EBH-aktionær: Forargeligt og umoralsk

Uskyldige har betalt regningen for EBH Banks kaput, og selv helt unge er blevet lokket med på galejen og har mistet alt, mener Jette Jansen, der er en del af den aktionær-gruppe, der følger den aktuelle retssag mod den tidligere bankledelse

Syv småaktionærer har fulgt dele af retssagen om EBH-bankskandalen. De  føler sig taget ved næsen i form af en moralsk og forargeligt bankrådgivning. Fra venstre er det: Winther Sønderhaven, Gunnar Ottesen,  Kai Albrektsen, Jette Jansen, Ulf Nielsen, Niels Kjeld Jensen og Ole L. Nielsen. (Foto: Rene Schütze).
Syv småaktionærer har fulgt dele af retssagen om EBH-bankskandalen. De føler sig taget ved næsen i form af en moralsk og forargeligt bankrådgivning. Fra venstre er det: Winther Sønderhaven, Gunnar Ottesen, Kai Albrektsen, Jette Jansen, Ulf Nielsen, Niels Kjeld Jensen og Ole L. Nielsen. (Foto: Rene Schütze).

Den detroniserede og nu straffelovstiltalte ledelse i den krakkede EBH Bank i Fjerritslev har meget på samvittigheden, mener en gruppe vrede aktionærer, der havde sat spareskillingerne i den lokale bankaktie.

En af dem er Jette Jansen, som sammen med sin mand Gunnar Ottesen har mistet omkring en halv million kroner på aktieeventyret, som de i følge eget udsagn fik at vide var stensikkert. Sammen med andre vrede aktionærer har de fulgt noget af retssagen, der fortsætter ved retten i Hjørring i dag og i morgen.

- Men der, hvor jeg virkelig bliver gal, det er, når man hører om de mange unge, der blev opfordret til at tage et lån på f.eks 30.000 kroner og sætte de 20.000 i aktier. De blev lokket til det af en uansvarlig bank, og nu har de mistet pengene og skylder stadig 30.000. Det er forargeligt. Det er umoralsk, siger Jette Jansen, der er efterlønner og tidligere børnehaveleder.

Ufrivillige hovedpersoner i tv-farce
For en uge siden blev hun og de øvrige i den lille aktionærgruppe de ufrivillige hovedpersoner i en journalistisk farce i DR. Et filmhold havde udstyret dem med protestskilte og stillet dem op foran retten i Hjørring, hvorefter de blev fremstillet i tv-avisen som spontane demonstranter.

Se også: Ekstra Bladet: Hr. Haagerup kaster hele DR ud i krise
Det er de ærgerlige over, fordi dokumentarfilmen, der nu er droppet af DR, skulle handle om, hvor galt det kan gå, når helt almindelige mennesker kommer i uføre, når de havner i kløerne på finansverdenens storspekulanter.

- Vi sagde ja til at medvirke, fordi filmen ville belyse sagen ud fra helt almindelig menneskers perspektiv. Det er en skam, det ikke bliver gennemført, for det havde gjort det forståeligt, hvad tørre bankskandaler handler om og får af konsekvenser, siger Jette Jansen

De landede foran retten som 'demonstranter,' fordi det efter flere tidligere, forgæves forsøg, efterhånden var eneste mulighed for at konfrontere den krakkede banks direktør Finn Strier Poulsen.

- Vi vil bare hæve stemmen og forsøge at gøre synligt, hvilket svineri, der er foregået, og at uskyldige har betalt regningen. Der er mange, der har mistet endnu mere - folk der har sat en eller flere pensionsmillioner i aktier, fordi de blev rådet til det. Eller folk, der har drevet egen virksomhed hele livet, realiseret den og sat midlerne i noget, de fik at vide var sikkert.

- De står ikke frem, som vi gør. Mange af dem er helt almindelige mennesker, og nu er de flove over, at de lod sig tage ved næsen, siger Jette Jansen.

Direktøren er tavs
Finn Strier Poulsen vil ikke kommentere sagen eller aktionærernes vrede.

- Jeg har fra sagens start fundet det mest rigtigt ikke at sige noget. For at undgå mere støj end højst nødvendigt, forklarer han til ekstrabladet.dk.

Sammen med direktøren for Sparekassen Himmerland, Svend Jørgensen og tre af de to bankers ledende medarbejdere er han tiltalt for kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed og for egen vindings skyld. I følge Bagmandspolitiet har de to banker købt op i hinandens aktiekapitaler til aftalte og for høje kurser for ad den vej at give et falskt og attraktivt investeringsbillede af deres banker.

Se også: Kørte bank i sænk - nyder livet på Strandvejen Se også: Kørte bank i sænk - nyder livet på Strandvejen
De to direktører afhøres i løbet af i dag og i morgen. Sagen om kursmanipulation er kun et lille hjørne af det store sagskompleks i forbindelse med EBH-krakket. Betydeligt flere retssager venter forude.

Læs også:

Se også: Han tabte på EBH: Færdig med aktier

0 kommentarer
Vis kommentarer