Asger Aamund skyldte kvart milliard: Her er hans månedsløn nu

Den danske erhvervsmand Asger Aamund kan præsentere et millionoverskud, efter han sidste år solgte sine Bavarian-aktier. I den forbindelse kritiserer han Skat

Asger Aamund har sagt farvel til en kæmpe bankgæld. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)
Asger Aamund har sagt farvel til en kæmpe bankgæld. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)

For første gang i mange år kan erhvervsmanden Asger Aamund fremvise et regnskab, som ikke er tynget af en kæmpemæssig milliongæld.

I stedet kan han igennem investeringsfirmaet A.J. Aamund A/S præsentere et solidt overskud på ni millioner og en egenkapital på 74 millioner kroner.

Det succesfulde år betyder, at han har kunnet hive næsten 17 millioner kroner ud til sig selv i udbytte.

Mens Asger Aamund er 'godt tilfreds' med regnskabet, så er det bestemt ikke tilfældet med Skat.

- Meningen var jo, at overskuddet der kom, skulle reinvesteres i nye virksomheder, men nu er reglerne sådan, at selv fiktive overskud - det her er jo kun kursstigninger, der er ingen penge i hånden - dem skal man betale skat af. Så jeg skal sælge værdipapirer for at betale skatten af de ni millioner urealiserede kursgevinster, som jeg har, siger den liberale debattør og fortsætter:

- Hvis jeg nu går ud og betaler min selskabsskat af det her, og alle kurser pludseligt falder dramatisk i løbet af året, så kan jeg ikke få de penge tilbage. Så har skattevæsenet fået, hvad de skal have, og jeg får ikke noget. Det er en fuldstændig vanvittig ordning.

Se også: Aamund: Jeg har aldrig mere end 10 pct. i rock'n'roll-aktier

Dummebøde på 100 mio.

Regnskabet kommer efter, at han i januar 2015 solgte for 358 millioner kroner aktier i selskabet Bavarian Nordic, som han i sin tid var med til at stifte. Det var efter krav fra Nordea, som han skyldte 275 millioner kroner. Den gæld er nu blevet nedbragt til 272 millioner.

Lidt under halvdelen af gælden var kommet til i løbet af et enkelt år på baggrund af en 'dummebøde', fortæller Aamund. Han er glad for at være ude af bankens gældsgreb.

- Det er da en stor glæde, selvom jeg jo måtte betale en dummebøde på 100 millioner kroner til Nordea for, at de ville fortsætte med engagementet dengang, hvor bankerne selv havde kastet os ud i krisen. Der blev i hvert fald 100 millioner kroner mindre, end hvad der ellers ville være blevet.

Den massive gæld er nu blevet nedbragt med knap 272 millioner kroner, og det succesfulde år betyder samtidig, at den 76-årige erhvervsmand har hevet 16,75 millioner ud i udbytte til sig selv. Det svarer til en månedsløn på 1,4 millioner kroner.

- Jeg skal jo have noget at leve af. Jeg har jo investeret mange penge i risikable rock'n'roll-foretagender, som eksempelvis Bavarian Nordic og Neuroserach i gennem mange år, så synes jeg nok, at det er rimelig, at der bliver noget udbytte til hovedaktionæren, siger han.

En af Danmarks rigeste og mest diskrete mænd: Lars Kann-Rasmussen, som i mange år ledte familiefirmaet Velux, har ikke gjort meget væsen af sig. (Foto: Stine Bidstrup) Vagthund Rigmænd forgyldt af vild optur

Asger Aamund levede i flere år på sin bank Nordeas nåde.  Nu går det meget godt. (Foto: Mik Eskestad) Kendte Har tabt millioner: Jeg har altid sovet roligt

Aktier faldet i kurs

Selskabet lever af investeringer i aktier, som på regnskabets sidste dag den 31. december 2015 havde en samlet værdi af 76 millioner kroner.

- Jeg har stadig et forholdsvist stort antal aktier i Bavarian Nordic, og ellers har jeg en hel del amerikanske medicinal-aktier, og så har jeg også nogle udvalgte C20-aktier.

Men efter regnskabsåret sluttede lige før årsskiftet er blandt andet Bavarian Nordic-aktierne faldet i kurs.

- Der har helt klart været tab på porteføljen. Blandt andet er Bavarian Nordic og hele biotek-sektoren faldet med 20-25 procent, så det første halvdel af året vil helt klart være tabsgivende.

Han forventer dog stadig at kunne præsentere et plus på bundlinjen næste år.

- Jeg regner stadig med en betydelig stigning, inden året er omme både på vores overskud, så jeg kan betale noget mere skat, og i vores kapitalværdi af selskabet.

240 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere