Medie: Danske Banks topchef ignorerede advarsler

Thomas F. Borgen, topchef i Danske Bank, ignorerede i 2013 advarsler om gennemstrømning af penge i bankens estiske filial. Det skriver Financial Times

Topchefen i Danske Bank bliver nu sat under yderligere pres med nye oplysninger. Arkivfoto: JACOB EHRBAHN
Topchefen i Danske Bank bliver nu sat under yderligere pres med nye oplysninger. Arkivfoto: JACOB EHRBAHN

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, ignorerede i 2013 advarsler om, at gennemstrømningen af penge i bankens estiske filial var uforholdsmæssigt høje. Advarslerne kom fra andre chefer i Danske Bank og fra JPMorgan.

Det skriver det britiske medie Financial Times.

Advarslen til Borgen skal være blevet givet på et møde i oktober 2013.

Lars Mørch, der på det tidspunkt var chef for internationale bankforretninger, fortalte, at aktivitetsniveauet i afdelingen i Estland fra udenlandske overførsler var højere end rivalernes.

Derudover fortalte Mørch, at der var et behov for "undersøge og potentielt reducere" dem, skriver Financial Times, som har fået adgang til mødereferatet. 

Thomas F. Borgen, der frem til 2015 var ansvarlig for området, "understregede behovet for en middelvej og ønskede at diskutere det yderligere uden for dette forum".

Oplysningerne er ifølge avisen centrale. En kilde oplyser, at mødereferatet er et af de vigtigste dokumenter i den interne undersøgelse, som Danske Bank iværksatte inden sommeren.

- Dette var tidspunktet, hvor en beslutning om ikke at stoppe denne forretning, blev truffet, siger kilden.

Hvidvasksagen strækker sig over årene 2007 til 2015. Financial Times har tidligere skrevet, at de mistænkelige pengeoverførsler i sagen toppede i 2013 med 30 milliarder dollar (192 milliarder kroner) fra ikke-estiske kunder. 

I sidste uge skrev The Wall Street Journal, at der gennem perioden blev ført 960 milliarder kroner igennem den estiske filial. Det er dog uvist, hvor mange af pengene der vedrører hvidvask.

Thomas F. Borgen var chef for international banking i Danske Bank i årene 2009 til 2012. Dermed var han i perioden også ansvarlig for den estiske filial. 

I september 2013 blev han udnævnt til ordførende direktør i Danske Bank.

På mødet i oktober 2013 var, ud over Thomas F. Borgen og Lars Mørch, som forlod Danske Bank i april, også Henrik Ramlau-Hansen, der i 2016 blev formand for Finanstilsynet, men trådte tilbage i maj i år.

Af mødereferatet fremgår det også, at JPMorgan var blevet erstattet af Bank of America som samarbejdsbank for den estiske filial.

I Finanstilsynets rapport fra juli kom det frem, at den daværende samarbejdsbank, som nu viser sig at være JPMorgan, havde stoppet samarbejdet, på grund af bekymring omkring ikke-estiske kunder i filialen. 

Konklusionerne fra Danske Banks interne undersøgelse ventes fremlagt onsdag i næste uge.

Danske Bank ønsker ikke at kommentere historien. I en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet fra selskabets pressechef, Kenni Leth, lyder det:

'Vi ser frem til at dele konklusioner fra undersøgelserne på onsdag. Indtil da har vi ikke nogen kommentarer.'

FAKTA: Danske Banks hvidvasksag skridt for skridt

Danske Banks filial i Estland har været centrum i en enorm sag om hvidvask af milliarder. Læs her om sagen.

Torsdag er det kommet frem i mediet Wall Street Journal, at Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, i 2013 ignorerede advarsler fra andre chefer i Danske Bank og JPMorgan.

Ifølge mediet advarede de om, at gennemstrømningen af penge i bankens estiske filial var uforholdsmæssigt høje.

Danske Bank vil onsdag i næste uge, 19. september, præsentere resultaterne af en intern undersøgelse af mistænkelige transaktioner i bankens afdeling i Estland.

Her følger et overblik og en tidslinje over sagen:

* I 2006 køber Danske Bank finske Sampo Bank for 30 milliarder kroner, og med i handlen er dens estiske filial.

* I 2013 sender en whistleblower en rapport til den nu daværende Danske Bank-direktør Robert Endersby, der advarer om store problemer med hvidvask i Estland. Thomas Borgen var på det tidspunkt chef for afdelingen i Estland.

* I 2014 advarer Danske Banks interne revision om problemer i Estland. Et internt brev beskriver, at de ansatte ligefrem skulle have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.

* I 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for ikke-estiske kunder.

* I marts 2017 skriver Berlingske, at omkring 140 milliarder kroner fra 2010 til 2014 ulovligt er ført ud af Rusland for at blive vasket hvide i flere banker.

* I Danske Banks filial i Estland er indgået flere end 1500 transaktioner til en samlet værdi af syv milliarder kroner. Danske Bank erkender, at kontrollen i den estiske filial ikke har været god nok.

* Siden beskriver Berlingske, hvordan regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

* I september 2017 sætter Danske Bank gang i en intern undersøgelse.

* Banken får hård kritik for sin håndtering af sagen både af Finanstilsynet i Estland og Danmark og fra en stribe politikere, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

* I maj 2018 udtaler Finanstilsynet hård kritik af Danske Banks ledelse og pålægger banken at sætte fem milliarder kroner til side.

* I april 2018 stopper Lars Mørch, der er medlem af direktionen med ansvar for den estiske afdeling, som en konsekvens af sagen.

* I juli 2018 skriver Berlingske, at omfanget af hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling kan være mindst 53 milliarder kroner - mere end dobbelt så meget som hidtil antaget.

* Senere i juli oplyser Danske Bank, at den brutto har tjent 1,5 milliarder kroner på ikke-estiske kunder. Danske Bank uddyber ikke, hvor stor en del af de penge der kommer fra kriminelle kunder.

* I august 2018 indleder Bagmandspolitiet en strafferetlig efterforskning af Danske Bank.

* I september 2018 skriver Financial Times, at cirka 192 milliarder kroner fra russere har passeret gennem Danske Banks estiske filial i 2013. Det fremgår ikke, om alle pengene er mistænkt for at relatere sig til hvidvask.

* 7. september 2018 skriver Wall Street Journal, at der samlet bliver undersøgt transaktioner på knap 1000 milliarder kroner i Danske Banks hvidvasksag. Avisen henviser til anonyme kilder.

* 10. september 2018 annoncerer Danske Bank, at den forventer at offentliggøre resultaterne fra den interne undersøgelse onsdag 19. september.

Kilder: Berlingske, Jyllands-Posten, Børsen og Ritzau.

/ritzau/

126 kommentarer
Vis kommentarer