Tobaksenkes søn sparket ud af familieforetagende

Tobaksarving og advokat ude af pengetank: ’For nogen er loyalitet til salg’, skriver Erik Færch på Facebook 

Tyge Trier (tv) var i flere år advokat for Tineke Færch, hvis selskab Skat mistænker for at have kanaliseret millioner ud af landet til en udenlandsk fond for at slippe for at betale skat. Advokaten er nu historie i foretagendet. Det samme gælder Tineke Færchs søn, Erik Færch, som indtil juli i år var direktør i SF-Gruppen. Foto: Jens Panduro/Polfoto/Mikkel Møller Jørgensen
Tyge Trier (tv) var i flere år advokat for Tineke Færch, hvis selskab Skat mistænker for at have kanaliseret millioner ud af landet til en udenlandsk fond for at slippe for at betale skat. Advokaten er nu historie i foretagendet. Det samme gælder Tineke Færchs søn, Erik Færch, som indtil juli i år var direktør i SF-Gruppen. Foto: Jens Panduro/Polfoto/Mikkel Møller Jørgensen

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Erik Færch, søn af den stenrige tobaksenke Tineke Færch, har i årevis nydt godt af sin mors millioner. Den tid er efter alt at dømme nu forbi.

Det er Tineke Færch selv, der har ekskluderet sin 54-årige søn fra selskabet SF-Gruppen ApS, som i praksis er velhaverfamiliens pengetank. 

Det lægger Erik Færch ikke selv skjul på, som det fremgår af et langt opslag på hans facebook-side forfattet på engelsk. Ifølge opdateringen forsøgte han i begyndelsen af juni selv at sige op, uden at det blev accepteret:

’Men to uger efter blev jeg alligevel opsagt’, skriver Erik Færch, som også har indset, ’at for nogen er loyalitet til salg. Det er bare et spørgsmål om tidspunkt og pris'.

Ud med søn og advokat
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få uddybet Erik Færchs udtræden af familieselskabet.

CVR-registret bekræfter dog, at der 10. juli i år er registreret en række ændringer i virksomhedens ledelse.

Ud over at Erik Færch har mistet direktørkasketten, har advokat Tyge Trier forladt SF-Gruppens bestyrelse.

Se også: Tobaksenkes advokat om 'sorte' tjenestefolk: Fru Færch er en flink person

Erik Færchs mor, som er selskabets reelle ejer, har i samme moment indsat sig selv som administrerende direktør og tegner dermed alene foretagendet, som ifølge sidste regnskab havde en egenkapital på 338 millioner kr.

Han er ude af billedet
Tineke Færchs nuværende advokat Jørn Qviste ønsker ikke at udtale sig om baggrunden for ændringerne i selskabets ledelse og bestyrelse, men bekræfter, at Tyge Trier ikke længere arbejder for Tineke Færch.

– Han er ude af billedet, siger Jørn Qviste til Ekstra Bladet.

Advokaten ønsker ikke at kommentere Erik Færchs udtrædelse af klientens pengetank.

Se også: Lydoptagelse afslører: Advokat kendte til tobaksenkes skatterod

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Skat jagter et tilgodehavende i millionklassen hos den 87-årige millionøse. Regnskaberne har i årevis sejlet i en sådan grad, at ikke en eneste uafhængig revisor siden 2012 har villet blåstemple dem uden forbehold.

Se også: Tobaksenke i retten: Min svigerdatter stjal 15 millioner

Skattesag
Ifølge en række interne papirer, Ekstra Bladet er i besiddelse af, er Erik Færch blandet ind i skattesagen, ’idet dispositionerne ganske tydeligt er initieret af ham. Det er ligeledes ham, der har konstrueret det ’set-up’, hvori de ubeskattede midler er overført til udlandet, og her blevet gjort tilgængelig og frit anvendelige for ham,’ lyder det i den anonyme anmeldelse, som i sin tid fik Skat til at gå ind i sagen.

Det har Erik Færch tidligere afvist over for Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ekstra Bladet 22. januar 2017.
Ekstra Bladet 22. januar 2017.

16 mio. kr. til luksuslejligheder
SF-Gruppen er under mistanke for at have overtrådt selskabsloven ved at have ydet et ulovligt lån på 15,7 millioner kr. til en hollandsk fond, tegnet af Erik Færchs nu forhenværende samlever.

Tyge Trier (tv.) repræsenterer Tineke Færch i en landsretssag. Ifølge ham betalte hans klient med glæde 122.000 kr. for at spare 30.000 kr. på en skattebøde. Foto: Tariq Mikkel Khan Erhvervsnyheder - 18. mar. 2017 - kl. 13:02 Tobaksenkes advokat i tryllenummer: Ulvene er efter mig

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, har Erik Færch modtaget ikke under 15,7 mio. kr. fra sin mor. Penge, som blandt andet er gået til køb af luksuslejligheder i Lissabon. 

Ekstra Bladet har gentagne gange forgæves forsøgt at få Tyge Triers bemærkninger til hans udtræden af SF-Gruppen, men han har ikke besvaret henvendelserne. Det har heller ikke været muligt at få Tineke Færchs kommentarer.

Arvestrid i lys lue - fejden fortsætter

Tobaksfamilien Færch har, siden den sjællandske gren af dynastiets patriark, Stener Færch, døde i 2005 været genstand for en arvestrid, som for en dels vedkommende har haft offentlighedens bevågenhed.

Patriarkens enke, Tineke Færch, har ved by- og landsret krævet et trecifret millionbeløb af datteren Merethe Færch som erstatning for, at moderen efter sin mands død mente sig presset til at sælge aktier i selskabet Færch Holding til datteren.

Tre nederlag

Aktierne viste sig efter salget at være langt mere værd, da Færch Holding solgte en del af dem i Skandinavisk Tobakskompagni til den amerikanske tobaksgigant British American Tobacco.

Tineke Færch tabte sagen mod datteren ved byretten i Helsingør i maj 2014, og i november 2015 led enken endnu et nederlag ved Østre Landsret.

I februar 2016 satte Procesbevillingsnævnet endeligt punktum i sagen med beslutningen om, at den i dag 85-årige kvinde ikke kan få sagen prøvet ved Højesteret, da den ikke vurderes principiel.

Stener Færch var gift med Tineke Færch. Inden sin død ændrede faderen sit testamente, så sønnen ikke blev tilgodeset med værdifulde stemmeberettigede A-aktier, sådan som Erik Færch ellers havde forventet. Foto: Polfoto

Forsmået søn

Uden for spotlightet af den økonomiske strid mellem mor og datter gemmer sig imidlertid en anden økonomisk tvist, hvor Stener og Tineke Færchs søn, Erik Færch, spiller en central rolle.

Inden sin død ændrede faderen sit testamente, så sønnen ikke blev tilgodeset med værdifulde stemmeberettigede A-aktier, sådan som Erik Færch ellers havde forventet.

Det fremgår af Tineke Færchs forklaring om forløbet i en sag mod familiens daværende advokater afgjort i Københavns Byret i maj 2015.

Ændringen skete angiveligt efter pres fra det magtfulde overhoved for familiens jyske gren, Lone Færch, og med Tineke og Merethe Færchs vidende.

Dermed stod Erik Færch efter faderens død reelt uden indflydelse og økonomisk andel i familieforetagendet og dets gigantiske pengetank.

Siden har Erik Færch i årevis kæmpet mod sin søster side om side med moderen Tineke, der ifølge en række dokumenter, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, har tilgodeset den nu 54-årige søn med anseelige pengesummer.

Erik Færch har siden 2007 officielt været bosiddende i Portugal.

Ekstra Bladet 26. november 2015.

16 kommentarer
Vis kommentarer