Bitcoin i vildt comeback

De ofte udskældte kryptovalutaer er steget betragteligt de seneste måneder, efter man har været helt nede at skrabe bunden - i særdeleshed bitcoin

Bitcoin har oplevet en massiv stigning inden for de seneste to måneder, hvilket har fået 'drømmerne' til at tro på en ny stor top.  Foto: AP
Bitcoin har oplevet en massiv stigning inden for de seneste to måneder, hvilket har fået 'drømmerne' til at tro på en ny stor top. Foto: AP

I lang tid har der ikke været meget at snakke om i forhold til bitcoin og andre kryptovalutaer - ud over den massive nedtur, der ramte området drastisk sidste år.

Men i april begyndte der lige pludselig at ske noget, der har fået krypto-entusiasterne helt op af deres stole. Bitcoin, som er den mest kendte af de omdiskuterede kryptovalutaer, steg pludselig 20 procent i løbet af 24 timer, og siden da er den fortsat støt opad.

Faktisk er den oppe i knap 7900 dollars, hvilket næsten er en fordobling siden starten af april. Til sammenligning 'peakede' kursen på knap 20.000 dollars i december 2017, så der er dog stadig langt op til rekorden.

Mange krypto-eksperter kommer gerne med bud på årsager til det pludselige skift, men som altid med kryptovaluta, så er det svært at vide, hvad der præcist er sket.  

En nyt top?
Ifølge Erik Bork, der er medstifter af Daytrader.dk og selv har investeret i krypto, skyldes stigningen primært psykologiske faktorer.

- Hvis man ser på sammenligninger af, hvordan det (bitcoin-kursen red.) har udviklet sig de andre gange, så kan man se, at den bevæger sig på samme måde, som sidste gang den lavede en top. Hvis det psykologiske mønster fortsætter, er der jo mulighed for at lave en ny top, og det vil jo være helt vildt, hvis det skete, siger han og fortsætter.

- Ingen ved reelt, hvad den virkelige pris er, så derfor er den i høj grad båret af det psykologiske

En sammenligningsgraf af de gange, hvor Bitcoin har fået en 'top' for derefter at falde drastisk igen. Kilde: Daytrader.dk
En sammenligningsgraf af de gange, hvor Bitcoin har fået en 'top' for derefter at falde drastisk igen. Kilde: Daytrader.dk
 

'Fear of missing out'
- Kan det ikke også være fuldstændig tilfældigt?

- Man kan sige, at det kan være nogle tilfældige ting, som sætter det i gang, og så begynder den der 'fear of missing out' for folk. De almindelige mennesker, som måske ikke nåede med sidst, som så kaster sig ind i det igen.

- Jeg tror, at det er hovedårsagen. Lige så snart folk ser en lille vending, begynder de at tro på det igen, så bliver de bange for ikke at komme med, og så stiger det på den baggrund.

- Men lige så meget at folk har hørt om den vilde optur, så har de jo også hørt om den massive nedtur. Tror du ikke, at folk er mere bange nu end tidligere?

- Jo, derfor tror jeg også, at det bliver hårdere for kursen at komme helt derop, hvor den var sidst, fordi frygten begynder at sætte ind, hvis det går for stærkt. På den måde kan det blive en kamp.

'Det er livsfarligt'

Bitcoin er en digital valuta, der gør det nemt at handle digitalt.

Valutaen er uafhængig af den normale bankverden og sikrer både sælgere og købere en udstrakt form for anonymitet.

Valutaen har de seneste år fået et blakket ry, fordi kriminelle i stor stil bruger den.

De seneste to år har Bitcoin været udgangspunkt for massive kursudfald, fordi folk er begyndt at spekulere i den

Herhjemme har Nationalbankdirektør Lars Rohde, opfordret til, at 'Man skal holde sig væk. Det er livsfarligt'

Det er blevet markant sværere at annoncere for Bitcoins på nettet i det seneste år. For nylig har Facebook dog åbnet op igen.

Såfremt man vil købe, er det vigtigt at gå til de store og regulerede brokere, da der findes mange svindlere indenfor bitcoin-segmentet.

Han ejer selv bitcoins og ethereum.

- Jeg har det ligesom alle andre, at jeg selvfølgelig gerne vil være med på toget, når det kører. Men jeg aner ikke, om den kan nå samme niveau som sidst. Men der er i hvert fald masser af drømmere derude, siger han.

Tjener godt på stigning
En af dem, som har tjent gode penge på stigningen, er kryptotrader, Jacob Skaaning fra www.mentortrading.dk. Han vurderede i december sidste år i Ekstra Bladet, at kursen ville begynde at vende, efter den havde nået under 4500 dollars.

Fire måneder skulle der gå, før det blev til virkelighed.

- Der er ingen tvivl om, at at hele markedet er meget mere positivt nu, end det har været før. Store virksomheder, NY Stock Exchange og Nasdaq åbner for handel med bitcoin til store funde, investeringsvirksomheder og famile offices.

- Der kommer nye penge ind i markedet, hvilket muligvis er dette, der kan give den næste store optur.

Selv har han allerede solgt lidt ud, efter kursen begyndte at ramme 6000 dollars grundet sin risikostyring.

- Jeg ser det sandsynligt, at vi begynder en generelt optrend nu, som vi så i 2016. MEN dengang og som nu kan vi se fald på 20-30-40 procent og stadig være i optrend.

Derfor anbefaler Jacob Skaaning heller ikke bare at købe nu.

- Jeg synes ikke nødvendigvis, det er en god ide at købe i dag.

177 kommentarer
Vis kommentarer