Vestas-aktionærer scorer 26 milliarder kroner i 2013

Kun tre aktier steg med trecifrede kursstigninger i 2013. Men Vestas giver alle aktierne i C20 baghjul

(Foto: Vestas)
(Foto: Vestas)

Der har været gang i indekset over de mest omsatte aktier på børsen i København i år. C20-indekset har sat den ene rekord efter den anden - der er sat i alt 48 rekorder i løbet af 2013 - og bag dem ligger store stigninger i aktierne.

Og her har vindmølleaktien fra Vestas lagt afstand til samtlige andre selskaber på eliteindekset. Med en stigning på omkring 400 procent kort før frokost mandag har kursfesten indbragt Vestas-aktionærerne 26 milliarder kroner.

Midt i årets sidste handelsdag er Vestas-aktien steget til kurs 159,4, og dermed kan Vestas-aktionærerne glæde sig over en årsstigning på hele 400,3 procent svarende til en samlet kursgevinst på knap 26 milliarder kroner.

Det viser en analyse af C20-aktierne, som Spar Nord har lavet for Ritzau.

- 2013 har virkelig udviklet sig til comeback-året for Vestas, og det blev kvartalsregnskabet i maj, der for alvor markerede vendingen for de hårdt prøvede Vestas-aktionærer, siger aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen.

I hele fem af årets 12 måneder har Vestas stået bag den meste stigende aktie i C20-indekset. Og det er der flere årsager til:

- Tilliden til ledelsen i Vestas har tidligere lidt et alvorligt knæk. Men nu demonstrerer en ny ledelse handlekraft i form af mange sparetiltag og en forbedring af cashflowet, som alt sammen vækker tillid hos investorerne, mener aktieanalytikeren.

- Og dertil kommer så, at ordreflowet i branchen generelt også lover godt for Vestas’ fremtid, siger Mikkel Duus-Hansen.

Tre selskaber i C20 kunne i 2013 præstere trecifrede kursstigninger. Efter Vestas følger biotekselskabet Genmab, der stiger med 174,2 procent, og på tredjepladsen ligger smykkeselskabet Pandora med en årsstigning på 148,9 procent.

- På baggrund af en række samarbejdsaftaler med nogle af verdens førende medicinalselskaber ser 2013 ud til at blive det første år i Genmabs historie med overskud. Og det er selvsagt positivt, siger Mikkel Duus-Hansen.

18 af de i alt 19 selskaber i C20-indekset handles i dag til en højere kurs, end de gjorde ved årets begyndelse. Samlet set stiger C20-indekset med 26,6 procent.

Den 19. selskab er ingeniørselskabet FLSmidth. Siden januar er FLSmidth-aktien faldet 7,2 procent og handles på årets sidste handelsdag til kurs 295,8.

0 kommentarer
Vis kommentarer