Eksporten får fart på næste år

Skønnet for den danske eksport i år og næste år er blevet opjusteret i Udenrigsministeriets prognose

Selvom krisen stadig kradser i Europa og i store dele af resten af verden, er der tegn på, at situationen lysner.

Det kan mærkes på den danske handel ud af landet, som er vokset betragteligt i år, og som for alvor ventes at tage fart næste år.

Det fremgår af Udenrigsministeriets Eksportudsigt mandag, hvor skønnene for eksportvæksten i 2013 og 2014 opjusteres sammenlignet med den foregående opgørelse i september.

Dermed banes vejen for, at varesalget ud af landet kan skabe nye job herhjemme.

- Jeg er meget glad for, at vi kommer med en opjustering af vækstudsigterne for eksporten. Der er nu igen mulighed for, at eksporten kan trække øget økonomisk vækst og beskæftigelse i Danmark, siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Konkret regner man nu med, at væksten i eksporten ender på 3,2 procent i år, mens der i 2014 ses en eksportvækst på 5,4 procent.

Der er tale om et løft i udsigterne på henholdsvis 1,2 og 0,2 procentpoint sammenlignet med den seneste prognose.

Det er særligt bedringen i den europæiske økonomi, der smitter positivt af på den danske eksport. Det seneste halve år er eksporten til eksempelvis Tyskland og Storbritannien steget markant, og det forventes, at flere lande vil følge trop i det kommende år.

- Samlet ser jeg mere optimistisk på udviklingen, end jeg har gjort længe. Vi er langsomt, men nogenlunde sikkert, på vej ud af finanskrisens skygge. Der er nu gode muligheder, både i og uden for Europa, for danske eksportvirksomheder, lyder det fra Nick Hækkerup.

Eksportudsigten fra Udenrigsministeriet, der offentliggøres hvert kvartal, er en fremskrivning af væksten i den danske vareeksport, som er foretaget på baggrund af en analyse af Danmarks 80 største eksportmarkeder.

0 kommentarer
Vis kommentarer