Vi har en billion kroner i banken

Danskernes voksende opsparinger er blandt andet et udtryk for solid privatøkonomisk fremgang, vurderer økonom

Danskernes opsparede penge i banken er snublende tæt på at runde en billion kroner, viser tal fra Nationalbanken. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Danskernes opsparede penge i banken er snublende tæt på at runde en billion kroner, viser tal fra Nationalbanken. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Følg Erhverv

Coronakrisen har fået danskerne til at lægge flere penge til side, og danskernes opsparinger i bankerne har også været stødt voksende gennem de sidste mange år.

I maj voksede danskernes bankindlån med 12 milliarder kroner til 999 milliarder kroner.

Danskerne er dermed snublende tæt på at runde en billion kroner eller 1.000.000.000.000.

Det viser tal fra Nationalbanken statistikdatabase.

Det svarer til, at personer over 18 år i gennemsnit har 215.000 kroner stående i banken, påpeger økonom. Da danskernes bankbøger kravlede over 900 milliarder kroner, skrev Nationalbanken, at den rigeste halvdel af danskerne ejede 75 procent.

- Selv om pengene langt fra er ligeligt fordelt blandt danskerne, så peger mange ting på, at robustheden i mange danske familier er til stede, hvor der er midler til at stå imod med i dårlige tider, siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Hansen i en kommentar.

Danskernes opsparinger er de senere år skudt i vejret, og det seneste år er opsparingerne vokset med 64 milliarder kroner, påpeger seniorøkonom.

- Det skyldes, at danskerne har oplevet solid privatøkonomisk fremgang, fordi reallønnen er steget pænt, beskæftigelsen har været høj, og renterne har været lavet, Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

- Samtidig har danskerne været forsigtige, og har ikke fuldt omsat indkomstfremgangen til forbrug, siger han.

Det er dog ikke sikkert, at danskernes opsparinger krydser den magiske grænse på 1000 milliarder kroner. Brian Friis Hansen forudsiger, at pilen er på vej en smule ned.

- Årsagen til det er, at danskerne i den kommende tid vil gå ud og bruge nogle af de penge, som har hobet sig op på kontoen. De vil samtidig også begynde at bruge nogle af penge, som de endnu ikke har fået som følge af aftalen om feriepenge, skriver han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?