Danske Banks topchef stopper

Danske Banks administrerende direktør, Thomas Borgen, stopper i Danske Bank

Arkivfoto: Tobias Nicolai
Arkivfoto: Tobias Nicolai

Topchef Thomas Borgen er fortid i Danske Bank.

Det oplyser banken i en fondsbørsmeddelelse.

Nyheden kommer kort tid før, at Danske Bank præsenterer resultatet af deres egne undersøgelse af hvidvaskskandalen, hvor enorme pengebeløb er strømmet igennem bankens estiske filial i årevis

Der var derfor på forhånd spekuleret i, om det ville blive dagen, at den tidligere så populære direktør ville blive smidt på porten som følge af skandalen.

Danske Bank har bragt sig selv i en historisk krise - se hvordan her. (Redigering: Martin Ekelund)

'Banken har ikke levet op til sit ansvar'
Ifølge Danske Bank har Borgen selv meddelt bestyrelsen, at han ønsker at træde tilbage i forbindelse med fremlæggelsen af konklusionerne på bankens egen undersøgelse.

'Det er åbenlyst, at Danske Bank ikke har levet op til sit ansvar i sagen om mulig hvidvask i Estland. Det beklager jeg dybt,' siger Thomas Borgen i fondsbørsmeddelelsen.

Han fortæller videre, at advokatundersøgelsen ellers konkluderer, at han har levet op til sine juridiske forpligtelser, men han mener alligevel, at det er det rigtige for alle parter, at han forlader sin stilling.

'Som administrerende direktør har jeg det ledelsesmæssige ansvar for det, der foregår i banken, og det tager jeg naturligvis på mig. Det har gennem et stykke tid været klart for mig, at det vil være det rigtige, men når jeg ikke har truffet beslutningen tidligere, er det fordi jeg har følt et ansvar for at lede banken igennem denne krævende periode frem mod fremlæggelsen af undersøgelserne,' siger han.

Thomas Borgen har siddet i spidsen for Danske Bank i knap fem år, efter han overtog posten fra Eivind Kolding, der kun fik halvandet år på posten. Borgen bliver siddende i stillingen, indtil der er udnævnt en ny direktør.

Enig i beslutning
Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, udtrykker ærgrelse over afskeden, selvom han er enig i beslutningen.

'Det er med beklagelse, at vi skal sige farvel til Thomas Borgen. Vi har naturligvis løbende drøftet situationen, og jeg deler hans vurdering og respekterer hans beslutning, som jeg er enig i, er den rigtige,' lyder det fra Ole Andersen i meddelelsen.

Han mener, på trods af skandalen, at Danske Bank står styrket efter Borgens indtræden i banken.

'Thomas Borgen har ydet en stor indsats for banken gennem mange år - ikke mindst de seneste fem år, hvor han som administrerende direktør har været drivkraften bag den transformation og fremgang, som banken har oplevet. Danske Bank står generelt i en helt anden og stærkere position i dag end da han blev udnævnt,' lyder det fra Ole Andersen.

 

Fakta: Danske Banks møgsager

2008: Finanskrisen rammer

Finanskrisen rammer hele den vestlige verden. Danske Bank hævder dog på det tidspunkt, at de er uden skyld i at bidrage til boblen, der bristede.

2010: ’Netto-billig’

Danske Bank valgte i september måned at gøre skiltene på en række banker gule i stil med Nettos logo for at signalere, at banken var ’billig’ – selvom man ikke ønskede at give indtryk af at være en discountbank. Kampagnen varede i fem uger. Ifølge banken selv gav kampagnen nye kunder - og et væld af klager.

2012: Kolding ansættes

I februar gik ordførende direktør Peter Straarup på pension efter mere end 40 år i Danske Bank. Eivind Kolding blev ny mand på posten.

2012: ’New Standards’:

I efteråret 2012 lancerede Danske Bank kampagnen ’New Normal – New Standards’, hvor man forsøgte at give indtryk af, at banken var med på, at verden har forandret sig. Samtidig ville man vise, at man var klar over kritikken af storbankerne, men at man i Danske Bank havde forsøgt at tilpasse sig. Banken blev blandt andet kaldt hyklerisk og ude af trit med virkeligheden.

December 2012: Undskylder finanskrisen

Eivind Kolding siger undskyld og beklager Danske Banks rolle i finanskrisen i en kronik i Politiken: ’Under den lange optur i årene op til krisen, hvor det hele gik stærkt, blev de fleste danske banker også fartblinde. Det gjaldt også Danske Bank’, skriver han blandt andet.

2013: Indfører ’fattigrøvsgebyr’

Danske Bank annoncerer i januar et nyt kundeprogram, hvor man fremover skal have penge op ad lommen for at have en konto i banken, med mindre man hører til blandt de mere velstillede kunder med flere forretninger i banken.

Tiltaget vakte stor harme og blev blandt andet kaldt usympatisk, fantasiløst og ude af trit med forbrugerne.

2013: ’Kolde Eivind’ fyres

Eivind Kolding bliver fyret som direktør i Danske Bank efter kun halvandet år på posten. Fyringen bliver begrundet med ’manglende bankkompetencer’. Norske Thomas Borgen bliver ny direktør. Han får titlen adm. Direktør.

2018: Skandalen ruller

I marts 2017 kommer den første afsløring om hvidvaskningsskandalen i Danske Bank. Året efter går Finanstilsynet ind i sagen, som foreløbigt er endt med stor kritik af banken og topchef Thomas Borgens afgang.

275 kommentarer
Vis kommentarer