Bankboss vil fjerne kontanter: Han glemmer denne gruppe

Jyske Banks topchef Anders Dam glemmer at tage hensyn til en helt særlig gruppe, når han foreslår, at det danske samfund skal være kontantløs om få år, mener Ældre Sagen

Anders Dam vil have alle kontanter afskaffet. Foto: Linda Johansen
Anders Dam vil have alle kontanter afskaffet. Foto: Linda Johansen

Danmark bør fuldstændigt afskaffe brugen af kontanter inden 2025.

I hvert fald hvis det står til Jyske Bank-topchef Anders Dam.

I en kronik i Jyllands-Posten tirsdag oplister han ti konkrete fordele ved manøvren, men ikke alle er lige begejstret over forslaget.

Hos Ældresagen mener man, at bankbossen glemmer en særligt udsat gruppe.

- Vi kan godt se, at udviklingen i samfundet går i retning af, at man bruger kontanter i mindre omfang. Det gælder også blandt flere ældre, men når det er sagt, så må vi også slå fast, at der er en meget væsentlig gruppe af personer herunder ældre, som slet ikke er trygge ved den digitale verden, og som aldrig har været på internettet og ikke aner hvad en smartphone er. Den gruppe mennesker kan vi ikke bare lade stå på perronen, mens det kontantløse samfund suser væk med 200 i timen, siger Michael Teit Nielsen, Vicedirektør hos Ældre Sagen.

Må ikke glemmes
Ifølge ham er der godt 200.000 ældre over 65 år, som aldrig har været på internettet.

- Der er folk, som i dag er i 80'erne eller 90'erne, som stadig lever i en verden, hvor man skriver i hånden, og man ringer fra sin fastnet-telefon. De mennesker må for guds skyld ikke glemmes.

Samtidig er der flere sygdomsramte.

- Der er næsten 90.000 danskere, som lider af demens-sygdomme. De har jo også svært ved at overskue det digitale, hvorimod sedler og kontanter er meget nemmere at forholde sig til for dem.

- Det er jo først i 2025, at Danmark skal være kontantløst ifølge Anders Dam. Kan man ikke bare udnytte tiden til at lære dem det?

- Jeg er helt sikker på, at der vil være en gruppe tilbage, som man ikke vil kunne gøre digitale, fx dem der lider af demenssygdomme.

Fordele og ulemper
Overordnet set er han dog med på ideen om at lade en kommision se på fordele og ulemper ved et kontantløs samfund.

- Men så skal den bygge ovenpå det, som Betalingsrådet allerede har lavet.

Han henviser her til en rapport, som det såkaldte Betalingsråd under Nationalbanken tidligere har udgivet om, hvordan man kan begrænse de kontante penges rolle i samfundet.

Se også: Vil droppe dansk pengeseddel: - Det er madras- og sorte penge

397 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere