Vestager taber milliardsag om Apples miniskat i Europa

Domstol annullerer EU-Kommissionens krav om, at Irland skulle inddrive 100 milliarder kroner fra Apple

EU-Domstolen har onsdag annulleret EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestagers afgørelse, der krævede, at Irland skulle indkræve omkring 100 milliarder kroner i skat fra Apple, som har haft en fordelagtig skatteaftale i Irland. Foto: François Lenoir/Reuters
EU-Domstolen har onsdag annulleret EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestagers afgørelse, der krævede, at Irland skulle indkræve omkring 100 milliarder kroner i skat fra Apple, som har haft en fordelagtig skatteaftale i Irland. Foto: François Lenoir/Reuters
Følg Erhverv

Apple og Irland har onsdag vundet en stor skattesag ved EU-Domstolen, hvor EU-Kommissionen havde krævet, at Irland skulle indkræve 13 milliarder euro i skat fra Apple.

EU-Domstolen skriver i afgørelsen, at den har annulleret EU-Kommissionens krav fra 2016. Der var ikke tale om ulovlig irsk statsstøtte til Apple, som EU-Kommissionen havde fremført.

EU-Kommissionen har ikke besluttet, om dommen skal ankes. Det fremgår af en skriftlig kommentar fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

- Vi vil studere dommen grundigt, og vi vil overveje de næste skridt, siger hun.

Sagen handler om en skatteaftale, som Apple havde med Irland, og det samlede krav rettede sig mod perioden fra 2003 til 2014. Aftalen har betydet, at Apple har betalt ned til 0,005 procent i skat.

Det har været fordelagtigt for Apple, som har bogført sine milliardindtægter i EU i sit europæiske hovedkvarter i Irland.

Vestager fremhæver som eksempel, at Apples irske underselskaber i 2011 tjente 16 milliarder euro i EU. Men aftalen med Irland betød, at Apple kun blev beskattet af 50 millioner euro.

- Hvis medlemslande giver visse multinationale selskaber skattefordele, som andre ikke får, skader det konkurrencen i EU. Det berøver også de offentlige kasser og borgerne vigtige midler til meget nødvendige investeringer, siger hun.

Margrethe Vestagers forgænger på posten som konkurrencekommissær i EU, Joaquin Almunia, indledte en undersøgelse af skatteaftalen mellem Apple og Irland. Danskeren førte sagen videre, da hun blev kommissær i 2014.

Vestager konkluderede i 2016, at Apple skulle betale yderligere 13 milliarder euro i skat i Irland. Det svarer til omkring 100 milliarder kroner.

Sagen er en i en række af store skattesager, som EU-Kommissionen har indledt mod multinationale selskaber, som tjener mange penge - men betaler lidt skat - i Europa.

I en skriftlig reaktion på EU-Domstolens afgørelse fra det irske finansministerium hedder det ifølge irsk stats-tv RTE:

- Irland har hele tiden klart sagt, at der ikke gives nogen form for særbehandling til Apples to selskaber ASI og AOE. Korrekt irsk skat er blevet opkrævet, hedder det med henvisning til Apples to underselskaber.

Apple har også forfattet en reaktion på afgørelsen fra domstolen i Luxembourg.

- Denne sag handlede ikke om, hvor meget skat vi betaler. Den handlede om, hvor vi skal betale den. Vi er stolte over at være den største skatteyder i verden, da vi ved, hvor vigtig skat er for samfundet, skriver Apple.

Havde Apple og Irland tabt sagen, ville de ud over skattekravet på 13 milliarder euro også skulle betale renter for et beløb svarende til omkring 10 milliarder danske kroner.

EU-Kommissionen kan anke sagen til den øverste instans ved EU-Domstolen. Fristen er to måneder og ti dage.

FAKTA: Vestagers store skattesager

EU-Kommissionen tabte onsdag en sag mod Apple og Irland om en skatteaftale, der ifølge konkurrencekommissær Margrethe Vestager var 'ulovlig statsstøtte'.

Skattesagen mod Apple er blot en blandt flere store EU-skattesager, hvoraf nogle blev indledt under Vestagers forgænger.

Her er et overblik over skattesagerne:

* Apple (2014-2020)

EU-Kommissionen kom i 2016 frem til, at Irland har givet ulovlige skattefordele til Apple. Kommissionen krævede, at Apple betalte 13 milliarder euro ekstra i skat til Irland.

Domstolen underkendte EU-Kommissionens afgørelse.

* Nike (2014-)

EU-Kommissionen har siden 2014 undersøgt sportsmærket Nikes skatteforhold. I januar 2019 konkluderede Vestager, at Nike betaler for lidt i skat på grund af ulovlige aftaler med Holland.

