Dansk olierigmand i slagsmål med Skat over liebhavergods

Welltec-stifteren Jørgen Hallundbæk fortæller nu for første gang om skattesag, der omhandler hans kæmpe liebhaverejendom

Jørgen Hallundbæk er ikke tilfreds med Skat, efter de har anlagt et millionkrav mod ham. Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Jørgen Hallundbæk er ikke tilfreds med Skat, efter de har anlagt et millionkrav mod ham. Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Den danske oliemillionær Jørgen Hallundbæk, der stiftede Welltec og til daglig bor i Belgien, har i en årrække haft en stædig kamp med Skat i forbindelse med sin kæmpemæssige nordsjællandske landejendom Haregabgaard, som er sat til salg for 85 mio. kr.

Mens Skat mener, at han skylder myndighederne 28 mio. kr. inkl. renter, så er Hallundbæk af den mening, at beløbet er nul og niks.

I regnskaberne for Haregabgaard Aps, som har stået for bl.a. køb og salg af heste, har man de seneste år kunnet læse en note om, at der var en eksisterende skattesag. Men for første gang vælger den normalt så pressesky rigmand nu at åbne op og fortælle om sagen. 

Den går kort sagt ud på, at Skat nægter ham fradrag for selskabets underskud i perioden 2011­-2015.  

- Nogle år er gode, mens andre er dårlige. Alle landmænd har lov til at fremføre deres underskud i op til fem år. Når man har haft et dårligt år, så kan man modregne det eventuellle skattemæssige underskud. Det er helt almindeligt skattemæssig praksis for alle virksomheder. Men det vil Skat gerne anfægte i vores tilfælde, siger Jørgen Hallundbæk til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Haregabgaard ligger helt op ad Gribskov og er opført i 2002. Det samlede areal er på 720 kvadratmeter og tæller fx. en biograf og vinkælder. Udendørs er der swimmingpool og et ridecenter. Foto: Ivan Eltoft Nielsen
Haregabgaard ligger helt op ad Gribskov og er opført i 2002. Det samlede areal er på 720 kvadratmeter og tæller fx. en biograf og vinkælder. Udendørs er der swimmingpool og et ridecenter. Foto: Ivan Eltoft Nielsen
 

For 'pænt'
Han har over mange år istandsat driftsbygningerne på gården og investeret mange penge i det. I løbet af årene har han så afskrevet på bygningerne, hvorfor der er kommet underskud.

- Men pga., at ejendommen har så meget ’passion’ i sig, så mener Skat ikke, at man kan afskrive på den, siger han og understreger, at der ikke er tale om nogen 'fritidsbeskæftigelse’.

- Det har været en professionelt drevet virksomhed, hvilket Skat har erkendt. Skat går ikke efter dem med grise og køer. Der bliver i stedet gået efter dem med jagt og heste, fordi de mener, at de er kønnere at kigge på det, siger han og tilføjer:

- Miljøministeriet stiller krav til udseendet på landbrugets driftsbygninger nærved skov, og efterfølgende mener Skat så, at det er for pænt et byggeri til hestehold.

Fakta: Jørgen Hallundbæk

Uddannet på DTU som civilingeniør og stiftede selv Welltec i 1994

Virksomheden laver fjernstyrede robotter til olieindustrien, som Hallundbæk selv har været med til at opfinde

Frem til 2014 gik det forrygende for selskabet, men de seneste år har været en stor økonomisk nedtur grundet faldende oliepriser

Nedturen har også kostet for Hallundbæks personlige formue, der tidligere har været angivet til tre mia. kr.

I hans nu opløste holdingselskab var egenkapitalen i 2017 på 650 mio. kr., men det vides ikke, hvor stor formuen er nu

Han ejer ikke hele Welltec selv, men har dog majoriteten

Blandt aktionærerne er den stenrige italienske Agnellifamilies fond, Exor, der også ejer Fiat. Derudover har den hollandske fond 7 Industries købt sig ind

Anker krav
Jørgen Hallundbæk har anket kravet fra Skat og forventer efter egne ord at vinde sagen.

- Kunne de ikke bare holde sig til lovgivningen? Hvis de har tænkt sig at ændre noget, så ændrer man da ikke noget ved at lave prøvesager. Man har en skattelovgivning, som er vedtaget, og gerne skulle være ens for alle, men dansk praksis er at man laver skattesager for at udfordre fortolkningen af lovgivningen.

- Det gør man ikke i Belgien, Schweiz eller Luxembourg. Der kan man regne med det, der står på papiret, og ikke hvad der står mellem linjerne, siger han.

Skat kan overfor Ekstra Bladet ikke sige noget til sagen.

- Skattestyrelsen er underlagt en udvidet tavshedspligt og kan derfor ikke kommentere på konkrete borgere eller virksomheder, lyder det.

Læs hele interviewet med Jørgen Hallundbæk herunder:

84 kommentarer
Vis kommentarer