Vestas beskyldes for industrispionage

Vestas fyrede finansdirektør Henrik Nørremark og hans advokater vil i retten i Indien forsøge at bevise, at vindmøllegiganten står bag spionage mod kinesiske konkurrenter

Vestas fyrede finansdirektør Henrik Nørremark og hans advokater vil i retten i Indien forsøge at bevise, at vindmøllegiganten står bag spionage mod kinesiske konkurrenter. (Polfoto)
Vestas fyrede finansdirektør Henrik Nørremark og hans advokater vil i retten i Indien forsøge at bevise, at vindmøllegiganten står bag spionage mod kinesiske konkurrenter. (Polfoto)

Det danske vindmøllefyrtårn Vestas haltede i 2011 hjælpeløst efter de kinesiske konkurrenter og var desperate for at få del i de smarte kineseres teknologi.

Derfor besluttede man i alt hemmelighed at igangsætte det hemmeligstemplede 'Project Dragon' i samarbejde med den indiske partner RRB, hvor man af bagvejen ville indkøbe møller fra kinesiske konkurreter for at kigge dem efter i kortene.

En lyssky manøvre, der skete med accept fra flere fremtrædende Vestas-folk herunder daværende direktør Ditlev Engel.

Sådan lyder anklagen fra Vestas’ fyrede finansdirektør Henrik Nørremark, der er blevet stævnet af selskabet for at være primus motor på det kontroversielle projekt, som ifølge Vestas har påført dem tab på op imod 142 mio. kr.

Ekstra Bladet har fået indblik i en del af de mange tusind siders materiale, som Henrik Nørremark og hans advokat Finn Schwarz fra Horten samt finansdirektørens amerikanske advokat Jeffrey E. Zinder fra firmaet Zinder & Koch vil præsentere for retten i Indien.

Og her vil den tidligere Vestas-boss og hans juridiske team ifølge Ekstra Bladets oplysninger forsøge at bevise, at talrige medlemmer af den absolutte top i den grad var informeret om, at selskabet havde kastet sig ud i, hvad forsvarerne betegner som industriel spionage.

En spionage, som var velkendt internt i Vestas men som selskabet ifølge forsvarerne nu forsøge at tørre af på den fyrede finansdirektør.

Helt tilbage i 2011 mødes Vestas direktion blandt andet til et to dages krisemøde i Malmø. Mødet var en kulmination på længere tids krise i selskabet, der tidligere uden at tøve kunne kalde sig verdens førende vindmølleproducent. Men nu havde de kinesiske konkurrenter i den grad indhentet det danske energiflagskib, og derfor blev det blandt andet på mødet i Malmø besluttet at sætte ekstra skub på det samarbejde, man havde med sin indiske partner RRB.

Flere ledere i Vestas var nemlig helt klar over, at Vestas’ indtjeningsevne var under pres især fordi, at det simpelthen var for dyrt at producere vindmøller sammenlignet med, hvad kineserne brugte.

Kort efter blev det besluttet at sætte ekstra turbo på det hemmelige 'Project Dragon', hvor man blandt andet skulle købe møller fra konkurrenter som Sinovel, Goldwin og Suzlon, hvilket fremgår af en projektbeskrivelse fra september 2011, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Henrik Nørremark samt hans advokater. De ønsker dog ikke at kommentere Ekstra Bladets oplysninger.

0 kommentarer
Vis kommentarer