betonfirma mistede certifikat: Få måneder efter havde de et nyt

Annonce:

Får hjælp udefra
Regionen er samtidig ved at afklare, præcis hvordan en undersøgelse skal udformes.

'Vi er ved at finde en aktør på markedet, som kan foretage en vurdering af betonens kvalitet, men ved endnu ikke præcis hvordan den vurdering komme til at foregå.'

'Vi tænker, at det er rettidig omhu, at vi undersøger den beton, som er leveret fra BG Beton, for at se, om kvaliteten er i orden,' skriver regionen videre.

Der er ikke konstateret nogen problemer med bygningen på nuværende tidspunkt.

Københavns Kommune: Prestigebyggeri er ulovligt

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

De har ansvaret

Det er Region Hovedstaden, der er bygherre på byggeriet ude på Herlev Hospital, der i gang med en omfattende udbygning til et supersygehus.

Det er bygherrens ansvar at sikre, at ens bygning er lovlig. Derfor er det også regionens hovedpine, hvis der viser sig at være problemer med fundamentets kvalitet.

Betonfirma afsløret: Kontrol ført bag lyset

Advarede kunder
Det var Teknologisk Instituts certificeringsorgan Dancert, der certificerede BG Beton i Nordhavn fra 2013-2015, men valgte altså i juni i 2015 at trække sit certifikat og advarede i kraftige vendinger firmaets kunder.

Annonce:

'Alle, der siden 30. april 2013 har modtaget produkter fra BG Beton A/S, Nordsøvej 15, 2100 København Ø, bør derfor være opmærksomme på, at Dancert ikke kan bekræfte, at produkterne opfylder certificeringskravene - uanset at produkterne kan være leveret med henvisning til certifikat hos Dancert,' lød det i en pressemeddelelse lagt ud på Dancerts hjemmeside i juni 2015.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Sagen kort: Efterforskes af politiet

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk, efter det er blevet bevist, at fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager indeholder gammel beton og byggeaffald.

Fundamentet har samtidig en langt, langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. Betonen til fundamentet er blandt andet leveret af BG Beton i Nordhavn.

Senest er det kommet frem, at betonen brugt til søjlerne op gennem højhuset også har en markant lavere styrke end godkendt.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med multimillionæren Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på svimlende 1,7 milliarder kroner, og er på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

Ført bag lyset
Men selvom Bach Gruppen altså har kontrol med BG Beton, og Finn Bach er formand for BG Beton, meldte rigmanden i august ud, at Bach Gruppen mener at være blevet svindlet af en afdød direktør i BG Beton ved navn Henrik Steffensen.

Ingen i ledelsen af Bach Gruppen vidste noget om, at der blev hældt gammelt beton, samt metal og plast i fundamentet under højhuset, lyder det fra Finn Bach.

En del af søjlerne i højhuset, er dog støbt, efter at Henrik Steffensen omkom. Skylden for den dårlige kvalitet her, skal ifølge Bach Gruppen findes hos en underleverandør.

Følgesedler stemte ikke
Bach Gruppen fremsendte i foråret via sin rådgiver Norconsult en redegørelse til Københavns Kommune om, hvilken beton der var blevet brugt til højhusets fundament.

Prøverne fra fundamentet skød dog den forklaring i sænk.

Københavns Politi foretog ransagninger på tre adresser tilhørende Bach Gruppen niende september. Bach Gruppen har for nylig meldt en nu afdød direktør for BG Beton samt fire tidligere medarbejdere til politiet.

Anmeldelsen lyder ifølge selskabet på, at medarbejderne blandt andet har bedraget kunder af BG Beton og moderselskabet for et millionbeløb.

Mistede tilliden
Direktøren i Dancert, Jørgen Baadsgaard-Jensen, vil i dag ikke komme ind på, hvad der konkret gjorde, at man pludselig trak certifikatet tilbage, men det skyldtes, at man mistede tilliden til produktet, fortæller han.

Selvom der altså blev lavet en pressemeddelelse dengang, var man i Region Hovedstaden ikke klar over, at der kunne være problemer med den leverede beton fra selskabet.

'Nej umiddelbart er vi ikke bekendt med, at vi er blevet informeret om suspenderingen af certifikatet,' oplyser Center for ejendomme til Ekstra Bladet.

Vil ikke udtale sig

Hverken Finn Bach eller nogen anden fra Bach Gruppen har ønsket at svare på de spørgsmål, Ekstra Bladet har fremsendt om den manglende certificering, som blandt andet rammer Herlev Hospital.

I stedet har Bach Gruppens kommunikationsbureau Geelmuyden Kiese sendt en generel udtalelse. Firmaet vil heller ikke svare på, hvilke steder betonen er brugt.

'Dette tema er også en del af den omfattende interne efterforskning, vi har igangsat. Denne undersøgelse er blandt andet besværliggjort af det faktum, at de involverede nøglemedarbejdere og ledelse ikke er hos BG Beton mere.

'Vores undersøgelse er ikke tilendebragt endnu, og derfor kan vi desværre ikke kaste mere lys over sagen i offentligheden på nuværende tidspunkt,' skriver Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen, i mailen.

Undersøgelser af højhusets fundament er stadig i gang for at fastslå, hvad den ringe beton betyder for bygningens sikkerhed. Københavns Kommune beordrede 18. september byggeriet stoppet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: