Anholdt i går: Dømt i dag

Den 47-årige Christian Bahl, der har fået en lyndom for hvidvask af 353 millioner kroner, har en relation til direktøren for betalingstjenesten Inpay, som pengene er blevet overført igennem

47-årige Christian Bahl har fået fem års fængslet for hvidvask. PR-Foto
47-årige Christian Bahl har fået fem års fængslet for hvidvask. PR-Foto

I går blev han anholdt. I dag blev han dømt.

Sagen om storsvindel for over 350 millioner tog torsdag eftermiddag en overraskende drejning.

Den 47-årige Christian Bahl, der var sigtet for hvidvask af 353 millioner kroner, fik en lyndom på fem års fængsel.

Han erklærede sig skyldig på et lukket retsmøde torsdag eftermiddag.

- Min klient ønskede at få sagen afsluttet hurtigt, siger hans forsvarer, Henrik Stagetorn, til Ekstra Bladet.

I retten kom det frem, at politiet har konfiskeret 1,4 millioner, der skulle være den dømtes løn. Han har forklaret, at pengene blev afleveret diskret. Det skete ved, at cykelbude smed poser med penge ind ad vinduet til ham.

En 62-årig mand har også tilstået hvidvask for 80 millioner kroner.

Christian Bahl er dømt for at have hvidvasket over 350 millioner og sendt dem til udlandet igennem flere selskaber, som han havde kontrollen over, på trods af at han ikke var direktør.

Pengene er blevet overført via betalingstjenesten Inpay, der i 2016 fik skarp kritik af Finanstilsynet

Der var kun et 'begrænset fokus på forebyggelse af hvidvask', og selskabets procedurer på området blev betegnet som utilstrækkelige, skrev Finanstilsynet.

Trods kritikken fra tilsynet spiller Inpay nu en central rolle i den store sag om hvidvask.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ifølge politiet er betalingsplatformen Inpay blevet brugt til hvidvask. Selskabet holder til i København. Foto: Aleksander Klug
Ifølge politiet er betalingsplatformen Inpay blevet brugt til hvidvask. Selskabet holder til i København. Foto: Aleksander Klug

Har relation til betalingstjenestes direktør
Ekstra Bladets resarch viser, at den nu dømte forretningsmand har en relation til Inpays direktør.

Den 47-årige erhvervsmand har således tidligere haft en ledende stilling i en virksomhed tilhørende Inpays ejer og direktør, Jacob Tackmann Thomsen.

'Vi kan bekræfte, at der er et navnesammenfald mellem en sælger, der var ansat fra 2006-2008 i et af mine tidligere selskaber, og den tidligere kunde i Inpay, som sagen omhandler,' skrev Jacob Tackmann Thomsen i en mail til Ekstra Bladet tidligere på dagen - inden Christian Bahl blev dømt. Ekstra Bladet har bedt om en kommentar til dommen.

Han oplyste videre, at Inpay har 'samarbejdet tæt med SØIK/Bagmandspolitiet i hele forløbet og har bistået myndighederne med enhver information, vi har rådet over'.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Et af de selskaber, som ifølge politiet er blevet brugt til hvidvask, holdt til i dette kontorhotel i Hillerød. Foto: Aleksander Klug
Et af de selskaber, som ifølge politiet er blevet brugt til hvidvask, holdt til i dette kontorhotel i Hillerød. Foto: Aleksander Klug

Christian Bahls selskaber har modtaget millioner, som han har været klar over stammede fra kriminalitet.

De mange millioner kroner er herefter blevet konverteret til euro og via Inpay sendt ud af landet. På den måde har bagmændene ifølge politiet forsøgt at 'vaske' pengene.

Netop konverteringen af valuta var et af Finanstilsynets kritikpunkter mod Inpay, da de var på tilsynsbesøg.

'Instituttet løber en række væsentlige risici, som ikke er adresseret. Det omfatter bl.a. valutarisici, som følge af at instituttet modtager betaling i en valuta og afvikler i en anden,' skrev tilsynet i sin kritiske rapport om betalingsplatformen.

I en mail til Ekstra Bladet forklarer direktør Jacob Tackmann Thomsen, at Inpay efter kritikken fra Finanstilsynet 'øjeblikkeligt foretog de påkrævede rettelser'.

Ekstra Bladet har spurgt Christian Bahls forsvarer om en kommentar til relationen til Inpays direktør. Forsvareren vil ikke kommentere oplysningerne med henvisning til, at Christian Bahls forklaring skete for lukkede døre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Et andet selskab, som ifølge politiet er blevet brugt til hvidvask, hører hjemme i denne bygning i Hellerup. Foto: Aleksander Klug
Et andet selskab, som ifølge politiet er blevet brugt til hvidvask, hører hjemme i denne bygning i Hellerup. Foto: Aleksander Klug

Forstå sagen

Sagen handler om skattesvindel og hvidvask for over 350 millioner.

Bagmandspolitiet mener, at den dømte forretningsmand har haft kontrol over flere selskaber, der har været centrum for hvidvask af millioner af kroner.

Onsdag formiddag anholdt politiet Christian Bahl og fem andre personer i en koordineret politiaktion i tre forskellige politikredse på Sjælland. Christian Bahl og en 62-årig mand ved navn Peter Henrik Bendixen er nu dømt for hvidvask.

I forbindelse med aktionen blev hele 22 adresser ransaget.

ifølge politiet har de anholdte og dømte været en del af et netværk, der har lavet falske fakturaer - som de har sendt ud til mere end 600 selskaber.

Det er politiets opfattelse, at netværket brugte de falske fakturaer til at få snablen ned i statskassen ved at opnå fradrag, som de ikke var berettiget til. Pengene er så efterfølgende blevet hvidvasket gennem danske selskaber og efterfølgende kanaliseret til udlandet, inden de er kommet tilbage til Danmark.

Christian Bahl har haft kontrollen over selskaber, der har modtaget millioner, som stammer fra kriminalitet. Millionerne er efterfølgende blevet overført til en række selskaber i udlandet. 

Forretningsmanden er kun dømt for delen om hvidvask, da Bagmandspolitiet valgte at frafalde sigtelsen for skatte- og momssvig.

Hvidvasken startede i januar 2019.

Men hele sagen er ikke afsluttet. En række personer er stadig under mistanke for at have deltaget i svindlen - og da sigtelsen mod de dømte blev læst op torsdag formiddag blev det gjort klart, at det var politiets opfattelse, at der var flere uidentificerede personer involveret.

 

93 kommentarer
Vis kommentarer