Danskernes ølforbrug styrtdykker: Sænk afgiften

Vi drikker langt, langt færre bajere under coronakrisen. Også salget af vin og sprut er i frit fald

Det betydeligt lavere salg skyldes, at vi ikke går ud, ikke handler ved grænsen og ikke holder fester og sammenkomster, som vi normalt gør, lyder forklaringen. Foto: Ritzau Scanpix
Det betydeligt lavere salg skyldes, at vi ikke går ud, ikke handler ved grænsen og ikke holder fester og sammenkomster, som vi normalt gør, lyder forklaringen. Foto: Ritzau Scanpix

Danskeres alkoholforbrug styrtdykker under coronakrisen.

Normalt køber vi hver femte øl ude i byen på restauranter, barer, caféer og diskoteker og hver fjerde øl i de tyske grænsebutikker.

40 procents fald
Men det er er helt slut nu.

Alt i alt er ølforbruget i Danmark i runde tal faldet med lidt over 40 procent, og eksporten af øl er stort set gået i nul, oplyser Bryggeriforeningen til Ekstra Bladet.

Foreningen appellerer derfor til, at ølpriserne sænkes, ved at høje danske ølafgift sænkes til det lave tyske niveau.

Bryggerier: Sænk ølafgift og fjern moms

Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, understreger, at bryggerierne er meget taknemmelige for de generelle hjælpepakker.

- Men ligesom for restaurationssektoren er der behov for specifikt at kigge på bryggerierne, som er blandt de store leverandører til barer, restaurationer mv.

- I denne livstruende situation for den danske bryggeribranche ser vi ingen grund til, at bryggerierne modsat andre erhverv skal betale en ekstraafgift.

- Vi foreslår derfor, at regeringen sænker den høje danske ølafgift til EU’s minimumsniveau, så Danmark kommer på linje med den tyske ølafgift

Afgiften er i Tyskland på 70 øre pr. liter pilsner og i Danmark 2,25 kr. pr. liter pilsner. Svarende til hhv. 23 øre og 75 øre pr. øl.

- Samtidig foreslår vi en fritagelse for betaling af moms i de kommende seks måneder for både bryggerier og kunderne i restaurations-, hotel- og cafésektoren. Det vil ikke blot være til gavn for bryggerierne, men for hele det danske samfund, siger Niels Hald.

Han fremhæver, at der arbejder over 3750 mennesker i de danske bryggerier, fordelt på 216 bryggerier spredt ud over hele Danmark – mange af dem i mindre lokalsamfund og på små øer – samtidig med at Danmark rummer nogle meget store bryggerier.

- Branchen repræsenterer derfor betydelige statslige indtægter og skaber også over 12.000 arbejdspladser fordelt i andre brancher, siger Hald.

- De danske bryggerier omsætter samlet for mere end 70 mia. kr., og man skal ikke underkende betydningen i form af arbejdspladser både på landsplan og i de små lokalsamfund, hvor bryggerierne ofte er en del af den lokale sammenhængskraft, siger Niels Hald.

På randen af konkurs
Nogle bryggerier leverer helt op til 80 procent af deres øl til barer og restauranter, som nu er lukkede, og derfor balancerer mange af disse mindre bryggerier nu på randen af konkurs, oplyser Bryggeriforeningen.

Enkelte kunne tro, at danskerne kompenserer ved at hamstre alkoholiske drikke i supermarkeder og discountbutikker. Men nej.

Ølsalg falder også i supermarkeder
- Der er intet, der tyder på, at salget er steget. Tværtimod. Salget af øl og vin er 10-12 procent lavere nu end sammenlignet med samme periode sidste år. Salget af spiritus er fem-seks procent lavere end i fjor, siger Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop.

- Det betydeligt lavere salg skyldes, at vi ikke holder fester og sammenkomster, som vi normalt gør, siger han.

Hjemlig druk
Carsten Suhrke, formand i Vin og Spiritus Organisationen i Danmark, VSOD, bekræfter, at salget er faldet af vin og spiritus er faldet med cirka fem procent i supermarkeder.

Dertil kommer et nulsalg af vin og sprut i de restaurationer og grænsebutikker, som ingen kan besøge.

- Vi mærker alligevel et højt alkoholforbrug i hjemmene, siger Bjarne Elholm, leder af telefonrådgivningen Alkolinjen, som Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund driver i fællesskab.

- De seneste par dage har 15.000 danskere taget vores online-alkoholtest mod normalt 200 ugentligt, og langt flere henvender sig telefonisk og på chatten.

- Mange bruger alkohol til at dulme bekymringer over coronakrisen eller til at dulme følelsen af ensomhed, forklarer Bjarne Elholm.

- I nogle familier kan forældres høje alkoholforbrug ramme børnene hårdt i form af konflikter og uforudsigelighed i hverdagen hjemme.

383 kommentarer
Vis kommentarer