Vestager åbnede en sag mod Holland, som kan ende med at skulle opkræve yderligere skat fra Nike.

* Amazon (2014-)

I 2017 konkluderede EU-Kommissionen, at Luxembourg har givet amerikanske Amazon ulovlige skattefordele. Landet blev pålagt at opkræve 250 millioner euro af Amazon.

Luxembourg har nægtet og appelleret afgørelsen.

* Starbucks (2015-2019)

I 2015 konkluderede EU-Kommissionen, at Holland har givet skattefordele til kaffekæden Starbucks. Den krævede, at Starbucks skal betale 25,7 millioner euro til Holland.

Men i en afgørelse fra EU-Domstolen i september 2019 lød det, at ”EU-Kommissionen ikke har været i stand til at bevise, at Starbucks havde en fordel'. Sagen mod Holland og Starbucks blev altså afvist.

* Fiat (2015-2019)

EU-Kommissionen sagde i 2015, at Luxembourg har givet bilfirmaet Fiat Chrysler en lidt for fordelagtig skatteaftale. Luxembourg skulle kræve 30 millioner euro fra bilfabrikanten.

EU-Domstolen stadfæstede EU-Kommissionens afgørelse mod Fiat Chrysler i september 2019.

* Energikæden Engie (2016-)

Vestager konkluderede i juni 2018, at Luxembourg gav det franske energiselskab Engie skatteaftaler, der betød, at selskabet slap for billigt i skat.

Luxembourg skal kræve 120 millioner euro i skat fra selskabet.

Kilder: EU-Kommissionen, EU-Domstolen, Ritzau og Reuters.

OVERBLIK: EU’s skattesag mod Apple og Irland

EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager har siden 2014 kørt en skattesag mod den amerikanske techgigant Apple og Irland.

Sagen handler om, at EU-Kommissionen mener, Irland har givet ulovlige skattefordele til Apple, som har gjort det muligt for selskabet at betale væsentligt mindre i skat end andre virksomheder.

Apple har betalt ned til 0,005 procent i skat af sine indtægter fra store dele af Europa, fordi indtægterne blev bogført i Apples europæiske hovedsæde i Irland i stedet for i de respektive lande.

Irland har en af Europas laveste selskabsskatter, hvilket har fået flere internationale virksomheder til at lægge deres europæiske hovedsæde her.

Onsdag er der faldet dom i sagen. Apple og Irland vinder sagen ved EU-Domstolen.

Få her et overblik over sagens forløb:

September 2014:

* EU-Kommissionen indleder en formel undersøgelse af skatteaftalen mellem Irland og Apple.

August 2016:

* Undersøgelsen konkluderer, at Irland har givet ulovlige skattefordele til Apple. Det gjorde det muligt for techgiganten at slippe for billigt i skat.

* EU-Kommissionen kræver, at Apple betaler 13 milliarder euro svarende til næsten 100 milliarder kroner i ekstra irske skatter for perioden 2003-2014.

* Techgiganten er uenig i EU-Kommissionens afgørelse og fastholder, at der er betalt den skat, selskabet er forpligtet til.

* Også Irland er uenig i EU-Kommissionens afgørelse. Landet mener, det er til skade for Irlands ret til at bestemme over sit eget skattesystem.

Oktober 2017:

* EU-Kommissionen indbringer Irland for EU-Domstolen for ikke at have hentet de 13 milliarder euro i skat fra Apple.

September 2018:

* Vestager meddeler, at sagen mod Irland droppes, fordi der nu er afregnet mellem Apple og Irland.

* Irland har i hele forløbet nægtet at tage imod penge fra Apple, fordi landet ikke mener, der er foregået noget ulovligt.

* Pengene fra Apple til Irland vil landet indsætte på en spærret konto, indtil EU-Domstolen har behandlet både Irlands og Apple anke af den oprindelige afgørelse om ulovlig statsstøtte.

September 2019:

* Apple meddeler, at selskabet ikke har tænkt sig at acceptere skattesmækket på 13 milliarder euro, som EU-Kommissionen pålagde Apple i 2016.

* Derfor indbringer Apple sagen for EU-Domstolen.

Juli 2020:

* EU-Domstolen kommer med dom i skattesagen og tager blandt andet stilling til, om EU-Kommissionen har fortolket irsk lovgivning fejlagtigt.

* Apple og Irland vinder sagen ved EU-Domstolen.

Kilder: EU-Kommissionen, EU-Domstolen, Ritzau og Reuters.

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.