Kinesisk milliardær skylder 25 milliarder

For et år siden brugte han millioner på sin datters bryllup. Nu er lommerne tomme hos en Kinas rigeste mænd.

I fjor brugte den kinesiske kulbaron Xing Libin 60 millioner kroner på sin datters bryllupsfest. Nu skylder han sine kreditorer - blandt andet flere kinesiske banker - 25 milliarder kroner, skriver dn.no.

Den 46-årige Libin har de seneste år været den rigeste mand i Liulin-provinsen i det nordlige Kina, og en de mest formuende blandt de adskillige kinesere, som har skrabet milliarder sammen i energibranchen.

Da han i 2012 på samme dag fejrede sin datters bryllup og sit firmas 10 års jubilæum blev gæsterne fløjet ind i tre lejede privatfly. Gæstelisten var så lang, at Libin havde booket samtlige værelser på Ritz-Carlton, Marriott og Hilton Hotel på Hainan-øen.

Datteren og brudefølget blev transporteret i seks biler af mærket Ferrari. Festen fik stor omtale i de kinesiske medier som et eksempel på, hvordan den nye økonomiske elite slår om sig med penge.

Formuen, der sidste år blev sat til at være i nærheden af 10 milliarder kroner, er skabt gennem investeringer i den lokale kulindustri via selskabet Liangsheng Resources group.

Firmaets ekspansion og investeringerne er i høj grad sket med lån fra kinesiske "skyggebanker", der ikke er underlagt de samme stramme regler og tilsyn som de anerkendte banker, samt ved at udstede obligationer.

Men Xing Libin har ikke været i stand til at overholde aftalerne med sine långivere.

Og nu har hans selskab søgt om konkursbeskyttelse. Anmodningen blev indleveret til en domstol i slutningen af november ifølge Financial Times.

Og det ser sort ud: Gælden skal være over 25 milliarder kroner. Selskabet har enorme udestående skattekrav, og det har ikke sat penge til side til medarbejdernes pensioner.

Sagen kan skabe ny debat om Kinas mange uregulerede banker. De store etablerede banker er ikke særlige villige til at låne penge, og det har skabt en underskov af alternative sidegade-banker, skriver dn.no.

0 kommentarer
Vis kommentarer