ØK kan miste millioner på devaluering i Venezuela

Fredagens nedskrivning af bolivaren er dårligt nyt for ØK's milliardforretning i Venezuela

Aktierne i ØK risikerer at komme under pres, når aktiemarkedet åbner mandag i København. Fredag besluttede Venezuela at devaluere sin valuta i forhold til den amerikanske dollar, og det er skidt nyt for ØK.

Forrige gang Venezuela devaluerede, i december 2010, faldt kursen på ØK's aktier således omkring 10 procent på fondsbørsen.

ØK henter hovedparten af sin omsætning og indtjening fra at producere og sælge skinker og pølser i Venezuela under produktnavnet Plumrose.

Plumrose afregner i den lokale valuta, bolivar, men når overskuddet skal føres ud af landet og hjem til hovedsædet i København, bliver beløbet vekslet om til dollar.

Fredag meddelte regeringen i Caracas, at bolivaren med virkning fra på onsdag nedskrives med 32 procent i forhold til dollar. Dermed ændres den officielle vekselkurs til 6,30 bolivar. Aktuelt koster en dollar 4,30 bolivar.

ØK har i Venezuela et stort tilgodehavende stående i bolivar, som selskabet forsøger at få lov til veksle om og udføre. Det beløb bliver med devalueringen reduceret.

I sit seneste årsregnskab gør ledelsen i ØK opmærksom på de risici, der er forbundet med at gøre forretninger i et land med så ustabil en valuta som Venezuela.

I de økonomiske udsigter for Plumrose advarer ØK, at "ændringer i forudsætningerne (for prognoserne, red) er sandsynlige og vil kunne påvirke udsigterne betragteligt".

En af forudsætninger er blandt andet en uændret dollarkurs på 4,30 bolivar.

Historisk har ØK haft vanskeligheder med at hive penge ud af Venezuela, der har strenge valutarestriktioner.

Fredagens devaluering kommer ikke som en stor overraskelse for ØK og andre virksomheder i Venezuela. Landet har nedskrevet sin valuta adskillige gange de seneste 10 år.

Efter præsidentvalget i oktober bekræftede ØK's koncernchef, Niels Henrik Jensen, at der var optræk til endnu en af slagsen, og det ville påvirke de finansielle resultater.

- Devaluering er jo noget, vi er vant til. Når man har et land med høj inflation, som Venezuela har været i lang, lang tid, så sker devalueringer med jævne mellemrum. Så vi er forberedt på det og vil forholde os til det, sådan som vi plejer.

- Vi siger, at normalt tager det otte til 12 måneder at komme tilbage til niveauet fra før en devaluering, men naturligvis får det en betydning for koncernens balance og resultatopgørelse i den periode, hvor vi skal tilbage, sagde Niels Henrik Jensen til Ritzau Finans.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere