Amerikansk butiksgigant kan være på vej til Danmark: Vil vende op og ned på det hele

Verdens tredjestørste detailvirksomhed, Amazon, meldes på vej til Danmark, hvor de vil sætte sig stort på markedet, forventer eksperter

Det virker mere som et spørgsmål om, hvornår Amazon kommer på det danske marked, frem for om det overhovedet kommer. Foto: AP
Det virker mere som et spørgsmål om, hvornår Amazon kommer på det danske marked, frem for om det overhovedet kommer. Foto: AP

Rygterne har svirret længe om, at verdens tredjestørste detailvirksomhed Amazon kommer til Danmark.

Ifølge den svenske avis Dagens Industri er Amazon i gang med at rekruttere medarbejdere til en svensk lancering, og det vil betyde, at man også åbner op for de danske forbrugere.

Overfor Ekstra Bladet vurderer eksperter i e-handel også, at Amazon snart vil dukke op i landet.

- Selvfølgelig kommer de. Det er jo et oplagt marked. Vores demografiske afstande gør, at de kan levere en sindssyg god service. Selv på yderpunkterne i Danmark har vi efterhånden en god internetforbindelse, og vi er vant til at handle på nettet, siger Lars Kejser, direktør i Episerver og medlem af Dansk Industris E-handelsudvalg,

- Alle snakker om, at de kommer nu. Alle er også begyndt at forberede sig på det, tilføjer han.

Også Niels Ralund, der er administrerende direktør for FDIH - Foreningen for Dansk Internethandel - mener, at 'det er helt klart, at der er noget på vej'.

- I december måned begyndte vi at se nogle reklamer på TV2 for Amazon Prime (streaming og medlemstjeneste red.), og i januar måned begyndte det at være muligt at købe Alexa (stemmestyret højtaler, der er koblet til Amazon red.) for danskere i Tyskland. Det er små tegn, der siger, at de nærmer sig, siger han til Ekstra Bladet.

Medlemskab
I dag kan danskere købe varer over nettet fra Amazon i f.eks. England eller Tyskland, men uden det såkaldte prime-medlemskab. Det har givet den amerikanske mastodont en markedsandel på to procent.

Med et prime-medlemskab, der koster 99 dollar om året, får forbrugerne - udover en streamingtjeneste til tv og musik - fri fragt hele året på varer, og de er samtidig sikre på at få dem leveret indenfor maksimalt 48 timer. Derudover er der ikke begrænsninger på, hvilke varer de kan købe.

På nuværende tidspunkt er det kun delen med streamingtjenesten, som er tilgængelig for danskere. Niels Ralund vurderer, at et fuldt medlemskab kan blive en mulighed for danskerne i 2019. Andre eksperter har spekuleret i, at det bliver før Black Friday til november.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jeff Bezos er blevet verdens rigeste mand på at stifte Amazon. Foto: AP
Jeff Bezos er blevet verdens rigeste mand på at stifte Amazon. Foto: AP
 

Tid før og efter Amazon
- Når prime-medlemskabet bliver muligt for danskerne, så vil det få livsindvirkende indflydelse på os. Og det mener jeg helt alvorligt. Der vil være en tid før og efter Amazon, siger han og fortsætter.

- Forestil dig, at du kan få adgang 24/7, 365 dage om året til en tjeneste, hvor du kan bestille stort set alle varer til en pris, der på stort set alle vareområder, er bedre end alle andre.

Niels Ralund er imponeret over Amazons stifter Jeff Bezos, der er blevet verdens rigeste på sin succes.

- Han vil have, at Amazon skal være stedet, hvor du kan købe alt. Lige fra en dykkerdragt til en and til badekaret til friske jordbær. Han vil også have, at et medlemskab har så stor værdi, at det er ’uansvarligt ikke at have det’. I øjeblikket tilbyder de det til halv pris i USA til fattige og folk med medicinkort, fordi det er en 'menneskeret' at have et medlemskab - han er meget smart og dygtig.

Især fordi han dermed får adgang til kundernes yderst værdifulde data, siger Lars Kejser.

- Amazon Prime er jo genialt. De har så meget data om kunderne. De kan forudsige, hvad du køber, før du køber det. Så sender de det ud til et varelager nær dig, fordi de ved, at rent statistisk vil x antal varer blive købt på det her tidspunkt.

Artiklen fortsætter under billedet...

En Amazon-pakke på vej til sin kunde. Foto: AP
En Amazon-pakke på vej til sin kunde. Foto: AP
 

 

- Det bliver et blodbad

Alt dette vil samtidig få Amazons markedsandel på to procent til mere end at ti-doble, forventer Lars Kejser. 

- Det bliver et blodbad for både netbutikkerne og de fysiske. Amazon kommer formentligt til at få 20-30 procent af markedet. De markeder, de går ind på, ligger de på den slags andele, og det går hurtigt.

- Rigtig mange danske forretninger vurderer nu, om de skal hoppe med på vognen eller lade være. Det er et stort dilemma for dem, siger han.

Og mens forretninger frygter Amazons indtrædelse, så glæder andre sig.  

- Forbrugerne vil synes, det er fedt. De vil bare have den billigste pris. Og én ting er pris, men leveringstiden er også meget vigtig, og der er de jo eminente, siger Lars Kejser.

Og så gør det dem ikke så meget, at Amazon er kendt for deres skattefordele.

- Amazon er kendt som bøllen i skoleklassen, der sætter sine egne regler. De har nogle vilde krav, og så er det jo alment kendt, at de forsøger at få skattefrihed, siger Lars Kejser, hvilket Niels Ralund bakker op om.

Ekstra Bladet har forhørt sig hos Amazon for en kommentar.

Svaret fra senior manager, Nick Caplan, lyder:

- Vi kommenterer ikke rygter og spekulationer.

148 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere