Igen: Sparekasse truet af lukning

Finanstilsynet har givet mørkegult kort til den lille Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse, hvis egenkapital er blevet alt for lille

Endnu et af de små pengeinstitutter er røget ind i et økonomisk stormvejr, som ender med kollaps, hvis ikke der sker en øjeblikkelig kapitaltilførsel eller mere realistisk: en fusion med en anden bank eller sparekasse.

Denne gang gælder det sydjyske Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse, som Finanstilsynet har givet besked om at skaffe 60 millioner kroner, hvis driften skal fortsætte og garantkunderne skal undgå at miste deres penge.

I følge TV Syd har Finanstilsynet efter et besøg i sparekassen konkluderet, at der er afskrevet for lidt på nogle større kundeforhold. Dermed må sparekassen notere et underskud på 86 millioner kroner for 2012.

Kan blive 'tvunget til afvikling'
Dermed er egenkapitalen skrumpet til 109 milioner kroner, og der er alt for lidt til at drive forretningen videre.

Det fremgår direkte af sparekassen skriftlige kommentar til 2012-regnskabet, som TV SYd citerer fra:

'Såfremt sparekassen på grund af manglende gennemførelse af kapitalplanen i sin helhed ikke kan opfylde nuværende eller fremtidige krav til kapital, kapitalsammensætning og solvens, kan dette medføre, at sparekassen mister sin tilladelse til at drive pengeinstitutvirksomhed eller bliver tvunget til afvikling ...'

Garanterne på spanden
I realiteten er driften suspenderet. Finanstilsynet har forbudt sparekassen at låne mere ud, lige som den har fået forbud mod at udbetale udbytte eller renter på garantbeviser.

Da den Hammel-baserede Østjyllands Sparekasse kom i vanskeligheder sidste år, var det samme besked, der som det første signal blev sendt ud til garanterne. Få måneder senere gik den ned og blev opkøbt af Sparekassen Kronjylland - og garanterne havde tabt alle deres penge.

I Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse er der 3600 garanter, oplyser TV Syd. De tegner sig for en samlet garantkapital på 74 millioner kroner, altså i gennemsnit 20.500 kroner pr. garant.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere