Lønfest: Så meget scorede Danmarks topchefer i 2012

Kun én af topcheferne i Danmarks største virksomheder gik ned i løn i 2012. Det overrasker dog ikke eksperter

Topcheferne Ulf Wiinberg, Jørgen Buhl Ramussen, Eivind Kolding og Lars Rebien hører til toppen, når det kommer til topchefers lønninger i 2012. (Fotocollage: Lars Krabbe/Claus Bonnerup/Thomas Nielsen/Peter Hove Olesen/Tycho Gregers)
Topcheferne Ulf Wiinberg, Jørgen Buhl Ramussen, Eivind Kolding og Lars Rebien hører til toppen, når det kommer til topchefers lønninger i 2012. (Fotocollage: Lars Krabbe/Claus Bonnerup/Thomas Nielsen/Peter Hove Olesen/Tycho Gregers)

Mens mange almindelige lønmodtagere måtte vinke farvel til jobbet eller gå ned i løn sidste år, indkasserede langt størstedelen af Danmarks topchefer mere i løn i 2012 end i 2011.

Det viser en opgørelse, som Ritzau har lavet over direktionslønninger blandt landets største virksomheder i Fondsbørsens C20-indeks.

Når man ikke medregner topchefernes aktieindtjeninger, topper Jørgen Buhl Rasmussen fra Carlsberg listen med 17,1 millioner kroner i lønposen. For selvom hans faste løn ikke steg, indkasserede han en bonus på 6,3 millioner kroner.

Han bliver efterfulgt af Eivind Kolding fra Danske Bank og Lars Rebien Sørensen fra Novo Nordisk, som kunne sætte henholdsvis 14,9 og 14,4 millioner kroner i banken sidste år.

Se hele listen nedenunder

De høje lønninger kan virke uforståelige for den almindelige dansker, men ifølge Anders Drejer, der er professor ved Aalborg Universitet, er det ikke underligt, at topcheferne indkasserer så store beløb.

- Det kan lyde mærkeligt, at topcheferne får så voldsomt høje lønninger og går op i løn i en krisetid.

- Men topcheferne er enormt vigtige for virksomhederne. De er symboler og har stort ansvar. En dårlig topchef kan ødelægge en virksomhed, mens en god topchef kan være med til at få en virksomhed ud af krisen, siger Anders Drejer.

Ikke overrasket over lønninger
Han er derfor ikke overrasket over tallene, fordi lønningerne skal kunne konkurrere på internationalt niveau.

Lønstigningerne kommer samtidig med, at flere af virksomhederne har haft spare- og fyringsrunder. Det gælder blandt andre Carlsberg og Nordea, mens Danske Bank er i gang med at fyre 2000 medarbejdere.

Læs også:

Se også: 3F: Det er ikke troværdigt at sætte direktørlønnen op

I gennemsnit tjente mændene i spidsen af de danske børsnoterede virksomheder 10,4 millioner kroner. Men lønningerne kommer heller ikke bag på Ken Bechmann, professor ved Copenhagen Business School.

- Mange af selskaberne har leveret ganske fornuftige resultater i 2012. Så man kan sige, at den lønstigning, som man ser nu til dels er et udtryk for, at resultaterne har været okay eller måske næsten gode på trods af krisen, siger han.

Aktier for millioner
Udover de faste lønninger og bonus modtager flere af topcheferne aktieoptioner i millionklassen, som kommer oven i. Og det er ikke småpenge, der bliver lagt til i aktier.

- Historisk for mange af de her selskaber ligger aktieoptionsprogrammerne oftest på en fjerdedel af den samlede lønpakke. For nogle af direktørerne er det altså tre, fire, fem millioner, der skal lægges oveni, siger Ken Bechmann.

Som den eneste gik Lars Frederiksen fra Chr. Hansen ned i løn. Han fik godt en million mindre på lønsedlen.

Se listen

16 af Danmarks 19 største børsnoterede virksomheder oplyser om koncernchefens løn (2011-tal i parantes). Tallene herunder er opgivet uden at inkludere direktørernes aktieindtjeninger.

1. Ulf Wiinberg, Lundbeck: 18,4 millioner i 2012 (12,5 millioner) + aktievederlag, da det ikke var muligt at få oplyst uden.

2. Jørgen Buhl Rasmussen, Carlsberg: 17,1 millioner kroner (10,8 millioner)

3. Eivind Kolding, Danske Bank: 14,9 millioner (omregnet, da han tiltrådte 15. februar 2012 - var ikke direktør i 2011)

4. Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk: 14,4 millioner (13,4 millioner)

5. Niels Jacobsen, William Demant: 12 millioner (11 millioner)

6. Bjørn Gulden, Pandora: 11 millioner (omregnet, da han tiltrådte 1. marts 2012)

7. Morten Hübbe, Tryg: 10,5 millioner (9,2 millioner)

8. Jørgen Huno Rasmussen, FLSmidth: 10 millioner (9 millioner)

9. Carsten Dilling, TDC: 8,2 millioner (var ikke direktør i 2011)

10. Jens Bjørn Andersen, DSV: 9,4 millioner (9,2 millioner)

11. Christian Clausen, Nordea: 9,2 millioner (8,67 millioner)

12. Christian Sagild, Topdanmark: 8,3 millioner (7,8 millioner)

13. Lars Rasmussen, Coloplast: 8,1 millioner (7,4 millioner)

14. Lars Viksmoen og Mogens Elsberg, GN Store Nord: 7 millioner og 6 millioner (6 millioner og 6 millioner)

15. Anders Dam, Jyske Bank: 6,5 millioner (6,5 millioner)

16. Lars Frederiksen, Chr. Hansen: 5,96 millioner (7,3 millioner)

* A.P. Møller, Vestas, og Novozymes oplyser ikke om koncerndirektørens årsløn. Det er sandsynligt, at A.P. Møllers koncerndirektør ligger med i toppen, da udbetalingen til den samlede direktion på seks personer i 2012 var på 96 millioner.

* Lønnen er fundet i virksomhedernes årsrapporter og omfatter gage, pension, bonus og andre goder. Herudover modtager flere direktører aktievederlag og -optioner, som løber op i mange millioner kroner.

0 kommentarer
Vis kommentarer