Frifundet bankmand brød grædende sammen

Friindelse af bankfolk i sag om kursmanipulation er epokegørende, mener forsvarer. Anklagen har været en stor belastning, lyder det

(Foto: Mikkel Berg Pedersen)
(Foto: Mikkel Berg Pedersen)

Landsrettens frifindelse i den hidtil største sag herhjemme om kursmanipulation er 'epokegørende'.

Sådan lyder det fra advokat Andro Vrlic, som er forsvarer for en af de tre ansatte, som i byretten blev idømt tre måneders fængsel.

- Det er første gang, at der er rejst en sådan sag om kursmanipulation i pengeinstitutter i Europa. Det er en helt epokegørende dom, lyder hans kommentar til landsrettens frifindelse af de to direktører i Sparekassen Himmerland og Ebh Bank samt af tre ansatte.

Se også: Direktører frifindes i stor sag om kursfup

Også Sparekassen Himmerland går fri.

- Det bliver interessant at se, hvilken indvirkning den til få på andre sager i komplekset, siger Andro Vrlic.

Da han fredag formiddag ringede til sin 52-årige klient for at overbringe ham resultatet, var reaktionen markant.

- Han brød grædende sammen. Det har været en enorm belastning med denne sag, siger Andro Vrlic om sin klient, der blandt andet mistede sit arbejde.

Se også: Rigmand fra Vejle kræves fængslet for Ebh-manipulation

I første omgang var byretten i Hjørring enig med Bagmandspolitiet i, at der var tale om kursmanipulation, da de to pengeinstitutter i det turbulente kriseår 2008 aftalte at støtte hinanden.

Det skete gennem en aftale om, at der skulle investeres i den anden parts aktier.

I den forbindelse påstod Bagmandspolitiet, at det var strafbart, da det blev aftalt, at Ebh Bank skulle sørge for, at kursen på sparekassens aktier skulle ligge på 600.

Se også: Sag om inhabil anklager giver panderynker

Men landsretten konstaterer, at der ikke er sket nogen lovovertrædelse. Det skyldes, at der ikke er beviser for, at buddene fra Ebh Bank faktisk påvirkede kursen.

Dommerne har også vurderet betydningen af et EU-direktiv om kursmanipulation. Det nævner nogle såkaldte signaler på, at noget er galt - men ingen af signalerne er dukket op i forløbet, konstaterer retten.

Buddene på sparekassens aktier var udtryk for en reel efterspørgsel og var ikke udtryk for at ville vildlede markedet, lyder det.

0 kommentarer
Vis kommentarer