Mærsk spekulerer i lav skat

Mærsk betaler reelt kun omkring 50 mio. kr. i selskabsskat om året herhjemme, men har samtidig over 150 mystiske firmaer i eksotiske skattely

(Foto: Niels Hougaard)
(Foto: Niels Hougaard)

Danmarks største virksomhed A.P. Møller–Mærsk laver skattetænkning i stor stil. For samtidig med, at den enorme koncern kun reelt betaler omkring 50 mio. kr. årligt i selskabsskat, har den lyseblå mastodont over 150 selskaber på eksotiske adresser rundt omkring i verden, hvor skat er et helt ukendt begreb.

Det afslører en oversigt fra ulandsorganisationen IBIS, der blandt andet arbejder for stærkere kontrol med store, multinationale koncerners skattebetalinger eller mangel på samme.

155 selskaber i skattely
Heri fremgår det, at Mærsk i alt har 155 selskaber, der alle har adresse på steder, der med rette kan betegnes som skattely.

Danmarks største virksomhed har således alene på Bermuda hele 18 selskaber, 11 på De Britiske Jomfruøer og seks firmaer med adresse på Mauritius, ligesom den enorme olie- og rederigigant råder over virksomheder i mere obskure skattely som Guernsey, Vanuatu, Saint Lucia og Isle of Man.

De mange selskaber i skattely skal ses i forhold til, at Mærsk ifølge Skats officielle lister og koncernens egne regnskaber de senere år kun har betalt omkring 50 mio. kr. i dansk selskabsskat årligt. Når koncernen alligevel topper Skats lister over dem, der spytter mest i statskassen, er det udelukkende på grund af de milliarder, som Mærsk betaler for at hente oliemilliarder op fra Nordsøen. Når de trækkes fra, er der således ikke meget tilbage til statskassen.

Mærsk selv erkender da også i deres egen såkaldte Sustainability Report fra 2012, at man overholder skattereglerne i de lande, man opererer i og betaler den skat, der er påkrævet ved lov. Men samtidig skriver man, at firmaets tilgang til skat grundlæggende handler om, at deres forpligtelse over for deres aktionærer gør, at de søger et ’competitive tax level’. Det betyder reelt, at Mærsk udnytter lovgivningen til grænsen.

– Mærsk laver sandsynligvis intet ulovligt, men koncernen lægger heller ikke skjul på, at man udnytter den lovgivning, der findes på området samtidig med, at deres grundlæggende holdning til skat handler om at bruge reglerne til grænsen til glæde for aktionærerne, der gerne ser store overskud og høje udbytter, siger Lars Koch, der er politisk chef i IBIS.

Mærsk selv skriver i en mail til Ekstra Bladet, at man altid overholder skattelovgivningen i de lande, man opererer i. Men koncernen understreger samtidig, at man er aktiv i over 140 lande og derfor også har selskaber over alt i verden.

LÆS MERE:

Vagthund Mærsks mystiske skatteselskaberMærsk er kendt for sine containerskibe, men selskabet har mange andre aktiviteter. Foto: Jock Fistick Vagthund Mærsk: Vores dispositioner tåler dagens lys

0 kommentarer
Vis kommentarer