Cirkus arena i millionkonkurs

Sender nu det andet selskab i konkurs på blot tre år. Direktør kalder det ren overlevelse

Benny Berdino-Olsen mener, at der skal støtte til for at bevare det danske cirkus. Pengene kunne eventuelt komme fra tipsmidlerne, siger han. (Foto: Michael Hansen/Polfoto)
Benny Berdino-Olsen mener, at der skal støtte til for at bevare det danske cirkus. Pengene kunne eventuelt komme fra tipsmidlerne, siger han. (Foto: Michael Hansen/Polfoto)

Det helt store økonomiske nummer udspiller sig lige nu i Cirkus Arena. Ikke alene er selskabet bag et af landets største cirkusser økonomisk i knæ, selskabets direktør og ejer, Benny Berdino-Olsen, har nu sendt det andet selskab i konkurs på blot tre år.

Således er selskabet Ce af 10. april 2014 ApS netop erklæret konkurs med en gæld på omkring otte millioner kroner.

Tidligere hed selskabet Circus Entertainment ApS, og indtil sidste år var det netop dette selskab, som stod for den daglige drift af Arena. Men sidste år blev driften lagt over i et nyt selskab med navnet Europæisk Cirkus Produktion ApS. Dermed kan cirkusset altså køre videre i et nyt selskab, mens gælden forbliver i det selskab, som nu er konkurs.

Gæld på otte millioner
Samme manøvre blev foretaget i 2011, hvor selskabet Dansk Cirkus Produktion A/S ligeledes gik konkurs, efter det havde stiftet en gæld i omegnen af otte millioner kroner.

I både Ce af 10. april 2014 samt Dansk Cirkus Produktion bemærker den uafhængige revisor, at selskaberne ikke har overholdt momsloven.

Cirkusdirektør Benny Berdino-Olsen lægger ikke skjul på, at hans selskab er i knæ.

- Vi synes sgu ikke, at det er sjovt at lukke et driftsselskab hvert andet eller tredje år for at få lov til at gå rundt og lave cirkus. Det næste, man kan blive skudt i skoene, er, at det er konkurs-rytteri.

- For mange år siden havde jeg et enkeltmandsfirma. Så var der en af mine meget kloge venner, som sagde: Det er jo ligesom et barn på fire år, der bevæger sig ude på motorvejen i myldretid. Du skal have et driftsselskab – du kan jo ikke risikere alt det, du ejer, siger han.

Cirkus er i fare
- Ved at lade driftsselskaberne gå konkurs efterlader han nemlig eventuelle kreditorer med hænder og fødder bundet. Idet selskaberne er anpartsselskaber, kan kreditorerne nemlig ikke kræve deres tilgodehavende i det nye selskab. Det er især det offentlige, der med manglende betaling af skat og moms står tilbage med en lang næse, hvilket cirkusdirektøren ikke lægger skjul på.

- Om fem år er der ingen cirkus, fordi man jo ikke kan drive en forretning, hvor man ikke kan svare sine forpligtelser til moms, siger den 67-årige cirkusdirektør og fortsætter:

- Jeg er træt af hver måned at ringe til toldvæsnet og sige: Goddaw fru Jensen, det er Benny Berdino, vi har sgu et problem, siger han.

Han ønsker, at samfundet enten støtter den danske cirkusbranche med tipsmidler, eller at der indføres en differentieret moms. Hans argumentation er, at alternativet er konkurser, som alligevel betyder manglende indtægter for statskassen.

Må snart lukke
- Cirkus har aldrig kostet samfundet penge, men det gør det nu, hvor vi må lukke. Det er jo ikke måden at opkræve en stor afgift hos en hel branche, siger han.

- Billedlig talt holder alle cirkusbiler i rabatten og skal trækkes ud og have noget diesel på. Det er jo et paradoks, at vi skal få folk til at grine, men når lyset slukkes, sidder vi og græder, siger Benny Berdino-Olsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer